Ik geloof dat velen het gisteren met me eens waren… Sparen is wel nuttig.
Ik snap dat de economie draaiende geworden houdt doordat wij consumenten dingen kopen. Hadden we helemaal niets nodig, dan was er geen economie.
Maar het simpele feit dat je niet meteen al je geld uitgeeft, wil niet meteen zeggen dat je de economie dan niet steunt. Wie 80% van zijn inkomsten “meteen” uitgeeft (aan huur, gas/water/licht, eten en drinken, en zo voort), houdt met die 80% in ieder geval alvast de economie een beetje op gang.
De overige 20% wordt bijvoorbeeld op de spaarrekening gestort. Banken mogen geld dat ze krijgen van spaarders weer uitlenen aan bedrijven, die hierdoor kunnen investeren. Dus ook met die 20% hou je eigenlijk de economie een beetje draaiende, omdat het geld indirect in het bedrijfsleven gestort kan worden (iemand maakte gisteren terecht de opmerking dat je dan er wel van afhankelijk bent, of de banken het geld ook werkelijk uitlenen aan bedrijven – en dat banken dat op dit moment maar weinig doen en misschien te voorzichtig zijn).
Als je een deel van die 20% spaargeld investeert via aandelen of op een andere manier stopt in het maken of laten groeien van bedrijven (je begint bijvoorbeeld je eigen bedrijfje), dan stimuleer je ook de economie.
Die overige 20% zorgt er ook voor dat deze persoon niet meteen in de problemen komt als er een keer een dure uitgave op z’n pad komt. De auto gaat stuk, iemand wordt ziek en maakt daar toch extra kosten voor (ook al was-ie verzekerd), en zo voort. Dat lijkt me ook gunstig voor de economie, dat de deelnemers er aan niet bij het minste of geringste in de problemen komen en schulden maken… En tenslotte ook soms bankroet gaan, waardoor iemand (of een bedrijf) ergens in het systeem verlies lijdt.
Tenslotte is het ook nog zo, dat de economie in z’n geheel het waarschijnlijk niet merkt dat er een paar mensen zijn die besluiten een deel van hun inkomsten te sparen. Of ik nou per maand 100 of 500 euro spaar, heeft geen enorme invloed op hoe de economie in z’n geheel draait. Er is een argument van “stel dat iedereen dat zou doen, dan…”. Maar dat argument mag misschien wel weggegooid worden, omdat simpelweg niet iedereen dit doet. Er zijn genoeg mensen die wel (gedwongen of vrijwillig) 100% of meer van hun inkomsten uitgeven. Er zijn genoeg mensen die wel de nieuwste iphone kopen, of de nieuwste autostoel voor hun baby, of het meest luxe entertainment center. Of, anders, die niet kunnen sparen omdat ze maar weinig inkomsten hebben en ze met die inkomsten net genoeg hebben voor een dak boven hun hoofd, wat eten en af en toe een beetje elektriciteit.
Dat er dus een klein percentage mensen is dat niet altijd alles uitgeeft wat er binnenkomt… Ach, daar heeft de economie echt niet zoveel last van.
Ik denk dat iedereen het wel met je eens was, inclusief ik zelf. Nu is het natuurlijk wel zo dat de volgers van de interessante stukjes die je schrijft dit niet voor niets doen en de zelfde interesse delen. Wat ik altijd als uitdaging zie is om de gedachtegang van mensen met een andere mening proberen te rechtvaardigen en te kijken of je daar weer iets van kunt leren.
Ik kan dit even niet van de andere kant zien. Als ik zou moeten verdedigen dat iedereen altijd al zijn geld uit moet geven om de economie te stimuleren, dan kan ik alleen maar denken aan hoe dat “de mensen aan de top” ten goede komt. En dan word ik een beetje misselijk. Dat is waarschijnlijk wel een afwijking van mij.
helemaal mee eens, want wat doen die mensen aan de top om mensen te helpen die het minder hebben? niets tot weinig volgens mij. ik maak mij tegenwoordig alleen maar druk over mijn eigen economie en die van mijn dochter, want als het ons slechter gaat zullen we toch zelf voor een oplossing moeten zorgen en niet de mensen van wie wij altijd de economie hebben gestimuleerd , zoals de woningbouwvereniging, de energieleverancier en de verzekeraars en dergelijke.
Alles in het leven heeft twee kanten.
Helemaal mee eens hoor. Het is gewoon zo dat de meeste mensen zich niet met hun portemonnaie bezig houden, en zich al helemaal niet bekommeren om ‘later’ of ‘het grotere geheel’. Ze leven erop los, en als je op de man/vrouw af vraagt, hoe doe jij dat het met geld, vinden ze dat een vervelende vraag. “Daar moet je je niet zo druk om maken. Je verstoort de lol.”
Alleen die mensen die er wel over nagedacht hebben, en dus ook een plan vooraf hadden getrokken, zeggen dan iets van: “Nou ons budget bestaat uit dit…” Dat vind ik leuke gesprekken.
Spaart de gemiddelde mens? Het Nibud zegt van wel. Maar volgens mij sparen heel veel mensen niet, en een aantal mensen en rijken wel. En daardoor lijkt het alsof we gemiddeld best wel sparen. Ja, als ik rijk ben, en maar 1 hypotheek, 1x moet eten, en 1x m’n gezin moet onder houden, dan hou ik natuurlijk VEEL meer geld over om te sparen. Dat is niet de gemiddelde mens, want die heeft denk ik zo rond de 10% om te sparen of over de balk te gooien. Behalve de onderste laag, die knoopt eindjes aan elkaar, en van sparen is geen sprake.
Het gaat om de middenmoot, die wel geld over heeft, en dus elk jaar hun smartphone vervangen, superdelux abo nemen op de kabel-tv, en toch wel vaak dure vakanties. Gedeeltes daarvan hadden best gespaard kunnen worden, maar dan is de mentaliteit er niet naar.
Ik denk dat sparen wel goed is omdat het rust geeft als je wat achter de hand hebt. Mensen die nog geld uitgeven aan een smartphone e.d. doen dit volgens mij niet om de economie te helpen maar omdat ze iets graag willen hebben. Het heeft ook te maken met hoe je in het leven staat hoe je je geld uitgeeft (of niet) maar eenieder kijkt naar zijn eigen toko. Ik heb mijn geld in ieder geval nooit uitgegeven om de economie draaiende te houden maar meer voor eigen plezier.
Banken lenen geen spaargeld uit, maar verstrekken leningen op basis van wederzijdse schuldaanvaarding. Vervolgens wordt dit “gefund” met deposito’s. Dit hoeft echter niet spaargeld te zijn. Geld dat jij uitgeeft ontvangt een andere partij op haar bankrekening. Wanneer je spaargeld uitgeeft verdwijnt dit geld dus niet van de bankbalansen, maar verwisselt het alleen van rekeninghouder. Spaargeld heeft om die reden geen investeringsfunctie.
Wij zijn ook voorstander van sparen. We proberen een ruime buffer aan te houden en daarnaast flink af te lossen in de hypotheek. Ik zou mijn geld nooit uitgeven met als reden dat de economie dan draaiende blijft. Ik werk niet zo hard om het aan onnodige zaken uit te geven.