Pleidooi voor zuiniger leven en investeren

Gisteren struikelde ik op een Amerikaans forum over een gratis boekje van William J Bernstein: “If you can”. Het is een gratis klein boekje, waarvan ik de pdf-versie hier direct heb gelinkt*. Het boek is gericht op de Amerikaanse situatie, waar mensen meestal helemaal zelf moeten zorgen voor hun pensioen. Het boek pleit er voor dat mensen vanaf hun 25e ongeveer ook echt gaan sparen voor hun pensioen.

William Bernstein is een Amerikaanse econoom die geschreven heeft over de wereld van het beleggen. Hij is ervan overtuigd dat beleggers meer winst maken als ze vooral letten op wat voor soort beleggingen ze nodig hebben, en niet op welk specifiek aandeel ze wanneer moeten aan- of verkopen. (Dus een voorstander van indexbeleggen en een tegenstander van snel handelen in specifieke aandelen, in ieder geval voor de financiële “leek” die alleen maar een paar van zijn eigen euro’s of dollars wil zien groeien).

Maar…

Als je even de stukjes wegdenkt die puur over Amerika gaan (en hun beleggingsmogelijkheden voor het pensioen in onder andere een beleggingsoptie die de 401k heet en die we in Nederland niet hebben), dan pleit dit boekje er vooral ook voor om zuinig met je geld om te gaan en niet op te grote voet te leven. Daarnaast geeft het je het advies om je ietwat te verdiepen in de financiële wereld, ook al is het niet je beroep. Tenslotte geeft het ook adviezen over welke boeken verder nog interessant zijn om te lezen.

En aangezien het gratis is en een zeker niet al te dik boek: misschien ook voor de lezers van deze blog de moeite waard om het eens door te lezen?

* De oorspronkelijke informatie over dit boekje met wat meer beschrijving staat hier, het is het tweede boek op de pagina. Gisteren werkte de link “acrobat” en kreeg je dan die gratis pdf-versie, vandaag (uitgerekend vandaag nu ik dit publiceer!) krijg ik een foutmelding, vandaar dat ik hierboven maar even zelf de pdf heb neergezet, dat mocht ook van meneer W. Bernstein.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Pleidooi voor zuiniger leven en investeren

  1. de link (de oorspronkelijke) werkt bij mij prima. Misschien kan je er maar een keer heen linken? T is inderdaad een aardig boekje, altijd goed zo’n stimulans aan het begin van een nieuwe week in een dure maand.