Een vraag van Nomoskar was een paar dagen geleden: waarom zoveel fondsen?
Nou, het meeste geld is geïnvesteerd via de ASN-bank op dit moment (daar vertel ik morgen nog wat meer over). Daarnaast heb ik nog wat “bijzondere” beleggingen die ik gekozen heb, omdat ik dat belangrijk vond en niet direct omdat het nou zo winstgevend is of de dingen makkelijker maakt (de beleggingen in windmolens en in het microkredietfonds horen daarbij).
Tenslotte heb ik dan óók nog eens beleggingen bij Brand New Day (BND). Ik ben begonnen met beleggen bij hen, omdat ik via hen kon beleggen voor mijn pensioen. Ik had een jaar of twee achter elkaar wat jaarruimte over en ik heb die benut door het geld in te leggen op een speciale pensioenbeleggingsrekening bij BND (zie een eerdere blogpost over jaarruimte en een andere post over de voor- en nadelen van een speciale pensioenrekening).
Dat was het begin van mijn beleggingen bij BND. Inmiddels heb ik ook een gewone beleggingsrekening bij hen waarmee ik buiten het pensioen om kan beleggen. Dit heb ik gedaan omdat de kosten bij BND lager dan die bij de ASN-bank. De jaarlijkse kosten voor het BND Duurzaam Wereld Indexfonds zijn 0,65% van het ingelegde bedrag per jaar. De jaarlijkse kosten voor het ASN Duurzaam Aandelenfonds zijn fondskosten van 0,87% per jaar plus 0,2% servicekosten per jaar voor een totaal van 1,07% aan kosten. Toch ietsjes meer.
Tegelijkertijd is de ASN-bank strenger over duurzaamheidscriteria dan BND en heeft deze bank meer verschillende duurzame investeringsopties. Het duurzame fonds bij BND volgt een breed gespreide wereldwijde index en filtert dan op bepaalde criteria voor maatschappelijke verantwoordelijkheid op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie (zie de factsheet van dit fonds). Da’s al heel wat, maar de ASN-bank heeft naar mijn indruk meer en strengere criteria. Daarom blijf ik óók bij de ASN-bank.
NB. Wil je ook een pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day openen? Als je hier klikt, ga je naar een promotiepagina van Brand New Day voor hun pensioenbeleggingsrekening. Je krijgt 15 euro als je de rekening echt opent (en ik krijg ook 15 euro, waarvoor dank). Je kunt ook een gewone beleggingsrekening bij hen openen.
Is het nu veel werk qua administratie met die beleggingen en de belasting?
Ik zit zelf nog ruim onder de belastingnorm voor vermogen, maar vraag me weleens af hoe ik dat straks allemaal uit moet rekenen. Zo’n held ben ik niet met mijn administratie, dus is het verstandig om daar iemand voor te vragen om er eens naar te kijken? Of is het misschien veel simpeler dan ik denk?
Het is helemaal niet zo moeilijk. Van elke bank of beleggingsinstelling krijg je elk jaar een jaaropgave: “U had op 1 januari zoveel euro bij ons op de spaarrekening / bij ons belegd”. Deze bedragen tel je bij elkaar op, en dat bedrag vul je in bij je belastingaangifte. Omdat groene beleggingen tot een bepaald bedrag niet meetellen bij je vermogen, moet je deze nog een keer invullen bij je belastingaangifte onder “groene belegging” of zoiets, en dat soort beleggingen staat in een jaaropgave ook altijd nog apart vermeld, dus iets als “u had zoveel euro belegd bij ons op 1 januari, en van dat bedrag was zoveel euro groen belegd”.
Ok, dank je. 🙂
Zag er erg tegenop om dat straks allemaal uit te moeten zoeken. Blij te horen dat dat een stuk eenvoudiger is dan verwacht.
Als je de voorafingevulde aangifte gebruikt (en dat kan bijna niet anders), dan zijn alle bezittingen in nederland qua spaarrekeningen en beleggingen al ingevuld. Op dat vlak is het dus zeer eenvoudig.
Enrico, bij mij wordt jaar op jaar de effectenrekening van Binck niet vooraf ingevuld. Heel irritant. Maar nog irritanter dat ze de buitenlandse fondsen nu apart willen zien, met dividend verdeling, met tot overmaat van ramp, dat Binck zelf die informatie niet levert!
Ik heb er al wat uurtjes opzitten om de informatie te construeren. Ik had dit graag op 1 januari 2014 geweten, zodat ik die informatie toen had kunnen vastleggen.
Oei, ja, Astrid, heel vervelend lijkt me dat! Vooral ook dat achteraf terugrekenen en reconstrueren en zo!
Bedankt voor deze informatie. Ik ben me ook aan het orriënteren, en ga ook even verder lezen over de jaarruimte en pensioensregelingen.