Analyse opbrengsten van investeringen in 2014

De afgelopen week keek ik ook naar mijn investeringen. In 2014 begon ik met 16.200 euro ingelegd in investeringen in aandelenfondsen, obligatiefondsen, en een klein beetje in een slecht presterend vastgoedfonds. (Daarnaast had ik ook nog enkele duizenden euro’s in windmolenprojecten, maar daar kijk ik nu even niet naar). Gedurende 2014 legde ik nog eens 10.250 euro in. Dus zonder enige winst zou het eindbedrag 26.450 euro geweest zijn. Maar het eindbedrag was in werkelijkheid hoger: 28.742 euro.

Dus in 2014 had ik 2292 euro aan beleggingswinsten. Als je kijkt hoeveel procent het is van het ingelegde geld, dan is het grofweg 2292 euro delen door 26.450 euro, dus 8,7% groei. Maar sommige bedragen die ik inlegde, legde ik pas halverwege het jaar in of nog later. Die konden dus in het begin van het jaar nog niet meehelpen aan de groei. De XIRR functie in mijn spreadsheetprogramma heeft me geholpen om de groei te berekenen, rekening houdend met wanneer er extra geld ingelegd werd. En volgens die functie was de groei van mijn beleggingen 12% .

Ik heb dit ook nog opgesplitst: in mijn aandelenfondsen groeide het geld met gemiddeld 21%, in mijn obligatiefondsen gemiddeld met 7%.

Een hele mooie score voor dit jaar, dus. Volgend jaar kan dat weer heel anders zijn, daar is geen peil op te trekken. Sinds ik op mijn 27e begon met beleggen (dit was in 2006), heb ik gemiddeld per jaar slechts 2,5% rendement gehaald. Achteraf gezien had ik in ieder geval in die eerste jaren het geld beter op deposito’s vast kunnen zetten, die gaven toen nog 5% rente of meer…

Voor 2015 ga ik door op de ingeslagen weg: ik blijf geld inleggen, en ik blijf het 50/50 verdelen over obligatiefondsen en aandelenfondsen. Deze verdeling voelt voor mij goed en veilig genoeg. Daarnaast blijf ik ook nog sparen.

Advertentie

7 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

7 Reacties op “Analyse opbrengsten van investeringen in 2014

 1. … gaaf…

  Zou je eens een blogje willen wagen met tips voor beginners? Ik wil dit jaar namelijk misschien wel starten met beleggen. Een lijstje met verwijzingen naar sites zou ook goed zijn…!

 2. Mooi resultaat. Ook in de mindere jaren, die 2,6%. Het is altijd wat.
  De beleggers in Alex.nl haalden in 2014 een slecht resultaat. Ik had mijn ontslaguitkering graag in Alex.nl ingezet. Nu ben ik blij dat het in supersaaie spaarrentes staat.
  In ieder geval, gefeliciteerd met het behaalde resultaat.

 3. Willem

  Wij beleggen ook al jaren,zowel voor ons zelf als voor de kinderen,
  Beiden 50 euro automatisch iedere maand in een Hoog dividend fonds van onze huisbank.
  Dit moet je zolang mogelijk zien vol te houden. dan maak je vanzelf rendement waar geen spaarrekening tegen op kan

 4. Huib

  Leuk om te lezen! Ik doe precies hetzelve. Ik beleg 50/50 in aandelen en obligaties wereldwijd (bij Meesman vanwege de laagste kosten) en daarnaast spaar ik nog (deposito’s van een jaar). Hopelijk hebben we ons risico voldoende verspreidt en levert het wat op.

 5. Ri

  Mooi resultaat.

  Hier te chicken om zelf te beleggen. En de inleg in de beleggingshypotheek heeft mijn hypotheekverstrekker ook al niet heel gunstig belegd. Naast dat ze er hoge kosten over berekenden. Dus die heb ik in een spaarhypotheek omgezet. Was er even helemaal klaar mee.

  27 in 2006. Altijd gedacht dat je jonger was dan ik, maar dat klopt dus niet. Ik was 26 in 2006, dus veel schelen doen we niet.