Mijn beleggingsrekening doet vreemde dingen de laatste tijd. Begin januari stond het saldo op 20.015 euro, en nu staat het op 20.939 euro, en dat zonder dat ik zelf een cent extra heb toegevoegd. Een winst van 4,6% dus en dat in minder dan een maand tijd. Ik rekende eerder al uit dat mijn gemiddelde groei in 2014 8,7% is geweest (zie hier). Ook niet mis.
Het lijkt er op alsof de algemene stemming onder beleggers beïnvloed wordt door deze mooie resultaten van de laatste tijd… Recent publiceerde ING ook weer een onderzoek dat aantoonde dat klanten van deze bank die beleggen steeds positiever worden over beleggen. Het vertrouwen wordt steeds groter.
Is dus de conclusie dat beleggen fantastische winsten geeft, en dat iedereen het moet gaan doen?
Natuurlijk niet!!
Het is wel raar hoe kort het geheugen is van de gemiddelde belegger (of in ieder geval van de gemiddelde belegger die meedeed aan de “BeleggersBarometer” van deze bank). Ze zouden moeten weten dat de gemiddelde opbrengst van beleggen zo ergens tussen de 5 en 7% per jaar zit, en niet meer. En dat deze gemiddelde opbrengst over de lange termijn is, terwijl er op de korte termijn soms enorme fluctuaties zullen zijn (denk 2008). En dat de huidige fantastische resultaten dus ook weer gevolgd zullen worden door periodes waarin er verliezen genoteerd zullen worden.
Kortom: blijf voorzichtig als het om beleggen gaat. Beleg alleen met geld dat je echt kunt missen. Beleg niet met geld dat je over twee jaar in een verbouwing wilt steken, beleg niet met geleend geld (zoals via allerlei cool klinkende hefboom-producten), beleg alleen als je beseft dat er ook dagen zullen zijn waarop je aandelen(fondsen) ineens 10% minder waard zullen zijn, of jaren waarin ze 30-40% minder waard worden (au!).
Wat mijn persoonlijke “BeleggingsBarometer” betreft: ik ben natuurlijk blij met de huidige winsten, maar ik weet dat dit niet zo goed zal blijven gaan. Dus ik blijf me houden aan mijn gekozen verdeling voor het geld wat ik op langere termijn niet nodig heb (zie hier), omdat deze verdeling in goede en in slechte tijden bij mij past.
Hogere AEX koers is ook hoger doordat de euro fors in waarde is gedaald.
Internationale omzet in dollars, is dan meer waard in euro’s.
Danwel er kan meer verkocht worden buiten Europa (euro is minder waard).
Door de geldpers van het ECB zal de spaarrente gaan dalen. gevolg: mensen zoeken hun heil in beleggingen. Hierdoor stijgen de koersen verder, etc. Dit kan een gevaarlijke bubbel worden.
Was het Warren Buffett die gezegd had dat als iedereen koopt, jij moet verkopen, en als iedereen verkoopt, jij moet kopen?
Een verstandige tactiek kan ook zijn om gewoon een degelijke investering uit te zoeken (index funds of zo) en daar gewoon maandelijks/jaarlijks/eenmalig geld tegenaan te gooien, en verder geheel niet meer naar kijken. (Behalve voor je Box 3 belastingaangifte dan.)
Het is maar hoeveel tijd je erin wilt steken en of je stressbestendig bent.
Ook even een positieve opmerking: Je grafiek, en vooral die zin eronder, is erg leuk. 😉
Dank je 🙂