App: wanneer kun je met pensioen?

De komende dagen een app, een website en een spreadsheet om over een eventueel vervroegd pensioen te kunnen dromen (of over een andere leuke gebeurtenis waarvoor je eerst moet sparen).

Vandaag eerst de app, want die was voor mij de aanleiding om weer eens stevig te gaan dagdromen… En daarna te gaan rekenen!

Een weekje geleden publiceerde iemand een gratis app voor de iphone of ipad. De app is te vinden in de App Store en heet StashLine. (Apple is over het algemeen redelijk goed in het voorkomen van virussen e.d. in de aangeboden apps. Ik heb de app een week geleden gedownload en tot nu toe doet mijn telefoon het nog. Maar zoals altijd: gebruik je eigen beoordelingsvermogen…).

Deze app maakt het mogelijk om te zien hoeveel geld je bij elkaar zult kunnen sparen (en dus ook: of je eerder met pensioen kan). Het is wel een vrij eenvoudige app, die rekening houdt met slechts een paar dingen:

  1. je huidige leeftijd
  2. hoeveel geld je nu al gespaard hebt
  3. je inkomsten per jaar (je kunt wel fluctuerende inkomsten opgeven, maar vooral op het kleine iphone schermpje is dat niet gemakkelijk)
  4. je uitgaven per jaar (ook hier is het lastig om heel erg veel wisselende uitgaven weer te geven)
  5. hoeveel je denkt dat je investeringen per jaar gaan groeien

Kortom, ingewikkelde dingen als fluctuaties op de aandelenmarkt, daling van de spaarrentes (of wie weet: ooit weer stijging), een aflopende hypotheekrenteaftrek en dergelijke kun je er allemaal NIET in kwijt. Het geld wat ik na mijn officiële pensioenleeftijd hoop te ontvangen heb ik in de app in moeten voeren door het pensioengeld van mijn uitgaven af te trekken, anders dacht de app dat ik weer aan het werk ging…

Hier is mijn “gedroomde” route:

foto-1

Met uitgaven van 18.000 euro per jaar (dat wordt de uitdaging zeker nog!) en inkomsten die oplopen van hopelijk 38.000 euro (na belastingen) dit jaar tot hopelijk 43.000 euro als ik 45 ben, zou ik mijn spaargeld op kunnen bouwen tot grote hoogten, en als ik dan stop met werken raak ik weer spaargeld kwijt, totdat ik op mijn 70e pensioen krijg (ik ga uit van 13.000 euro per jaar, dit is AOW en mijn opgebouwde pensioenrechten).

Ik zou ook redelijk makkelijk een negatiever scenario kunnen uitproberen. Dan zou je waarschijnlijk zien dat ik het “earn” gedeelte wat meer op moet rekken naar rechts (meer jaren moet werken), en dan kun je net zolang spelen met de getallen en jaren totdat het spaargeld weer voldoende is om niet onder de nul uit te komen aan het einde.

Voor een beginnetje is het leuk. Maar daarna wil je natuurlijk (hoop ik?) een wat uitgebreider scenario gaan proberen… Daarover morgen meer!

Advertentie

Reacties uitgeschakeld voor App: wanneer kun je met pensioen?

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.