“Nieuwe” auto

Mijn vriend heeft een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. De oude auto is zestien jaar geworden, waarvan twaalf jaar in het bezit van mijn vriend. We gaan ‘m missen, want het was een handig dingetje in een leuk kleurtje. Heel weinig reparaties nodig gehad, maar uiteindelijk moest-ie toch naar de sloper omdat de motor het begaf en reparatie veel meer zou gaan kosten, dan wat het ding nog waard was.

Omdat die auto uiteindelijk vrij plotseling helemaal stuk was, moest mijn vriend snel op zoek naar een nieuwe. Hij schakelde daarbij ook mijn hulp in. Twee dagen na het “moment kaduke” reden we al een proefrit. Die auto werd het niet, want een blik onder de motorkap liet zien dat de motor lekte. Dat zagen we niet zo zitten. Ook vonden we het nogal een saaie auto, grijs van binnen en grijs van buiten.

Maar diezelfde dag vond ik een andere en leukere auto op zo’n zoek-site voor auto’s, en twee dagen later maakten we dus nog eens een proefrit. En deze gaat het worden. Geen lekke motor trouwens hoor, dat hebben we natuurlijk ook gecontroleerd, voor zover we dat kunnen. Mijn vriend vindt hem helemaal fantastisch.

Waarom  ik het hier opschrijf, is ook vanwege het volgende: mijn vriend zou, zo bleek tijdens de zoektocht, gemakkelijk een tweedehands auto van zo’n 8000 euro kunnen kopen; dat zou een degelijk ding kunnen zijn voor zeker een paar jaar, en zo’n auto zou ‘m overal heen vervoeren waar hij heen wilde. (En mij ook af en toe, bijvoorbeeld tijdens vakanties en bij tochtjes naar de familie). Een tweedehands auto van 8000 euro zou voor hem modern genoeg, veilig genoeg, sterk genoeg, en groot genoeg zijn.

Maar… Deze leuke auto, stoer van uiterlijk en in dat mooie kleurtje, die kost 10.000 euro, na stevig onderhandelen door mijn vriend. Wel tweeduizend hele euro’s meer! En ik heb ook nog eens tegen mijn vriend gezegd, dat hij hem vooral moet kopen, als hij er zo blij van wordt.

Doe ik dat nou, omdat het per slot van rekening om zijn geld gaat en niet om het mijne, ben ik daarom zo relaxed over een hogere kostenpost? Ben ik lekker met andermans geld aan het smijten, terwijl ik met mijn eigen geld zo zuinig probeer te zijn?

Ik geloof, dat dat toch niet de enige reden is. Ik geloof dat dit een beetje voortkomt uit mijn iets relaxtere houding van de laatste tijd. Mijn vriend heeft de laatste jaren hard gewerkt voor zijn geld, en hij verdient redelijk veel. We hebben een vrij klein huis met lage woonlasten (nog wel, in ieder geval), hij heeft geld opzij gezet voor z’n pensioen (als ZZP-er moet-ie dat wel zelf doen), er zit geld in z’n bedrijf voor minder goede dagen, en er staat ook nog geld op zijn privé-spaarrekening. En dan op de mijne ook nog, als het echt raar wordt. Kortom: het kan er wel af. En dan is het misschien wel de moeite waard om voor iets meer geld een auto te kopen die veel meer lol oplevert. Ja, voor mij is een auto een ding wat mij veilig van A naar B moet brengen, voor mij zou de vorm van de auto niet veel uitmaken. Maar ik zie bij mijn vriend dat hij waarschijnlijk er wel echt lol van gaat hebben. Hopelijk blijft die lol ook een beetje aanwezig, in de komende maanden en jaren. Maar de voorpret is alvast leuk. Nog vijf nachtjes slapen nu, dan mag hij hem gaan afhalen…

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

3 Reacties op ““Nieuwe” auto

  1. haha herkenbaar 🙂 3,5 jr geleden hebben wij ook een nieuwe (2e hands dus :p) auto gekocht omdat de oude te veel ging kosten aan reparaties.. we kozen voor een kleine skoda fabia, weinig opd e teller, rijdt heerlijk, wel klein.. eigenlijk te klein 😉 maar goed, zuinig 😉 rijdt 1 op 17. heerlijk 🙂 was 6000euro…. we hadden 4,5/5000 in ons hoofd omdat 6000 echt t max was wat toen op onze spaarrekening stond.. gelukkig had mn vader geld van ons geleend en had een meevaller waardoor hij opeens 3000 aan ons terug stortte hierdoor was de spaarrekening niet meer helemaal leeg na de aankoop.. maar een auto is het wel waard als je net iets meer kan investeren idd… wij zijn nog steeds erg blij met de auto!! weinig onderhoudskosten (de vorige auto 600-1000 per jaar…) heerlijk!

    veel veilige kilometers gewenst!!

    • Het klinkt alsof het een slimme aankoop was, en jullie hebben er veel plezier van. Leuk. Ik hoop dat dat voor mijn vriend ook gaat gelden.

      • zeker!! enige nadeel is weinig ruimte 😉 dus als we op vakantie gaan oid ruilen we de auto met schoonmoeder, die een enorme wagen heeft.. wel een geluk dat ze die net had gekocht (ook 2e hands hoor) voordat wij een andere auto gingen zoeken en we dus wisten dat we niet op de ruimte hoefde te letten 🙂 was wel proppen af en toe toen de 2e nog klein was.. (campingbedje, kinderstoel, luiertas, speelgoed) maar nu zijn ze bijna 3 en 5, dus steeds minder mee 🙂 heerlijk. behalve op vakantie dan redden we t gewoon niet met onze eigen auto qua ruimte :p