Uniform pensioen overzicht (UPO) lezen – voor je partner en kinderen

Het is niet alleen belangrijk om het UPO door te lezen om te weten hoe je er zelf voor staat. Je opgebouwde pensioen heeft ook invloed op je naasten: op je eventuele partner en op je eventuele kinderen.

Daarom is het verstandig om de volgende dingen ook te controleren:

eerste 6

 • Staat je partner aangemeld? Deze staat dan onder het kopje “Voor wie is dit pensioenoverzicht bedoeld” vermeld met naam en geboortedatum bij “Voor uw partner” . Staat je partner nog niet aangemeld, kijk dan op de website van het pensioenfonds wat je moet doen.
 • Bij de twee pensioenfondsen die ik bekeken heb, hoeven kinderen niet aangemeld te worden; deze worden dan ook niet met naam genoemd op het UPO. Mocht het nodig zijn, dan zal de gemeente aan het pensioenfonds doorgeven of je kinderen hebt. Kijk voor de zekerheid op de website van je pensioenfonds om te kijken of dat voor jouw pensioenfonds ook zo geldt.

 

EERSTE 7

Brr, snel overheen lezen, dit stukje? Nou, als je een partner en/of kinderen hebt, toch maar even naar kijken… Dat is toch verantwoordelijker dan doen alsof je nooit iets kan overkomen. Dus… Diepe zucht… In het zeeeeer hypothetische geval dat jij ooit mocht komen te overlijden:

 • Kijk naar hoeveel je partner ontvangt als jij voor je pensioendatum overlijdt. Dit is dan weer een brutobedrag per jaar, hè… Is dit veel te weinig voor je partner om van rond te kunnen komen, denk dan eens na over een overlijdensrisicoverzekering. Voor een paar euro’s per maand kun je je partner financieel indekken in het geval dat het ergste gebeurt met jou.
 • Als je kinderen hebt, kijk dan ook hoeveel zij ontvangen. Zijn je kinderen nog jong, dan kan je partner dit bedrag gebruiken om te helpen met de kosten die voor je kinderen gemaakt worden. Eventueel kan het ook gebruikt worden voor de studie van je kinderen als ze al iets ouder zijn.
 • Bij je overlijden na je pensioendatum is het belangrijk om te kijken hoeveel je partner dan nog krijgt. Zal dit genoeg zijn voor hem/haar om van te kunnen leven, naast wat je partner zelf aan AOW en eigen pensioengelden krijgt?

 

Als er tekorten zijn of lijken te ontstaan, heb je meerdere opties:

1. je kunt jezelf verzekeren (met een overlijdensrisicoverzekering). Dit kost meestal vrij weinig (als je vrij jong bent en gezond) en is dus een goede manier om snel en goedkoop het risico af te dekken.

2. In de loop van je leven kun je daarnaast ook zelf vermogen opbouwen (in je huis, of op je spaarrekening, of in beleggingen) waardoor je overlijden minder financiële zorgen opwekt bij je partner.

3. Soms kan een pensioenfonds ook iets voor je doen. Bijvoorbeeld: de hoogte van het partnerpensioen kan enigszins aangepast worden bij sommige pensioenen. Je geeft dan vaak wat van je eigen pensioen op, zodat je partner meer pensioen ontvangt als jij eerder mocht te komen overlijden. Reken altijd wel goed door of het voorstel dat het pensioenfonds doet de moeite waard is voor je!

 

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Uniform pensioen overzicht (UPO) lezen – voor je partner en kinderen

 1. Hoi spaarolifantje, wij zijn ook geregeld met het pensioen bezig. Als mijn man geen werk meer krijgt moet hij met vervroegd pensioen. En je schrikt wat er dan overblijft! Zo weinig. Ik zat een beetje te spelen met het verschuiven van het partnerpensioen, maar als je ziet wat dat kost ten opzichte van het opleveren! Je levert honderden/duizenden in voor 50 euro netto meer per maand. En dat alleen maar omdat je voor je 67ste in het hoge belastingtarief valt. En dat alles omdat er maar bezuinigd en ontslagen wordt. Daar wordt je niet vrolijk van. We vertrouwen er maar op dat er een beter scenario voor ons is weggelegd…al moet je overal rekening mee houden. Mooi stukje van je!

 2. immy

  Bij manlief staat er standaard 0,– bij wat uw partner ontvangt na zijn 65e. Hij kiest pas op het moment dat hij met pensioen gaat wat de verdeling wordt tbv het partnerpensioen.
  Gelukkig is het wel goed geregeld bij overlijden voor zijn 65e. Wij maken wel eens de grap dat hij dood meer waard is dan levend… Laten we het hopen dat ik het nooit hoef mee te maken!!