Herstel van de waarde van mijn beleggingen

Mijn beleggingen zijn weer bijna terug op het niveau dat ze hadden voor de dip van half oktober. Nog 70 euro erbij (zo’n 0,3% van de totale waarde) en ik ben weer helemaal terug op het oude, hoogste niveau.

Eigenlijk moet dat me sowieso niet zoveel schelen, want de bedoeling is dat ik deze beleggingen nog vele, vele jaren aanhoudt. Hopelijk stijgt de waarde in die jaren nog veel verder door, en waarschijnlijk zal ik ook af en toe diepere dippen zien dan nu.

Maar ik was in ieder geval blij om te merken dat ik mijn kalmte kon bewaren tijdens de dip. Dit was de eerste dip die ik meemaakte terwijl ik zelf geld belegd had. In 2008 begon ik net met beleggen toen de markt instortte, dus dat was nog geen echte test van mijn karakter, denk ik.

En ja, ik schrijf dit nu, en dan kan vandaag de hele markt alsnog enorm instorten en sta ik ineens weer met beleggingen die enorm in waarde gedaald zijn. Kan allemaal. Kan ik niet voorspellen. Maar hopelijk weet ik me ook dan weer in te houden en verkoop ik niets, en misschien koop ik dan zelfs wel wat extra (aandelen in de aanbieding!).

Advertentie

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Herstel van de waarde van mijn beleggingen

  1. Arno

    Mooi dat het hersteld is. Eigenlijk zou je er als lange termijn belegger / buy and hold belegger er niet zo mee bezig moeten zijn en braaf elke maand blind bij kopen, maar het is te leuk om toch dagelijks te kijken. Zelf begon ik met beleggen toen ik 17 jaar was en maakte binnen een paar jaar al de bearmarket van 2000 en 2001 mee. Het was een goede les om vooral niet alles in 1 sector te zetten (IT). Maar de schade was in absolute zin gelukkig klein. Ik zag het als lesgeld. Sindsdien ben ik meer aan spreiden en ben ik niet zo op zoek naar snelle winsten met bijhorende risico’s.
    Na 2 enorme dalingen (2000/2001 en 2008) wordt ik als “veteraan” van een daling van 10% echt niet meer zenuwachtig. En voor een lange termijn belegger is daar ook geen reden toe.

  2. Anoniem

    Ik kijk 1 keer per maand net na de aankoop, hoe het er allemaal bijstaat. Als het zakt dan is het ook maar zo, ik laat het toch nog minimaal 10 jaar staan.