Onderzoekers hebben keer op keer aangetoond dat mensen slecht zijn in het kiezen van aandelen (en dat geldt zowel voor ons leken als voor de professionele beleggers / “experts”). En dat mensen dat zelf niet eens beseffen omdat ze de keren dat ze het goed hadden (en het gekozen aandeel in waarde steeg) beter onthouden dan de keren dat ze het fout hadden. Of zelfs dat ze denken dat ze het goed doen, maar dat ze hun eigen winsten niet vergelijken met de winsten van de algemene markt. Ik heb bijvoorbeeld een keer op internet gelezen over iemand die er trots op was dat de professionele expert die hij ingehuurd had, hem 19% beleggingswinst had opgeleverd dat jaar… Maar dat was in 2013, toen de aandelen van de 500 grootste bedrijven in de VS (de S&P500) met 32% groeiden. Oeps…
En daarom kun je maar beter indexbeleggen: kiezen voor een brede spreiding van je aandelen over de hele markt (bijvoorbeeld de Nederlandse markt, de Europese, de Amerikaanse, of de hele wereldmarkt).
Een mooie samenvatting van waarom dat zo is, en van hoe dat dan moet, vind je op de website indexbeleggen.nl Ja, de makers daarvan zijn niet geheel onpartijdig. Maar ik denk dat je toch hun argumenten eens door kunt lezen.
Iemand die wel enigszins onpartijdig is, is de Amerikaanse James Collins. Hij legt op deze pagina (in het Engels) goed uit, wat voor fouten wij mensen kunnen maken bij het beleggen. Ook een goed brokje leesvoer, zou ik zeggen.
Beleggen in indexfondsen kan via je bank, maar ook via beleggersplatforms waar je via het internet toegang toe krijgt, zoals Brand New Day, Meesman, en Binck.
Mijn logica zou ook zijn 19% is een heel mooie winst 😉
Dus liever 19% dan 32% winst?
Waar vindt men zo’n index fonds? Binck? En is het dan nog zoeken, kiezen? Ik neem aan dat de ene aanbieder beter is dan de andere.
Bedankt voor de informatie!
Meesman en Brand New Day hebben elk een beperkte keuze uit een stuk of vier tot zeven fondsen. De keuze die je dan moet maken is bijv: beleg je alleen in Nederlandse aandelen (dan kies je het Nederlandse indexfonds), of in Europese aandelen (het Europese indexfonds), of wereldwijd (het wereldwijde fonds). Ik zit zelf in het wereldwijde fonds, dat heb ik gekozen omdat ik niet denk dat Nederland, of Europa, nou zoveel beter gaan presteren dan de rest van de wereld.
Binckbank heeft héél veel keuzemogelijkheden. Ook losse aandelen en opties en zo. Voor een beginner kan dat nog wel eens lastig zijn, want wat kies je?
Ik zou voor Meesman gaan. En als je dan nog jaren voor je pensioen zit .
Ik las dat de vuistregel is dat je leeftijd ongeveer het percentage aandelen zou moeten zijn. Dus als je bv 40 jaar bent: 40% aandelen en 60% obligaties. Hoe dichter je dan bij je pensioen komt hoe groter het gedeelte obligaties wordt. Je loopt daarmee minder risico.
De vuistregel is dus: je leeftijd is het percentage obligaties, dus als je 40 bent 40% obligaties (en 60% aandelen) en als je 70 bent, 70% obligaties (en 30% aandelen). Zo bouw je het risico inderdaad langzaam af. Zelf heb ik trouwens een andere verdeling: 50% spaargeld, 25% aandelen en 25% obligaties. Heel voorzichtig dus, maar dat past bij mij.
Oeps! Het is inderdaad andersom, je hebt gelijk:Je leeftijd is het percentage obligaties.
Een index kan ook 50% dalen.. kijk de grafieken er maar op na.
Ik zou er voor kiezen om te beleggen in aandelenfondsen die Dividend uitkeren.
Zo krijg je toch ieder kwartaal of jaar een uitkering en als je dat herbelegt krijg je ook iedere keer weer wat meer aandelen ook als de koers zakt.
Dividend-beleggen dus. Ja, ik snap het niet. Er zijn meer mensen die er helemaal wild van zijn, maar ik niet. Bedrijven die dividend uitkeren kunnen ook failliet gaan of in waarde dalen, net als bedrijven die dat niet doen. Soms krijg ik wel dividend, maar dat kan me dus niet zoveel schelen. Ik beleg het ook altijd weer meteen…
Je moet geen aandelen kopen van bedrijven maar gewoon van je huisbank. Meestal beleggen die wereldwijd in grote bedrijven zo is de spreiding veel breder.
Een aantal banken noemt het hoogdividendfonds , je zal zelf even moeten uitzoeken wat je bank je aanbiedt.
… Ligt er natuurlijk aan wat je huisbank vraagt voor die service (de kosten), en ook wat ze dan precies bieden. Als ze je niet kunnen uitleggen waar ze in beleggen / wat ze doen, dan zou ik het niet doen.
Onderbelicht puntje, kosten zijn heel belangrijk. Je kunt wel bij Binck een account openen, maar voor iedere order betaal je 6,50 aan kosten. Prima als enkele duizenden euro’s per keer inlegt maar niet als je inleg maandelijks maar 100 euro is.
Over dividend. Bij de indexbeleggen fondsen wordt er ook gewoon divident uitgekeerd en herbelegt. Dus ik zie dat niet zozeer als een struikelblok of een reden om voor een hoogdividendfonds te kiezen. Nadeel zal namelijk zijn dat je kosten een stuk hoger zullen zijn dan bij indexbeleggen.
Het nadeel van beleggen via een bank is dat met de nieuwe tussenpersoonregels banken niet meer via de achterkant beloond Mogen worden (door een kick-back). Vandaar dat banken vaak hoge transactiekosten en beheerskosten hebben. Dit is dus nog buiten het fonds om. Rabo kende in het verleden altijd eenmalig per jaar een portefeulle fee. Niks anders dan een last om te betalen om de portefeulle administratie te doen. Ook beleg je bij een bank via de beurs. Je betaald dus ook de beurskosten.
Bij BND heb je het voordeel dat je direct in het fonds investeerd en niet via de systemen van de beurs betaald. Hierdoor heb je niet alleen de voordelen van de lage kosten van de fondsen(vanguard is de fondsen die BND gebruikt) maar ook lage transactiekosten. BND koopt namelijk maar 1 keer per maand via de beurs in in Vanguard. Daarnaast hanteerd BND geen additionele fee naast de eenmalige inlegkosten. Het Vanguard fonds heeft dan wel weer een fee in het fonds.
BND is volgens mij op dit moment de enige plek in Nederland waar je kleine bedragen per keer kunt inleggen (bijvoorbeeld 20 Euro) en dit ook incasseerd. Ik gebruikte eerst Rabobank om direct in Vanguard te beleggen maar dat mocht dan alleen per aandeel. Die stond toen op 45 Euro waardoor ik niet goed uitkwam met de 100 Euro per maand die ik wilde inleggen.
I translated the page, so hopefully this makes sense…
I am sticking to index ETFs only. I played the individual stock picking game for a while, and as quick as the companies go up, they come down. Stick to low expense ETFs that track the market.
The average investor cannot even beat inflation, let alone the market.
I didn’t go into ETFs, because you can only get them through specific brokers in the Netherlands.
Tip: via degiro (broker) kun je gratis beleggen in een vrij grote selectie, zonder transactiekosten.
Het onderliggende fonds zelf zal waarschijnlijk nog wel jaarlijkse kosten rekenen, maar dat is ook zo als je via een andere broker belegt. Deze jaarlijkse kosten moeten in het papierwerk van het fonds aangegeven worden.
Dit lijkt zeker een optie, als ze ook een of meerdere fondsen naar wens hebben.
Bij de giro zou ik heel goed de voorwaarden doorlezen. Mij sprak het daarom niet aan
Goed dat je het zegt. Ben wel benieuwd welke voorwaarden je niet aanspraken, maar goed. Inderdaad: de voorwaarden doorlezen is erg belangrijk.
Bedankt voor dit stukje. 🙂 Ik ben sinds een paar maanden bezig met beleggen en mezelf daar in te verdiepen. Zeker in indexbeleggen, waar ik tot voor kort nooit van gehoord had.
Klopt het dat een indexfonds ongeveer 0,5% / 0,6% aan jaarlijkse kosten heeft?
Klopt. Ik beleg in het duurzame indexfonds bij Brand New Day, dat heeft iets hogere kosten, dwz 0,65% . Het gewone Wereld Indexfonds heeft een kosten-% van 0,59%.
Dat zijn vrij hoge kosten… Bij Think zijn de kosten zeg maar de helft.
https://thinketfs.nl/waarom-think-etfs
Persoonlijk ben ik van mening dat men bij het beleggen van geld ook rekening mag houden met de investeringen die de organisatie waar je belegt met je geld doet en dus niet uitsluitend focust op het rendement wat er gehaald wordt. Dus geen kinderarbeid, wapen- en olie-industrie, uitbuiting, slavernij etc. etc. met mijn zuur verdiende centen.
In de praktijk blijven er dan 150 beursgenoteerde bedrijven over die voldoen aan deze eisen. Ik beleg daarom momenteel uitsluitend in beleggingsfondsen van de ASN. Zij hebben deze ‘groene’, ‘bewuste’ bedrijven in hun beleggingsfondsen. Hoewel het lijkt alsof het beleggingsspectrum dan vrij gelimiteerd is hebben de fondsen van ASN altijd nog een beter rendement dan de Index-fondsen van de hierboven genoemde bedrijven. Zie bijvoorbeeld de grafiek op: http://www.meesman.nl/meesman-indexfonds-aandelen-wereldwijd
Zelfs ondanks dat de beleggingsfondsen in beheer iets duurder zijn.
Een andere duurzame belegger is de Triodos bank maar de beleggingen daar renderen iets minder dan bij de ASN bank.
Overigens zijn er ook indexfondsen die ‘groene’ beleggingen hebben zoals Spaarolifantje hierboven noemt maar deze hebben beduidend minder strikte regels dan de fondsen van de ASN en Triodos.
Een leuk boek dat je zo in de bibliotheek kunt lenen is het boek van Casper van den Broek, Het Euro Drilboek. (ook op dit blog besproken) http://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.298194732.html
Daarin staat in mijn optiek een erg goed hoofdstuk over hoe particulieren (leken) het best kunnen beleggen.
Groet,
Bram