Cadeautje! En het kost je maar 30 euro per maand!

Ik las op internet dat mensen in Amerika elkaar telefoons-met-abonnementen cadeau doen. De eenmalige aanbetaling is dan bijvoorbeeld $200, en dat betaalt de gever dan. De ontvanger van de telefoon zit daarna vast aan het contract (voor bijvoorbeeld twee jaar).

Ik neem aan dat ook in de VS de ontvanger zelf zal moeten tekenen voor het contract, en dat dus niemand helemaal onwetend ineens aan een contract (voor bijv. $50/maand) vast zit… Maar toch: sommige mensen kunnen bijna ongewild dan ineens vast zitten aan een financiële verplichting die eigenlijk ongewenst groot is. Bijvoorbeeld omdat ze het cadeau niet durven weigeren, of misschien ook wel eens omdat ze gewoon een beetje dom zijn (“Yes! De laatste gadget!! Voor “slechts” $50/maand voor de komende twee jaar! Koopje!”).

Ik heb zitten denken of ik nog meer cadeautjes weet die de ontvanger iets kosten:

1. Een abonnement op een tijdschrift waarbij je op moet zeggen voordat een bepaalde periode om is. Als je een abonnement cadeau doet, controleer dan altijd of de ander niet ineens aan iets vastzit…

2. Een cadeaubon voor een restaurant waarbij mensen zelf nog (veel) bij moeten leggen om daar echt uit eten te kunnen gaan.

3. Een huisdier. Echt gebeurd in onze familie, dat men een dier weggaf als een leuk cadeautje, zonder dat de ontvanger er om gevraagd had. De kosten voor de verzorging van een huisdier kunnen snel oplopen. Bovendien moet je een huisdier goed verzorgen en dat kost tijd. Alleen cadeau doen als er om gevraagd wordt, dus!

4. Een overnachting, concert, wedstrijd of andere belevenis aan de andere kant van het land, zodat de ontvangers zelf het vervoer en soms het eten moeten betalen.

…iemand nog andere “cadeautjes” meegemaakt?

5 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

5 Reacties op “Cadeautje! En het kost je maar 30 euro per maand!

 1. Lonneke

  Ik heb ooit een vriendin internet cadeau gedaan. Het modem en een lang snoer erbij hadden we voor haar gekocht en zij betaalde zelf het internet, maar dat was ‘pay-per-day’, dus betaalde ze alleen als ze zelf inlogde (60cent per dag als ik me niet vergis) die dag, logde ze niet in betaalde ze niets!

 2. Wij kregen op onze bruiloft een cadeaubon van € 80,– te besteden bij een reisbureau. Leuk bedacht, want we houden van reizen, maar alleen om via het reisbureau te boeken kosten ons al € 30,– extra. De bon was ook slechts een jaar geldig en mocht niet voor alles gebruikt worden. En ik raakte vlak na de bruiloft zwanger en helaas verliep die niet vlekkeloos, zodat we niet op reis konden. Uiteindelijk hebben we met de bon een weekendje een huisje geboekt op een park. Maar we moesten behoorlijk bijbetalen….denk dat we goedkoper uit waren geweest als we zelf van een leuke aanbieding gebruik hadden gemaakt. Maar we vonden het zo vervelend voor de gever om de bon niet te gebruiken… Zelf denk ik altijd wel goed na bij het geven van dit soort cadeaus.

 3. Ernie

  Ja de hoofdprijs bij een loterij winnen op een goede doelen dag. Wat gewonnen – een huiskamer concert. De extra kosten; het huren van een geluidsinstallatie, gelukkig via via bij een kennis kunnen huren voor € 50,00 maar toch een nasmaak (o nee, bijgeluid)

 4. Ipie

  Ik heb ooit een hamster gekregen, een mannetje…
  Een week later kreeg het mannetje 17 (!) jongen…
  Gelukkig vrat ze diezelfde dag de helft er van op 🙂