Lang leve de ventilator

Twee jaar geleden kocht ik een ventilator. Als ik het me goed herinner, kostte die ongeveer 25 euro. Meestal staat de ventilator niets te doen in een hoekje onder de trap, maar die paar dagen of nachten per jaar dat we ‘m gebruiken, is-ie erg fijn.
We hebben hem vannacht aangehad op de laagste stand om onze slaapkamer te koelen, dit gedurende ongeveer zes uur. Normaal gesproken kunnen we in onze slaapkamer de ramen tegenover elkaar open zetten, en zorgt dit er al voor dat koele nachtlucht naar binnen waait. Binnen een paar minuten is het dan koel genoeg om te kunnen slapen. Gisteravond stond er blijkbaar nog geen zuchtje wind, dus bleef het warm, ondanks alle openstaande ramen. Daar kon de ventilator ons dus bij helpen. We hebben heerlijk kunnen slapen.

De ventilator verbruikt op de maximale stand (die we eigenlijk niet gebruiken) 50 Watt. Vannacht stond hij op de laagste stand, maar laten we even van het ergste geval uitgaan en bedenken dat hij toch 50 Watt verbruikte. In de zes uur dat hij vannacht heeft aangestaan, verbruikte de ventilator dus 50W x 6 uur is 0,3 kWh. Dit gaat ons ongeveer 7 cent kosten (want 1 kWh kost ons ongeveer 20 cent).

Grofweg zou je kunnen zeggen dat-ie een cent per uur aanstaan kost. Stel dat we ‘m 120 uur per jaar gebruiken (soms een uurtje, soms een nacht, heel soms een dag), dan kost dat dus ongeveer 1,20 euro aan stroom per jaar. Als de ventilator vijf jaar meegaat (laten we het toch hopen?), dan kost het per jaar € 6,20 om verkoeling te krijgen tijdens de warmste dagen en nachten die we thuis doorbrengen. Ik teken er wel voor.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Geld en besparen

Een Reactie op “Lang leve de ventilator

  1. Je zou ook nog een paar flessen water in de vriezer kunnen stoppen en zodra deze bevroren zijn, voor de ventilator zetten, dan geeft deze nog koelere lucht af…

    Wij hebben ook een ventilator, ook een goedkoop ding die meestal in de kast staat. Maar inderdaad die paar dagen per jaar ben ik er erg blij mee!