Handige rekenhulpen

Gisteren in de Volkskrant een opinie-artikel over of het het beste is om de hypotheek extra af te lossen, of te sparen. Met een nogal knullige Excel-sheet om te berekenen hoeveel sparen op kon leveren. (De voorbeeldberekening gebruikt 4% spaarrente trouwens, ja, dat waren nog eens tijden…).

Op de een of andere manier kwam de auteur van het stukje er trouwens op uit, dat sparen voor haar alleen voordeliger zou zijn als ze meer dan 8% rente zou krijgen. Dat snap ik niet goed. Volgens mij heeft ze een reken- of denkfout gemaakt. Of ze heeft wel een erg hoge hypotheekrente…

Dus hier even drie rekenhulpen waar je meer mee kunt:

Om te berekenen hoeveel geld het oplevert als je elk jaar een vast bedrag spaart en daar elk jaar een bepaalde hoeveelheid rente voor krijgt, ervan uitgaande dat je ook deze rente weer laat staan en rente laat trekken: bereken het eindkapitaal.

Om te berekenen hoe lang het duurt voordat je een bepaalde lening hebt afbetaald, gegeven het bedrag van de lening, de rente, en hoeveel je van plan bent per maand te betalen: bereken de looptijd.

Om te berekenen hoe lang het duurt voordat je meerdere leningen hebt afbetaald, als je een vast bedrag per maand eraan besteed: Engelstalige website unbury.us (Engels kunnen lezen is dan wel handig, trouwens. En ook al vraagt het programma om dollars, vul gewoon in alsof er een euroteken staat – voor de berekening maakt het niets uit of je 5000 euro schuld hebt en 50 euro per maand betaalt, of 5000 dollar schuld en 50 dollar per maand betaalt).

Screenshot 2014-09-28 09.46.17

De grafiek op unbury.us, na het door mij invullen van drie verschillende leningen. Klik op het plaatje voor een groter plaatje.

De twee Nederlandse rekenhulpen komen van de site Berekenhet, waar nog veel en veel meer rekenhulpen te vinden zijn. Ter controle van de antwoorden kun je ook zelf nog eens een berekening narekenen. Dat kan met pen en papier (en misschien een rekenmachine), of met een spreadsheetprogramma zoals Microsoft Excel.

Advertenties

Reacties uitgeschakeld voor Handige rekenhulpen

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.