Update geldvoorelkaar.nl

Let op: deze blogpost is inmiddels al enkele jaren oud. Helaas zijn in de jaren erna de cijfers van mijn portefeuille wat minder rooskleurig geworden. Ik kan investeren via geldvoorelkaar onder andere daarom niet aanraden. De meest recente update van december 2016 vind je hier.


Het is weer eens tijd voor een update over mijn leningen bij geldvoorelkaar.nl . Dit is een internetplatform dat bemiddelt tussen leners en investeerders. De leners zijn vaak bedrijven die een lening nodig hebben om op te kunnen starten of uit te kunnen breiden, een enkele keer is er ook een particuliere lener die bijvoorbeeld een verbouwing wil betalen of andere schulden wil afbetalen. Het wordt ook wel crowdfunding of peer-to-peer lending genoemd.

Ik schreef eerder al berichten hierover:

 • eerste bericht (januari 2013, uitgebreide uitleg over wat geldvoorelkaar.nl is)
 • eerste update (november 2013)
 • nadelen van de huidige website – brief die ik in maart 2014 stuurde aan de eigenaren van dit bedrijf, met ideeën voor verbetering van de website en service. Ik kreeg trouwens geen antwoord.

 

Ik had bedacht om circa een keer per half jaar een update te geven. In totaal heb ik nu vijftien leningen gedaan en zijn er twee helemaal terugbetaald. Nog eens twee naderen hun einddatum, maar zijn er nog niet. Elke lener ligt gelukkig nog steeds op schema met de terugbetalingen. Hier is het schematische overzicht:

Image

Lening 1 en 6 zijn dus terugbetaald, lening 7 en 4 komen in de buurt. Zoals jullie misschien ook zien heb ik het schema aan de rechterkant afgekapt en lopen veel leningen nog verder door. Dit is soms veel verder, want de laatste tijd zijn veel leningen voor 60 maanden, ofwel vijf jaar! Dat is eigenlijk best wel lang…

De laatste tijd zie ik op geldvoorelkaar.nl veel leningen voor ongeveer 8% rente die 5 jaar lopen. Dat betekent dat ik de 100 euro die ik in zo’n lening zou steken pas over ruim vier jaar terug heb, waarna ik nog elf maanden lang elke maand 2 euro aan rente zou krijgen. (De lener moet elke maand ongeveer 2 euro betalen en dus heb ik na 50 maanden pas mijn 100 euro terug). Ik vind dat best lang om het geld kwijt te zijn, en een lange tijd om risico te lopen. De leningen die nu aflopen waren voor drie jaar, en dat vind ik eigenlijk ook al best lang.

Eigenlijk zou ik liever leningen zien voor drie jaar of minder en dan tegen 10% of meer aan rente, om ook een beetje het risico af te dekken dat zo’n lener zich bankroet moet verklaren en niet meer terugbetalen kan. Ik begreep van sasch85, die postte naar aanleiding van mijn vorige berichtje, dat er af en toe wel goede investeringen langskomen, maar dat die ook snel volgeschreven zijn. Tot nu toe te snel voor mij om er eentje te pakken te krijgen.

Dus ik zit best te twijfelen of ik nog door ga met nieuwe leningen aangaan. De nieuwste lening, nummer 15, loopt sowieso nog tot mei 2019… Ik heb in ieder geval besloten dat ik niet méér geld ga investeren dan de 1000 euro die er nu in zit… En misschien wel minder dus.

Over een half jaar weer een nieuwe update. Niet te vaak, want ik wil niet teveel “reclame” maken voor deze manier van investeren, want het risico is behoorlijk hoog. Dus beleg hier niet in, als je niet bereid bent om in het ergste geval je hele inleg kwijt te zijn…

Advertentie

10 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

10 Reacties op “Update geldvoorelkaar.nl

 1. Leuk dat je hier iets over vertelt! Ik heb ook geld bij geldvoorelkaar geïnvesteerd in diverse bedrijven. Ik heb in totaal in 16 bedrijven geïnvesteerd voor een totaal bedrag van € 2.500,–Dat is natuurlijk best veel geld, maar risico is gespreid, niet meer dan € 200,– bij elk bedrijf. Gemiddelde rente is 8,67%. Ruim € 500,– aan rente dus over 5 jaar genomen want ze hebben allemaal een looptijd van 5 jaar en ze betalen tussentijds al terug. 5 jaar vind ik ook erg lang. Voordeel hierbij vind ik wel dat ze gelijk beginnen met terugbetalen, dus risico is daardoor minder. Nu krijg ik maandelijks een bedragje van bijna 30 euro terug. Dit geld zet ik apart en zodra ik weer iets interessants vind investeer ik het opnieuw. Ik wil er niet meer “nieuw geld” instoppen. Maar als het zo doorgaat zal het bedrag langzaam groeien….Het bedrag dat ik nu heb geïnvesteerd kan ik evt. missen. Voordeel tov een bank vind ik dat je zelf kan bepalen in welke projecten je investeert.

 2. Gretha

  heel interessant! man wil graag beleggen, maar we weten er beide niets van dus zijn er nog steeds niet mee gestart. misschien is zoiets wel iets voor ons voor een deeltje van ons spaargeld. bedankt!!

  • … Maak er een heel heel klein deeltje van Gretha! Ik geloof dat ik er in de eerdere posts over waarschuw, dat ik onzeker ben over hoe groot het risico nou eigenlijk is. Ergens in de voorwaarden van geldvoorelkaar.nl staat dat als iemand stopt met betalen, de kosten voor de advocaat misschien wel voor de uitleners zijn (als de lener die kosten niet kan terugbetalen). Ik denk dat het veiliger is om bijvoorbeeld via je eigen bank in een Nederlands, Europees, of wereldwijd indexfonds te beleggen…

   In ieder geval zou ik eerst een heleboel lezen en leren over investeren, voordat je iets gaat doen. De bieb heeft vaak wel een paar goede boeken… Ben je geen lid, dan kun je die vaak ter plekke wel lezen.

   • Gretha

    sowieso zouden we nooit gaan investeren met geld wat we niet kunnen missen 🙂 dus dat komt sowieso goed hoor. wel bedankt voor het waarschuwen! 🙂 nu staat al het geld op de bank voor maar 1,3 of 1,5 %… maar komende tijd doen we niets. we zijn aan het kijken of we kunnen gaan kopen ipv huren, dus mogelijk het geld binnenkort nodig, dus gaan het nergens aan uitgeven, nergens in investeren en nergens vastzetten de komende tijd 😉

 3. GJ

  Ik dacht eigenlijk dat 60 maanden een beetje de standaard was bij geldvoorelkaar. Mijn investeringen (heb nu totaal 900 euro zitten in 5 projecten) zijn allemaal 60 maanden. Maar kosten van een advocaat voor de uitleners? Dat heb ik dan weer niet gelezen. Onder 8.5 stond juist wel dat kosten van “nalatig betalingsgedrag” voor rekening van de kredietnemer zijn.

  • Artikel 22 van de voorwaarden. Als het niet lukt om de kosten voor het incasseren van het geld bij een nalatige kredietnemer te verhalen op de kredietnemer, dan worden ze verhaald op de kredietgevers. Zo interpreteer ik het in ieder geval…

 4. GJ

  Het staat er niet echt duidelijk nee, maar zoals ik nu lees heb je wel gelijk.
  Geen idee wat de kosten van zoiets zijn eigenlijk, maar als dat gedeeld wordt onder alle deelnemers, dan zullen die bedragen nog wel meevallen.
  Andere vraag is dan, of je als investeerder, wanneer je de rekening daarvoor moet betalen, dan wel gebonden bent aan de advocaat die geldvoorelkaar kiest? Voor het geval er een erg dure advocaat ingehuurd wordt, of de kosten erg hoog oplopen, lijkt me dat wel een relevante vraag.
  Maar ik neem aan dat eventuele faillisementen voor advocaten in de meeste gevallen redelijk standaard procedures zijn.

 5. Horsemen

  Een leuke site om o.a. GVE een beetje te volgen is het FOK!forum. http://forum.fok.nl/topicchain/4421 , Kijk dan bij crowdfunding#12. Als je een e-mail adres doorgeeft aan Tha Duck dan krijg je onmiddellijk een e-mail als er een nieuw project is bij GvE, héél handig.

 6. Hey,
  bij mij lopen alle investeringen ook nog steeds op schema. Hier echter nog geen lening volledig afgelost, maar wel een paar in het zicht. Ik heb er redelijk wat van 3 jaar en ben, net zoals je zegt, ook niet meer zo happig op 5 jarige leningen. Het duurt gewoon heel lang voordat je het geld terug hebt. Je loopt dus over een langere periode risico, terwijl het rentepercentage niet interessant genoeg is. Maar… zolang de bank de rentepercentages laat dalen zie ik weinig andere alternatieven..