Het Uniform Pensioen Overzicht rolde maandag weer binnen. Ik kreeg er een e-mailtje van, dat-ie digitaal voor mij klaar stond. Ik heb ‘m toen toch maar geprint (maar hee, scheelt wel een postzegel, transport en een envelop…).
Het is belangrijk om dit overzicht te lezen, vind ik.
Morgen een stukje over wat je moet controleren voor je eventuele partner en eventuele kinderen. Vandaag de dingen die voor jou zelf belangrijk zijn op dit overzicht:
- Het opgebouwde pensioen per 31 december 2013. Het genoemde bedrag is een brutobedrag per jaar, dus je zult daar dan nog inkomstenbelasting over moeten betalen.
- Te bereiken pensioen. Dit is ook een brutobedrag per jaar. Bij mensen met een vast contract en met een vast aantal uren wordt hier een voorspelling gedaan over het te bereiken pensioen. Men gaat er dan vanuit dat je op dezelfde manier door zult blijven werken tot aan je pensioen. Voor mensen zoals ik die in 2013 een nulurencontract hadden: niet schrikken: ze durven dan niets te voorspellen over de groei van je pensioen, en dus (?) staat hier hetzelfde bedrag als bij “opgebouwd pensioen” (van mij hadden ze er iets mogen zetten als “kan niet berekend worden” of zoiets…). Maar als je nog door aan het werken bent, wees er dan gerust op dat dat bedrag toch hoger wordt over de jaren…
- Bij arbeidsongeschiktheid. Onder dit kopje staat of het fonds bepaalde aanvullingen zal doen op je uitkering als je arbeidsongeschikt zou raken. Laten we hopen dat je het niet nodig zult hebben! Maar toch is het interessant om te lezen wat je pensioenfonds voor je zal doen als dat toch een keer gebeurt…
- Op welke gegevens is uw pensioenoverzicht gebaseerd? Ik zou hier vooral even kijken of het “Voltijd pensioengevend salaris” klopt en, als je in deeltijd werkt, het deeltijdpercentage ook klopt. Twee jaar geleden had mijn werkgever mijn gegevens niet doorgegeven en had ik dus volgens het pensioenfonds 0% gewerkt… daardoor zou ik misschien pensioen misgelopen zijn als ik niet aan de bel getrokken had…
- De factor A kan van belang zijn als je zelf nog extra geld wil sparen voor je pensioen. Je hebt deze factor nodig als je je jaarruimte wil berekenen, om te zien hoeveel geld je op een belastingvriendelijke manier weg kunt zetten voor je pensioen. Ik heb het hier eerder al uitgebreid over gehad.
Staan de genoemde bedragen in steen gebeiteld? Nee, natuurlijk niet. En helaas niet. Waarschijnlijk mogen we er met z’n allen wel op rekenen, dat we minder uitgekeerd zullen krijgen dan wat er nu beloofd wordt. Mijn pensioenfonds is bijvoorbeeld in de jaren 2010, 2011 en 2012 NIET geïndexeerd, wat betekent dat het bedrag dat ik krijg in die jaren niet verhoogd is om voor inflatie te corrigeren. Jammer voor mij, maar voor mensen die in die jaren al pensioen kregen is het nog erger: die kregen daadwerkelijk geen verhoging van hun pensioenuitkering in die jaren, terwijl de prijzen van consumentenproducten in die tijd in totaal wel zeker gestegen zijn. Dus ze krijgen nog steeds hetzelfde bedrag als in 2010, maar kunnen daar minder mee doen…
Ik zou de bedragen dus met een korreltje zout nemen. Denk je met de huidige genoemde bedragen al: ai, dat is te weinig? Of ben je bang dat er in de toekomst toch te weinig uitgekeerd gaat worden, al beloven ze nu nog dat je wel goed zit, dan kan het geen kwaad om zelf geld opzij te gaan zetten. Gewoon op een spaarrekening misschien wel, of in een spaardeposito. Je kunt ook gaan beleggen met een deel van je eigen geld, maar daar zitten natuurlijk wel meer risico’s aan vast.