Je blik op de wereld veranderen

Mijn vriend heeft een huis. We wonen er samen in en hebben het goed. Door de jaren heen heeft hij veel geld gestoken in dit huis, denk onder andere aan de hypotheek, aan belastingen en aan reparaties. Helaas is het huis nu circa 30.000 euro minder waard dan toen hij het kocht.

 

Mijn vriend heeft een huis. Helaas is het huis nu circa 30.000 euro minder waard dan toen hij het kocht. Ook heeft hij veel geld gestoken in dit huis door de jaren heen, denk onder andere aan de hypotheek, de belastingen en reparaties. Maar we wonen er samen in en hebben het goed.

 

Welk verhaal is prettiger om te lezen? Werd je vrolijk van het ene verhaal, en verdrietig van het andere? De genoemde feiten in het verhaal zijn hetzelfde. De zinnen zijn ook bijna hetzelfde. Alleen de volgorde is anders.

Voor mij in ieder geval is het verhaal dat van negatief naar positief gaat, beter dan het verhaal dat met het meest deprimerende stukje eindigt. Ik denk dat dit voor meer mensen geldt. Misschien helpt het wel om een situatie in je leven zo te beschrijven dat je met het positieve stuk eindigt. Ik geef trouwens toe dat niet elke situatie een positief stuk hoeft te hebben, maar vaak toch wel…

 

Advertentie

10 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

10 Reacties op “Je blik op de wereld veranderen

 1. e

  ik vond het eerste verhaal positiever dan het tweede

 2. margreet

  kan nog iets positiever haha…over vijf jaar kan het huis meer waard zijn dus we zijn heel blij met ons huis en met elkaar!

 3. Lot

  Ik vond de eerste ook positiever omdat eerst wordt aangegeven wat allemaal wel goed is en dat is meer dan de waardedaling.

 4. Sally

  Eerste verhaalte positiever: het belangrijkste eerst en het negatieve er als een nonchalant ‘o ja’ achteraan….

 5. ik vind ook het eerste verhaal positiever. Ik zag ergens een video over solliciteren, waarin twee zussen die erg op elkaar leken hetzelfde gesprek ingingen met dezelfde positieve en negatieve gegevens over zichzelf in hun verhaal. De ene begon met haar positieve gegevens (ik ben goed in….), de ander met de negatieve (ik ben slecht in…. maar…) De conclusie was dat degene die positief begint meer kans heeft om de baan te krijgen.

 6. Ineke

  Mee eens, door met het negatieve te beginnen lijkt de rest ook negatiever.

 7. johmar

  het valt me steeds meer op dat mensen het alleen maar over de financiele waarde van een huis hebben, natuurlijk is het financiele aspect belangrijk op het moment dat je het wilt verkopen of je baan kwijt raakt , maar belangrijker vind ik nog steeds de emotionele waarde van een huis, het bied ruimte aan jou en je gezin , het bied onderdak en bescherming,het bied comfort en gemak. allemaal niet onbelangrijk in een mensen leven en eigenlijk niet in geld uit te drukken.

 8. ik dacht juist huh er staat 2x hetzelfde… 😉 de volgorde viel me niet op qua toon, alleen dat het verschillend was qua volgorde… 😉

  en idd lekker genieten van je huis. niet alleen naar waarde kijken.. waarde van geld daalt.. dat is nu eenmaal zo.. 😦 en het is altijd nog beter dan huren zoals wij doen.. (ruim 700 euro per maand naar de woningbouw….)

 9. GJ

  De tweede zin doet het hem.
  Geld investeren in een huis waar je blij mee bent, dat is niet negatief, eerder het tegenovergestelde. (verhaal 1)
  Geld investeren in een geld waar je al zoveel schuld door hebt, dat is wel negatief (verhaal 2).