Besparen: jezelf voor de gek houden mag best…

Ik zie online wel eens tips voorbij komen om te besparen waarbij ik denk: Je houdt jezelf gewoon voor de gek!

Voorbeelden:

1. Dump een bepaalde muntsoort elke avond vanuit je portemonnee in een pot (bijvoorbeeld: alle 1 euro stukken, of alle 5 euro briefjes, of alle 5, 10 en 20 cent stukken). Na een paar weken of maanden zit er vast een mooi gespaard bedrag in de pot.

2. Meld je aan bij een bepaalde bank die elke keer als jij pint een bepaald bedrag overboekt van je betaalrekening naar je spaarrekening (dit is een bank in de VS, die elk pin-bedrag afrondt naar boven en die dollarcenten voor je overboekt naar de spaarrekening – dus als je 4,25 dollar afrekent, wordt er 0,75 dollar overgeboekt naar de spaarrekening).

3. Als je van plan was om een bepaalde aankoop te doen, en uiteindelijk doe je het toch niet, boek dan toch dat bedrag over van je betaalrekening naar je spaarrekening.

4. Om te beginnen met sparen: spaar in de eerste week van het jaar 1 euro, in de tweede week van het jaar 2 euro, in de derde week van het jaar 3 euro, en zo voort. (Als je nu nog in wil springen, dan moet je weten dat we nu week 4 afsluiten, en dat je dus even 1+2+3+4 is 10 euro moet overboeken, en dat je in de komende week 5 euro moet overboeken).

In het eerste voorbeeld hou je jezelf voor de gek door te doen alsof je bepaald muntgeld niet meer uit kunt geven – terwijl niemand je tegenhoudt als je iets uit die pot haalt en het uitgeeft. In het tweede voorbeeld maak je kunstmatig elke aankoop ietsjes duurder en spaart op die manier “ongemerkt”. In het derde geval wordt het misschien al wel heel ingewikkeld, want dan moet je ook nog zelf herkennen wanneer je echt van plan was om een bepaalde aankoop te doen (telt het feit dat ik vorige week nadacht over een reis door de VS mee? Zo ja, dan moet ik nu minimaal 1000 euro gaan overboeken naar mijn spaarrekening…). Bij het vierde voorbeeld vind ik dat je jezelf een beetje voor de gek houdt door wel heel gemakkelijk te beginnen met 1 euro in de eerste week – maar ik moet toegeven dat je aan het einde van het jaar wel 1431 euro gespaard zult hebben, als je hier gewoon stug mee doorgaat totdat je in week 53 wel helemaal 53 euro naar je spaarrekening moet overboeken.

Dit zijn allemaal gedragingen waarbij ik denk: als je wilt sparen, spaar dan gewoon en maak het niet ingewikkelder dan nodig is… Bedenk hoeveel je sparen kunt, en boek dat bedrag zelf over van je betaal- naar je spaarrekening en kom er “gewoon” niet meer aan.

Maar aan de andere kant: Hee, als je jezelf voor de gek moet houden, maar daardoor wel spaart, dan is dat veel en veel beter dan niet deze trucjes toepassen maar daardoor ook niet sparen.

Hou ik mezelf ook wel eens voor de gek? Ja, ik denk het wel. Zo heb ik het geld op een spaarrekening staan bij een andere bank, en heb ik het wachtwoord expres niet onthouden en ergens diep in een map weggeborgen. Hierdoor lijkt het voor mij alsof het geld onbereikbaar is, terwijl het natuurlijk eigenlijk wel te bereiken is, als ik maar de moeite zou doen om dat wachtwoord erbij te pakken.

Dus: als je jezelf voor de gek moet houden om iets goeds te doen voor jezelf… Misschien moet dat maar gewoon mogen. We zijn wel volwassen, maar dat wil niet altijd zeggen dat we “vanzelf” de goede dingen doen.

Advertentie

5 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

5 Reacties op “Besparen: jezelf voor de gek houden mag best…

 1. GJ

  Ik heb wel een pot staan waar ik regelmatig mijn muntgeld in gooi. Maar dat is meer om mijn portemonnee te sparen dan het geld. 😉
  Maar daar wordt ook nog weleens wat uitgehaald ja. Over het algemeen groeit de hoeveelheid munten in de pot wel. Al gaat dat ook weer niet erg snel in deze tijden van pinnen.

 2. Wat voor iemand werkt is prima toch? Ik ben meer van de ‘pay yourself first’ methode en kan er goed afblijven. Heb al spaargeld en ben momenteel aan het beleggen. Sterker nog, het doet ‘pijn’ als ik er iets vanaf moet halen. 😉

 3. Ik zou die methode van de bank juist wel handig vinden, denk ik 🙂 Zo spaar je ongemerkt toch wel een leuk bedrag bij elkaar 🙂

 4. kan me voorstellen dat als je het moeilijk vind om te sparen en je inkomen laag is je voor zulke methodes kiest.. voor mij zijn het te kleine bedragen op dit moment om moeite voor te doen. wij storten elke maand het bedrag wat niet nodig is gelijk door naar de spaarrekening.. door wisselende inkomsten elke maand gaat het eerst naar een tussenspaarrekening. zodra ik alle bedragen weet, en weet wat we de volgende maand nodig hebben, weet ik ook wat er overblijft en dus door kan naar de spaarrekening. dan is dit centenwerk te veel werk.. maar in detijd dat we het veel minder ruim hadden zou t handig geweest zijn idd. toen hielden we het liever bij een vast bedrag per maand, opgenomen bij de vaste lasten

 5. Wilma

  Haha die methode van elke week 1 euro meer deed mijn dochter ook vorig jaar. Maar ze streepte iedere maand ook een week af die pas aan het eind van het jaar zou komen. Dus al eerder die 53 sparen dat maakte het aan het eind van het jaar makkelijk;) Maar voor iemand van 16 een hele prestatie!