Klussen leren

Ik bekijk een website van een school waar je kunt leren klussen tijdens korte cursussen. De cursussen worden gegeven in Rotterdam, dat is een afstand die voor mij (of voor mijn vriend en mij) nog wel te bereizen valt. De organisatie organiseert allerlei verschillende soorten korte cursussen om verschillende soorten klussen te leren.

Zo is daar bijvoorbeeld de cursus elektriciteit:

U legt zelf in het klein een complete huis-installatie aan met wandcontactdozen, wisselschakelaars, fittingen, deurbel, buitenverlichting, enz.

(…)

Na deze cursus kunt u zonder problemen reparaties en wijzigingen uitvoeren of thuis een compleet nieuw elektriciteitssysteem aanleggen.

Ik kan helemaal niets met elektriciteit! Mijn vriend heeft vorig jaar een nieuwe “knop” geplaatst in de keuken om het licht aan en uit te krijgen; dat vond ik al heel knap van hem! Maar natuurlijk moet ik dat eigenlijk toch ook kunnen? Zo moeilijk kan het niet zijn… Of ik nou ons hele elektriciteitssysteem wil vervangen, weet ik niet, maar af en toe iets kunnen repareren moet toch fijn zijn.

Of deze:

Een cursus die u niet mag missen! Iedereen heeft wel eens problemen met de riolering. Wat is de oorzaak? En hoe los ik het op! Het repareren van een lekkage in de waterleiding. Het plaatsen van sanitair of zelf de badkamer renoveren? Aanleggen van leidingen in de keuken voor water en gas. Wij leren u installeren en repareren van waterleidingen en rioleringen. Het buigen, solderen en lijmen van diverse leidingen, het herkennen van de materialen en gebruik maken van de juiste hulpstukken. We monteren en demonteren een kraan of sanitairtoestel, b.v. een wastafel of (hang)toilet, kortom de loodgietersklussen in en om het huis.

Vorig jaar liep onze spoelbak in de keuken om de haverklap vast, mijn vriend heeft toen de leidingen uit elkaar gehaald, maar… kreeg ze niet meer niet-lekkend in elkaar. Vervolgens hebben we een loodgieter betaald om de boel te repareren. Stel je voor dat we het de volgende keer gewoon echt helemaal zelf kunnen. En stel je voor dat je gewoon je eigen toilet op kunt hangen… Ideaal lijkt me dat!

Kortom: erg nuttige cursussen. Ik zou best handiger willen zijn in en om het huis. En mijn vriend mag ook best handiger worden.Het enige wat ik kan is verven; en zelfs dat gaat wel eens mis, met spatten en vlekken en zo.

Het grappige is dat ik bij al deze cursussen ook ontzag krijg voor wat je uiteindelijk moet gaan kunnen, als ik de beschrijving lees: zelf een elektriciteitssysteem aanleggen in je huis? Zelf een wastafel ophangen? Zelf de trapas van je fiets demonteren? Zelf een muurtje metselen? Jeetje, dat is allemaal heel moeilijk!

Maar misschien valt dat toch allemaal reuze mee en kan ook ik het leren. En als ik het toch te moeilijk vind of teveel werk, kan ik altijd na de cursus alsnog beslissen om er altijd een professional bij te halen… 

De school heet de Doe Zelf School. Ik heb dus alleen maar hun website gelezen nu, weet nog niet hoe ze in de praktijk werken. Enkele van de cursussen beginnen in september en zijn dan bijvoorbeeld vijf dinsdagavonden of zes donderdagavonden achter elkaar.

De cursussen kosten ook geld, maar het lijkt me al heel wat als ik er mijn klus-angst (want dat is het eigenlijk) een beetje door overwin. Dan spaar ik makkelijk een veelvoud van dat geld uit, in de toekomst!

Advertentie

7 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

7 Reacties op “Klussen leren

 1. e

  en je moet het ook durven en de materialen hebben… mijn buren hadden onlangs een lekkage, vakkundige werklieden hebben er bijna 6 uur voor nodig gehad om de lekkage te verhelpen, en hadden daarbij ook speciale apparatuur nodig. ik zou t niet eens willen 🙂 electriciteit dan weer wel.

  • Willemien

   Goede apparatuur voor vrijwel alle klussen huur je gewoon bij de bouwmarkt. Die moet je niet standaard willen hebben.

 2. Willemien

  Klussen is zo leuk om te doen! En vooral logisch nadenken. Volgens mij was ik een jaar of 7 toen mijn vader vond dat ik maar eens zelf de lampjes in mijn lego bouwsels moest gaan zetten. En dan niet van standaard lego materiaal, maar gewoon een batterij, wat electriciteitsdraad en een lampje. Met een start op de lts/lhno heb ik alle basics wel mee gekregen, muurtje metselen, automotor in en uit elkaar, electra, water, cv, maar ook koken, afwassen (ja, dat wordt beoordeeld), strijken en verstelwerk. Dat zijn de jaren waar ik het meeste heb gellerd dat iedereen echt dagelijks gebruikt.

  De laatste twee verbouwingen heb ik dus samen met mijn vader gedaan. Gaaf hoor met een sleuvenfrees je nieuwe lichtpunten aanleggen. Of met een kango de plavuizenvloer er uit rammen. Vloer tegelen had ik nog nooit gedaan maar dat is gewoon een kwestie van juiste lijm, rustig aan en nadenken voor je doet.

  Klussen, leuk! Ik leer het m’n kind ook gelijk aan. Vond het echt een gemis dat haar vader (zelfs nu nog) niets kon op klus gebied.

 3. Zo wie zo is ’t handig dat je er een beetje ‘kijk’ op hebt, je weet dan ook wanneer je beter de pro kan inhuren.
  Groet

 4. johmar

  ik kocht van de week een antieke lamp met een ouderwetse fitting, in het verleden had ik een vriend die mij dan hielp om de fitting te vervangen en de lamp op te hangen. nu dus niet meer en eigenlijk had ik geen zin om te wachten tot er iemand langskwam om de lamp aan te passen. dus de stoute schoenen aangetrokken en bij de bouwmarkt de benodigde spullen gehaald. en na een tijdje prutsen was het vervangen van de fitting mij gelukt, toen moest ik hem nog ophangen en het snoer aansluiten op het kroonsteentje bij het plafond, gelukkig op tijd bedacht dat ik de stroom beter uit kon zetten en de lamp aangesloten en opgehangen en ja hoor het werkt. wat een voldoening dat je met een goede voorbereiding en de juiste spullen vaak meer kunt als je denkt.bovendien staan er op internet ook vaak nog goede tips en uitleg bij klusjes.

 5. Anoniem

  Leuk de “doe zelf school”, alleen jammer dat de cursusroosters niet up-to-date zijn. Een gemiste kans.

  • De data zijn voor 2014, ook al staat soms op de pagina “laatste update in 2012”. Ik moet ook nog contact opnemen hoe dat nu zit, misschien heeft degene die de webpagina’s gemaakt heeft, wel een fout gemaakt.