Nieuwe goede doelen

De afgelopen maanden ben ik bezig geweest om twee nieuwe goede doelen aan mijn lijstje toe te voegen. Het duurde een tijdje omdat ik toch graag voor beiden een schenkingsovereenkomst wilde via de notaris. Hierdoor kun je het gedoneerde bedrag vanaf de eerste cent aftrekken van je inkomstenbelasting (normaal mag je alleen aftrekken wat je meer dan 1% van je drempelinkomen geeft, en dat is best veel bij ons als tweeverdieners die samen aangifte doen).

Het is trouwens zo dat je tegenwoordig deze schenkingsakte ook kunt opstellen zonder tussenkomst van een notaris, maar het schijnt dat je dan soms toch problemen krijgt als je het niet helemaal goed doet of als je vergeet om bepaalde punten in de akte op te nemen. Dus ik gebruikte liever nog wel een notaris. Bij een van de twee goede doelen vertraagde de boel hierdoor erg.

Maar inmiddels is het gelukt en heb ik de aktes binnen. Ze zijn allebei voor 5+ jaar, wat betekent dat ik er vijf jaar aan vastzit, maar dat ik daarna de aktes ook mag blijven laten lopen voor zolang ik er zin in heb (dus niet opnieuw notaris-gedoe tegen die tijd). Toen de aktes binnen waren heb ik aan het ene goede doel al de helft van het jaarbedrag overgemaakt. Het andere goede doel krijgt in juli voor deze ene keer het hele jaarbedrag, vanaf volgend jaar ga ik bij hen ook twee keer per jaar de helft betalen. De belastingdienst betaalt 42-52% mee (afhankelijk vooral van in welke salarisschaal mijn vriend valt, ik heb nog nooit de 52% schaal gehaald en ga dat ook dit jaar niet doen).

Ik denk dat ik goede goede doelen uitgekozen heb (maar ga ze jullie niet aan de neus hangen) en ik kom met deze extra bedragen dichterbij het streefpercentage dat ik me ooit gewenst had qua goede doelen, al haal ik dat nog steeds niet helemaal.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

4 Reacties op “Nieuwe goede doelen

  1. Ik vind het verbluffend, mooi en dapper. Bij velen, en dus ook bij mij, blijven het goede voornemens. Geweldig dat mensen zoals jij hun woorden ook in daden omzetten.

  2. Thea

    Ik vind het lovenswaardig dat je veel aan goede doelen geeft.
    Wel erg grappig dat je ons laat weten hoe ‘genereus’ je bent maar ons niet aan de neus wilt hangen welke goede doelen het zijn.

    • Tja, je ziet het in mijn uitgavenpatroon terug, dus er over zwijgen had weinig zin, dacht ik. Maar als ik zeg welke goede doelen krijg je misschien discussie over of dat wel echt goede doelen zijn en hoeveel de directeur verdient en zo, daar had ik geen zin in 🙂