Spreadsheet: wanneer kun je met pensioen?

Nadat de app van gisteren me geïnspireerd had om weer eens naar mijn pensioenmogelijkheden te kijken, heb ik ook weer eens een spreadsheet gemaakt in excel. Ik heb deze ook op google gezet. Je kunt ‘m niet online aanpassen, maar wel downloaden en dan de nummertjes veranderen, klik op de link

Image

Het basisidee is dat je per jaar aangeeft hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld er uit gaat. Bovendien geef je aan met hoeveel spaargeld je begint en hoeveel rente je per jaar verwacht te kunnen krijgen op je spaargeld. Je eindsaldo spaargeld aan het einde van het jaar is dan spaargeld aan het begin van het jaar plus wat je er in dat jaar bij kon sparen (oftewel inkomsten min uitgaven) plus rente die je kreeg op je spaargeld.

Je zou met inflatie kunnen rekenen door elk jaar zowel je uitgaven (die omhoog zullen gaan door inflatie) als je inkomsten (die toch hopelijk omhoog gaan…?) aan te passen. Gebruik ook een lage rente voor je spaargeld, wees niet te optimistisch. De vermogensbelasting moet bijvoorbeeld ook nog van je rente af (en die is 1,2%).

De blauwe cellen kun je zelf invullen, de andere cellen berekent de spreadsheet dan voor je (bijvoorbeeld de meest linker kolom: leeftijd is altijd plus 1… En in de “Erbij rente” kolom berekent hij de rente over het spaargeld wat je aan het begin van het jaar had (tweede kolom van links)).

De spreadsheet geeft uiteindelijk ook een grafiekje:

Image

 Ik weet ook wel dat de spreadsheet die ik gemaakt heb nog steeds een vrij simpel model is. Het houdt geen rekening met wisselingen in de inflatie en in de spaarrentes / beleggingswinsten, en schulden kun je eigenlijk ook moeilijk invoeren. Maar het is leuk om zo de toekomst “in te kijken”, al weet ik natuurlijk ook wel dat het in werkelijkheid anders gaat lopen. Het gaat nooit precies volgens schema. Maar zo’n spreadsheet geeft wel een eerste idee, een eerste indruk: dáár wil ik naartoe…

Je kunt ook zelf je eigen spreadsheet maken als je een beetje handig bent met excel. Je kunt dan nog veel meer dingen proberen te modelleren. Misschien was deze post dan een inspiratie om dat te gaan doen 🙂

Advertentie

7 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

7 Reacties op “Spreadsheet: wanneer kun je met pensioen?

 1. Je hoeft eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te doen voor je berekening. Het enige wat je nodig hebt zijn je jaarlijkse uitgaves. Dat bedrag doe je keer 25/30 en dat is je bedrag wat je nodig hebt om met pensioen te kunnen, mits je uitgavenpatroon tenminste gelijk blijft. Op de lange termijn zou je namelijk minimaal 4% rente moeten kunnen halen op je investeringen (en dat is niet je geld op een spaarrekening laten staan)

  Dus bij een jaarlijks uitgavenpatroon van €20.000, heb je een bedrag nodig van tussen de €500.000 en €600.000.

  • Ja, dat is natuurlijk wel een vuistregel. Wie weet geef je minder (of méér) uit als je met pensioen bent. En bovendien hebben veel Nederlanders op een bepaalde leeftijd toch recht op AOW en/of pensioen; dat kan je mee laten tellen in zo’n spreadsheet.

 2. ano

  Waarom gaan je inkomsten behoorlijk omhoog en blijven je uitgaven gelijk de komende jaren?

 3. ano

  Thx voor je reactie. Ik zal je document ook eens invullen en zien waar wij op uitkomen. We hebben 3 kinderen dus dat maakt het lastiger om de uitgaven in te schatten. Maar wel leuk om een keer te doen.

 4. Zelf reken ik met lagere bedragen. Mijn geld hoeft namelijk niet eeuwig te renderen. Ik stop met werken als mijn vermogen met afname wat ik maandelijks nodig heb, tot mijn 67ste volstaat. Met een hele ruime marge. Op je 67ste krijg ik namelijk pensioen en dat is nu al voldoende om van te leven. De spaarpot is dan (hopelijk) nog lang niet leeg.

  • Ik laat zelf ook vanaf circa mijn 70e dat inkomen uit AOW en pensioen meetellen. Daarom komt er dan ineens weer geld binnen (er staat dan weer een bedrag bij “inkomen”). In jouw geval zal je dan zien dat je reserves waarschijnlijk weer gaan groeien nadat je pensioen ingaat, als je zegt dat je pensioen meer is dan wat je nodig hebt.