De markten gaan omlaag – oh nee, ze gaan omhoog – oh nee, nu weer omlaag

De Europese markten (en ook de andere internationale markten) hebben deze week een koersval gemaakt, blijkbaar.

Keek ik vroeger, toen ik pas met beleggen begon, nog regelmatig op nu.nl en via google wat de markten nu weer deden, inmiddels heb ik die slechte gewoonte afgeleerd. Ik hoorde dat het deze week wat slechter ging, en las dat minister Dijsselbloem al geïnterviewd was over of dit dan Het Einde der Tijden was, maar gelukkig vindt hij ook van niet.

Want ja, de aandelen schommelen in waarde. Dat doen ze al sinds ze ontstaan zijn. En dat zullen ze ook blijven doen. Dat hoort er blijkbaar bij.

De koersval van deze week van de AEX gaat waarschijnlijk zo’n 3% worden. Nu ik duizenden euro’s geïnvesteerd heb, zie ik dat terug als een “verlies” van honderden euro’s. Maar over een tijdje komen die er ook rustig weer bij, beetje bij beetje of soms ook in enkele dagen tijd.

Het is waar, het is leuker als er in een dag tijd een paar tientallen euro’s tot honderden euro’s bijkomen, dan wanneer ze er van af gaan in datzelfde tijdsbestek. Maar ik merk gelukkig wel dat ik nu, met deze verliezen, niet in paniek raak. En dat is mooi. Handelen vanuit een paniekgevoel gaat zelden goed op de beurs.

Misschien koop ik wel een aantal aandelen van mijn indexfonds er goedkoop bij, als ik mijn salaris weer binnen heb…

Advertentie

4 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

4 Reacties op “De markten gaan omlaag – oh nee, ze gaan omhoog – oh nee, nu weer omlaag

 1. Een bekende tip is
  1 “never lose money”
  2 vergeet nooit regel 1
  3 koop nooit te snel bij/ op lange termijn is haast niet nodig

  Een tijdelijke daling van je winst is niet erg, maar probeer verliezen te voorkomen door het afspreken van een stoploss niveau met jezelf.

  Vraag: het belangrijkste is inderdaad discipline, maar hoe hou je het beste rust?

  Groetjes

 2. Welke indexfondsen zijn je favoriet.

 3. Arno

  Afgelopen paar weken heb ik een paar duizend euro verloren maar door spreiding ook in obligaties is het verlies mee gevallen. Maar ik kijk er precies er hetzelfde tegen aan als jou. Het levert juist weer mooie aankoopmomenten op en benut die daarom ook. Tot nu toe had ik heel 2014 vrijwel niks er bij gekocht omdat het vrij duur vond en de geluiden ook steeds negatiever werden. Ik beleg toch voor een horizon van 30 jaar en dan maakt zo’n papieren verlies niet uit.