Over hypes

Even een beetje filosofisch, vandaag. Ik zie dat de Kondo-hype enorm losgebroken is. Ik heb er over gelezen.  Het idee is een soort van minimalisme. Je mag alleen die spullen houden, waar je een positief gevoel bij hebt. Ik zie ook dat veel mensen er positieve dingen over zeggen, dat het voor hen waarde heeft, dat ze zich beter voelen, vergeleken met voordat ze het boek lazen.

Zo kun je ook andere hypes herkennen. Dingen die ineens ‘in’ zijn, dingen ook waar mensen dan natuurlijk heel enthousiast over kunnen zijn, en die waarschijnlijk ook wel weer langzaam naar de achtergrond verdwijnen.

Die dingen kunnen zeker wel een verschil maken. Kunnen blijvend waarde bieden voor een persoon. Zo is mijn zus bijvoorbeeld heel blij met de cursus ‘mindfulness’ die ze gevolgd heeft. Al zal ‘mindfulness’ misschien ook ooit weer een keer een hype blijken te zijn, achteraf gezien. Maar voor mijn zus kan het levenslang helpen om beter te leven, met meer geduld en meer positieve gevoelens.

En er zullen ook genoeg mensen zijn die door te sonjabakkeren een beter grip hebben gekregen op hun eetpatroon en op hun gewicht.

Dus waarschijnlijk moet ik het zo zien: wij mensen zijn heel goed in overdrijven. Als we iets nieuws vinden en daar enthousiast over raken, dan schieten we vaak een beetje door. Maar dat wil niet (altijd) zeggen, dat er in het gevondene niet iets goeds zit. Dus uit langskomende trends kan je toch ook soms wel iets halen, wat voor jou levenslang waardevol zal kunnen zijn.

En dan mag je dus aan die trends meedoen om dat waardevolle eruit te distilleren, maar je mag ook van een afstandje kijken, of er in die trend iets bij zit, wat bij jou past.

Zo, dan ga ik nu de keuken opruimen.

Advertentie

3 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

3 Reacties op “Over hypes

  1. Ineke

    Nou, mindfullness is niet echt iets nieuws hoor. 😉 Veel mensen doen het al jaren. Het is iets waar je heel je leven plezier van kunt hebben. Het heeft mij al jaren geleden van een groot deel van mijn piekeren afgeholpen.

    Marie Kondo is inderdaad een beetje een hype maar dat neemt niet weg dat ze mensen helpt hun huis op een prettige manier op te ruimen en dat ook vast te houden, die gedachte, zodat het ook in de toekomst leefbaar blijft. Je kunt eruit halen wat je fijn vindt. Die stukjes over gestreste sokken laat ik ook maar links liggen en t shirts rechtop opbergen vond ik ook geen succes. 😉

  2. Haha, een van de beste omschrijvingen van wat een ‘hype’ is!