Uitbetalen vakantie-uren

Ik heb dit jaar weinig vakantie gehad, door eigen stommiteit met name. Ik had niet op tijd vakantie aangevraagd, en voor ik het wist, was mijn hele jaar al bijna volgepland. Ik wist ook wel dat ik niet in de zomervakantie op vakantie wilde, omdat juist dan heel veel collega’s wel willen (en moeten, vanwege jonge kinderen). Maar ineens was ik de hele herfst ook alweer ingepland. Dus toen was het bijna te laat. Ik heb uiteindelijk de eerste week van november vrij gevraagd en gekregen, maar dan blijven er nog heel wat uren over.

Gelukkig mag ik volgens de CAO een deel ervan wel laten uitbetalen of verzilveren. Maar oei, blijkbaar moet je het uitbetalen van vakantie-uren bij ons bedrijf aanvragen vóór 1 november. En dat is al heel snel. Gisteren heb ik het proces in werking gesteld. Je zou zeggen dat het dan moet lukken.

Twee-en-twintig (vakantie-)uren krijg ik dan extra uitbetaald. Dat wordt een leuk extraatje voor op de spaarrekening. Als ik geluk heb, lukt het ze nog om dit met het salaris van november uit te laten betalen; en anders komt het op de grote hoop in december (omdat er dan ook nog een eindejaarsuitkering bij zit).

Volgend jaar wil ik proberen mijn uren wel op te krijgen. Daarvoor zal ik dan moeten zorgen dat ik op tijd ga aangeven wanneer ik vrij wil hebben!

Advertentie

6 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

6 Reacties op “Uitbetalen vakantie-uren

 1. Vlijtig met Zuinigheid

  Mijn man heeft dit jaarlijks. Doordat hij oproepdienst heeft bovenop zijn 40 urige werkweek, heeft hij vele uren extra. De opgebouwde atv wordt standaard al uitbetaald hierdoor. 168 uren. En halverwege het jaar meestal nog eens 100 uur van de vele oproepen. Maar dat gaat hij niet meer doen. De oproepen uitbetalen is erg nadelig. In december wordt onze buffer flink gespekt.

  • Wat doet hij dan in plaats van uitbetalen van de oproep-uren? Neemt hij ze later weer op als vakantie?

   • Vlijtig met Zuinigheid

    Ja, dat is zoveel als mogelijk de bedoeling. Maar ook afhankelijk van de nieuwe wet. Als je nog maar een klein aantal uren mag meenemen naar het nieuwe jaar, dan weten we nog niet hoe het gaat lopen. Mijn man krijgt niet zo gemakkelijk vrij buiten de geplande vakanties.

 2. Willemien

  Let er wel op dat de werkgever verplicht is jou 2 aansluitende weken vakantie te geven per jaar. En dat jij min of meer verplicht bent die ook op te nemen.
  Ook mogen alleen de uren boven de wettelijke uren uitbetaald worden. Wettelijk minimum aan vakantieuren is 4x het aantal gewerkte uren per week.

  • Ik heb in het begin van dit jaar wel langer vrij gehad, al zat ik toen op een ander contract. Ik neem aan dat dat nog wel meetelt zodat we aan de wetten voldoen, ha… Ik krijg inderdaad alleen maar de bovenwettelijke uren uitbetaald, de rest mag ik nog meenemen naar de eerste helft van 2015 en zal ik dan dus ook maar opnemen!

 3. 22u ur is nog te overzien 😉 man maakt 10 a 15 overuren per week :p die kan hij onmogelijk opmaken, naast zn 5 weken per jaar.;hij neemt wel regelmatig een dagje vrij (1e peuterspeelzaaldag van zoontje, trakteren van dochter op school en dat soort dingen 😀 ) omdat hij toch dagen genoeg heeft.. 😀 maar de overuren laat hij grotendeels uitbetalen, maandelijks 😀 erg fijn! leuk extraatje elke maand (of eigenlijk elke 4 weken).