Onverwachte en extra uitgaven in het eerste kwartaal

De afgelopen drie maanden heb ik me proberen te houden aan een budget van 20 euro per week voor onverwachte, leuke en extra uitgaven. In mijn geval vallen boodschappen en het gebruik van openbaar vervoer daar bijvoorbeeld niet onder (die hebben hun eigen post, ook als de kosten een keertje hoger zijn dan verwacht). Maar dingen als restaurantbezoek, cadeaus, snoep, boeken kopen… Die vallen er wel onder.

Een kwartaal telt 13 weken, dus in totaal zou ik 260 euro uit hebben mogen geven. Maar het totaal komt op 385 euro… Wat is er gebeurd?

Nou, de grootste post is 75 euro aan cadeaus. Maar voor drie maanden vind ik dat nog best meevallen. Dan was er de 72 euro die ik aan een nieuw paspoort (plus aan een stel vreselijk lelijke paspoortfoto’s) uitgaf. Tja. Onze vakantie in januari kostte me nog 71 euro dit jaar (de rest werd vorig jaar al betaald). Ik gaf twee keer 33 euro uit aan een extra goed doel (wat niet op m’n standaard lijstje staat). Ik gaf 43 euro uit aan uit eten gaan. Tenslotte gaf ik nog wat geld uit aan snoep (32 euro), een koptelefoon (19 euro), en biebboetes (7 euro, sufferd die ik was).

Sommige van die uitgaven zijn eenmalig, of hopelijk in ieder geval maar erg zeldzaam terugkomend. Maar ja, zo heb je natuurlijk altijd wel wat. De ene keer is het een paspoort, de andere keer is het weer een koptelefoon of een computerprogramma…

Grappig vind ik ook om te zien dat ik dacht dat ik in maart weinig geld uitgegeven had, maar dat ik uiteindelijk in maart toch ook weer bijna honderd euro uitgegeven heb. Niet zo heel erg weinig, dus.

In de nabije toekomst zal ik het dus nog even weer zuinig aan moeten doen, en nu echt. Zodat ik hopelijk in mei toch weer wat lucht heb. Het zou fijn zijn om een keer te kunnen zeggen dat ik “gewoon” uitgekomen ben, en dat ik geen tekort van de vorige maand meer hoef aan te zuiveren. Het blijft moeilijk, maar een uitdaging kan heel nuttig zijn.

Bijvoorbeeld om effe te beseffen hoe goed ik het heb. Dat ik dit vrijwillig kan doen, en niet dat het moet omdat het niet anders kan…

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Onverwachte en extra uitgaven in het eerste kwartaal

  1. Nicole

    Of je past in mei het bedrag aan naar een realistischer bedrag. Ook een mogelijkheid.

  2. Ri

    € 32 voor snoep. Dat is een keuze. Probeer daar in te snoeien.

    Succes in de komende maand met, zoals je terecht zegt, een keuze.