Reizen buiten de spits

Een paar dagen geleden al het nieuws dat de NS reizen in de spits duurder wil maken, en reizen buiten de spits goedkoper. (En grappig dat de ANWB ineens ook voor de treinreiziger opkomt…)

Ik reis veel met de trein. Dankzij het feit dat ik onregelmatige uren werk, kan ik vaak buiten de spits rijden. Maar niet altijd. Soms moet ik om 8 uur ’s ochtends gewoon ergens zijn. De enige manier om dan buiten de spits te reizen zou zijn om dan al om 5.30 tot 6 uur te vertrekken zodat ik om 6.30 uur (als volgens de NS de spits begint) uit de trein ben en op de plek van bestemming. Tja, zie je het voor je? Ik niet.

Dus dan reis ik in de spits. En dat is meestal niet zo’n plezier. Het overgrote deel van de tijd word je wel naar de plek van bestemming vervoerd, maar meestal moet je staan (daarom heet het kaartje ook een vervoersbewijs, is de grap, en geen plaatsbewijs – want plaats is er vaak niet). Nou is het alternatief voor mij om een auto aan te schaffen, verzekering en benzine te betalen, en er mee in de spits-files te staan ook niet erg aantrekkelijk. Treinkaartjes zijn dan toch nog goedkoper, dus ik blijf “rustig” in de spits met het OV reizen.

Maar om nou te zeggen dat het gaat helpen om kaartjes tijdens de spits duurder te maken… Ik denk het niet. De meeste mensen die in de spits reizen doen dat, net zoals ik, omdat ze niet anders kunnen. Ze moeten gewoon op een redelijke tijd op hun werk zijn. Dus waarschijnlijk wordt voor deze mensen “vervoerd worden” gewoon weer 10% duurder en verder verandert er niet zo veel.

Omdat ik vaak buiten de spits kan/moet reizen, kan het zijn dat voor mij deze maatregel gunstig uitpakt. Of dat ik quitte speel met hoe het nu is. Maar blij word ik er ook niet van.

Advertentie

3 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

3 Reacties op “Reizen buiten de spits

  1. jph

    Buiten de spits reizen betekent volgens de NS dat je voor 6.30 uur ’s ochtends moet zijn ingecheckt, niet dat je dan al op de plek van bestemming moet zijn. Je mag dus wel tijdens de spits reizen – al is dat misschien minder fijn.

    • Jannie

      Als je op een werkdag vanuit Groningen de intercity naar Rotterdam neemt ben je om 8.55 uur ter plekke. De hele spits in de trein voor daltarief