Met pensioen

Om me heen zijn recent een aantal mensen met (welverdiend!) pensioen gegaan. Ik zie hoe het even duurt voordat ze gewend zijn aan hun nieuwe leven. Ze zijn op zoek naar een dagindeling, ze vragen zich af hoe ze zich (nog) nuttig kunnen voelen… Maar aan de andere kant… recent hebben, helaas, helaas, ook een aantal collega’s van mij hun pensioen niet gehaald. Met veel verdriet hebben we die uitgezwaaid op hun begrafenis of crematie.

Dan kan je maar beter wel je pensioen halen en daar dan van gaan genieten. Ook al kost het misschien eerst een tijdje voor je er aan gewend bent, dat je niet meer naar je werk hoeft.

Als ik zelf eerder zou kunnen stoppen met werken, dan zal ik ook op zoek moeten naar een andere indeling van mijn tijd. Ik hoop dat ik dan niet heel onbelangrijke bezigheden ineens heel belangrijk ga vinden. Dat ik bijvoorbeeld ineens elke week de ramen ga lappen, of elk jaar het hele huis anders ga inrichten of zo. Is niet nodig, word ik echt niet gelukkiger van, moet ik dus niet teveel tijd aan besteden…

Ik denk hier soms over na. Een oplossing heb ik niet. Ik heb ook nog heel wat jaartjes voor het zover is. Maar het fascineert me wel een beetje, zo’n nieuwe levensfase, en hoe verschillend mensen daarmee omgaan.

3 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

3 Reacties op “Met pensioen

  1. Lot

    Na 46 jaar werken ben ik afgekeurd toen ik 62 was, ik was op. De laatste 2 jaar hadden zoveel van mij gevergd dat het me een jaar kostte omm mezelf weer te worden, veel ziek geweest en allerlei uitslag door dermatoloog de stress de naar buiten kwam. Nog geen seconde werk gemist toen dat allemaal achter de rug was. De dagen vulden zich vanzelf, eindelijk kon ik doen en laten wat IK wilde, geen verplichtingen meer en ik had zeker geen noodzaak tot andere dag invulling nodig. Ik heb er wel over gedacht vrijwilligerswerk te zoeken, maar ik wil niet meer elke week/2 weken iets moeten. Doe wel wat in de buurt op mijn weg komt.

    Het totaal bevalt me prima.

  2. Ik ga met pension 2037 volgens Wijser in geldsaken.nl, dank voor de link.
    Ik hoop dat ik dan heel veel heef geleefd!

  3. Ik ben 55 en ik vind het wel genoeg zo. Ik wil lekker doen wat ik wil. Dat mag ook veel weg zijn, in zonnige oorden. Ik ben aan het rekenen en afwegen, hoe ik dat het best voor elkaar krijg. Maar het is nog een kluwen van gedachten..