App om uitgaven bij te houden, verandert

Ik gebruik nu al jaren een app op mijn iphone om mijn uitgaven bij te houden, genaamd MoneyWiz. Ik vind het een handige app. Als ik een uitgave doe, haal ik mijn mobiele telefoon tevoorschijn als dat kan (meestal kan dat wel) en binnen een seconde of tien heb ik geregistreerd hoeveel ik betaald heb en in welke categorie mijn uitgave valt. Aan het einde van de maand vraag ik de app dan om mij totalen per categorie te geven, die ik vervolgens in mijn spreadsheet invoer en vergelijk met wat ik van plan was om uit te geven.

Ideaal, wat mij betreft. En de app kostte mij eenmalig een euro of vijf, toen ik ‘m kocht.

Helaas hebben de ontwikkelaars nu MoneyWiz, versie 2 ontwikkeld. Deze gaat 5 dollar per maand kosten (!). Hij kan veel meer dan de oude app, hij kan namelijk helemaal vanzelf contact leggen met allerlei Amerikaanse banken en je saldo’s en uitgaven bij die banken importeren en verwerken. Oh, en als je het toch handmatig wil blijven doen, dan mag dat natuurlijk, maar die 5 dollar per maand moet je natuurlijk toch betalen.

Voorlopig doet de oude versie het nog. Dus voorlopig kan ik er nog even mee verder. Maar natuurlijk wordt zo’n oude versie dan niet meer onderhouden, en op een gegeven moment krijg je dan dat-ie niet meer goed samenwerkt met je vernieuwde besturingssysteem van je telefoon, of met je nieuwe telefoon.

Het doet mij wel nadenken over mijn systeem: waarom doe ik het zo? En als deze app nu toch wegvalt op een gegeven moment, hoe wil ik het dan gaan doen? Het belangrijkste wat deze app voor mij doet, is het bijhouden van de “diverse” uitgaven. Kijk, dat er 400 euro per maand naar mijn vriend gaat voor mijn bijdrage in de woonlasten, dat weet ik nu wel. Dat zal niet veranderen, die uitgave zie ik terug op mijn bankrekening, en dan weet ik meteen waar dat voor was. De app is juist handig om bij te houden, wat die €15,72 voor “XL Mulleneers BV Drachten” was, of waaraan die €7,52 bij de Hema uitgegeven werd (snoep? kantoorartikelen? een cadeautje voor iemand?).

Ik geloof dat ik, als die app wegvalt, dat soort uitgaven wel bij kan gaan houden in ofwel een andere app (die dan nog gratis of goedkoop is), ofwel gewoon in de notitieblok-app van de telefoon. Dus het komt wel goed. Maar jammer is het wel, want het ging juist zo lekker.

Gelukkig is het ook nog niet zo ver. Hopelijk blijft de oude versie het nog lang doen.

Advertentie

8 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

8 Reacties op “App om uitgaven bij te houden, verandert

 1. Nee Maar

  Is afas personal een oplossing. Je kunt dan meteen ook de bonnetjes inscannen.

  https://www.afas.nl/nieuwsbericht/afas-personal-maakt-papieren-kassabon-overbodig-met-gratis-iphone-app

  • Misschien. Ik ga geen bank-inlog-gegevens aan ze geven, dat weet ik wel. Een website is veilig totdat ze ineens toch gehackt is, is mijn indruk. Maar ik zie dat je in principe ook zelf transacties in kunt vullen. Ik ben nog een beetje bang dat ze reclame maken, dat ze je aanbiedingen doen omdat ze je gedrag leren kennen. Voorlopig zit ik toch nog goed waar ik nu zit.

   • Nee Maar

    Inderdaad. Ik ga nu ook voor een lijstje of spreadsheet op mijn telefoon.

    Als ik onderweg weinig tijd heb maak ik een foto, zodat ik het later kan invoeren.

 2. Ik hoor hele goede verhalen over You Need A Budget. Hier kan je ook op je telefoon meteen de bedragen invoeren. Wij gebruiken zelf Penningmeester maar daar zit geen app bij voor de kleine bedragen inderdaad. Gelukkig hebben we die niet zoveel dus dan is het nog wel terug te vinden waar het van was.

 3. Frisbee

  You Need A Budget gebruik ik al jaren naar volle tevredenheid. Ik wil nooit meer iets anders. Je kan YNAB ruim een maand gratis uitproberen waarna je het eenmalig aanschaft en op je pc(s), telefoon(s) en tablet(s) kan installeren. Wat mijn echtgenoot invoert in de winkel zie ik direct op mijn telefoon (mits verbonden met wifi). Mijn tienerkinderen gebruiken hun eigen versie van YNAB – het is gratis voor studenten en schoolgaande kinderen. YNAB heeft geen toegang tot je bank- of andere privégegevens, wel zo veilig.

  • Ja, ik heb YNAB ook al gekocht toen het in de aanbieding was bij Steam. Maar ik snapte het niet zo goed. Bovendien heb ik zelf een ander systeem dat al draait. Uiteindelijk ligt dat programma nu te verstoffen in mijn computer. Misschien dat ik het ooit weer oppak als de app het niet meer doet.

   • Frisbee

    Zonde! Toegegeven, YNAB kan en doet zoveel dat je je er wel even in moet verdiepen. Gelukkig zijn er niet alleen video’s maar ook on-line classes die je kan volgen en waar je je vragen kunt stellen. Het is zeker de moeite waard er nog eens naar te kijken als je zover bent.

 4. Ri

  Bonnetjes bewaren en invoeren in Excel? Zo doen wij dat. Bonnetjes in je portemonnee maken je ook nog eens extra bewust dat je geld aan het uitgeven bent.