Pensioenspaarrekeningen

Sinds een paar jaar kunnen wij als Nederlanders ook sparen voor ons pensioen met belastingvoordeel (als je tenminste jaarruimte of reserveringsruimte hebt – zie mijn post van gisteren). Daarnaast kun je trouwens ook beleggen voor je pensioen en verzekeren voor je pensioen. Maar deze post gaat specifiek over sparen.

Omdat mijn vriend binnenkort weer geld kan gaan inleggen voor zijn pensioen, heb ik even een overzichtje gemaakt van de mogelijkheden. Bij de volgende instanties is pensioensparen mogelijk – de link brengt je direct naar een pagina die over pensioensparen gaat.

Deze banken en instellingen hebben geen optie voor pensioensparen: ASN Bank, Avero Achmea, DHB bank, FBTO, Knab, MoneYou, Robeco, Triodos Bank, Zwitserleven. (Tenminste voor zover ik kon zien, maar ik heb best goed gezocht).

Hier volgt het overzicht van de op de websites genoemde kosten en rentepercentages (per 14 september). Zowel de kosten als de rentepercentages kunnen natuurlijk in de toekomst wijzigen!

Klik eventueel op het plaatje voor een vergroting

Klik eventueel op het plaatje voor een vergroting

Wat de kosten betreft: je kunt vaak kiezen of je eerst een adviesgesprek wil, of dat je de pensioenspaarrekening gewoon zelf wil afsluiten. Afsluiten mét advies is dan altijd duurder dan afsluiten “op eigen houtje”. Ik ben geen rekeningen tegengekomen waar je bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks kosten betaalt. Er kunnen wel weer kosten verbonden zijn aan het te vroeg stopzetten van een deposito, aan het overboeken van het geld naar een ander instituut, of aan het uitbetalen van het bedrag na de pensioenleeftijd.

De rente die je kunt krijgen varieert nogal. Er wordt meestal een variabele rente genoemd, die geldt voor alle bedragen die je niet vastgezet hebt. Daarnaast kun je dan vaak geldbedragen vastzetten, voor termijnen van een jaar of langer. Omdat het om je pensioen gaat, dacht ik dat je het geld wel voor minimaal vijf jaar vast wil zetten; ik noem dus de rentepercentages voor 5, 10 en 20 jaar vastzetten. Dit geeft dan misschien alvast een indruk, en op de websites van de instituten staan ook nog de andere rentepercentages die ze aanbieden bij andere looptijden.

Als je zelf zit na te denken over pensioensparen, dan helpt dit je hopelijk alvast een beetje vooruit. Ik moedig je aan om zelf ook nog verder onderzoek te doen, voordat je een beslissing neemt. En ook al kost het advies geld: als je situatie gecompliceerd is en je weet zelf niet precies wat je moet of wilt doen, dan is dat advies waarschijnlijk best de moeite waard.

5 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

5 Reacties op “Pensioenspaarrekeningen

  1. Enrico

    Neem ook Brand new day op in je lijstje als je overweegt (een deel) te beleggen. Je kan dan het risico automatisch laten afbouwen (in de 10 jaar voor pensioen ga je dan bijvoorbeeld van 50% aandelen en 50% obligaties in 10 stappen naar 100% obligaties.

  2. rube

    Obligaties worden vaak als risico vrij gezien, maar dat is echt niet zo. De uitkering is wel vrij zeker, maar de onderliggende waarde kan flink schommelen. Dat is dus terecht geen goede vergelijking met spaarrekening. Past meer in een stukje over beleggen voor je pensioen.