Nieuw deposito

Ik zit er sterk over te denken om een nieuw deposito af te sluiten. Ik heb er al meerdere, maar inmiddels loopt de hoeveelheid geld op mijn gewone spaarrekening weer een beetje op, en daar is de rente natuurlijk niet echt hoog (ook al probeer ik wel op te letten dat ik het geld op een spaarrekening zet met zo hoog mogelijke rente).

De rente op spaardeposito’s is echter ook zo hoog niet meer. Helaas. Voor een deposito van één jaar is de hoogst mogelijke rente 1,6%, voor twee jaar 1,7% en voor drie jaar 1,8% per jaar (bron: vanspaarbankveranderen.nl ).

Omdat ik het geld voorlopig niet nodig ga hebben (denk ik bijna zeker te weten), zit ik toch te denken aan een deposito voor de komende drie jaar. Het kan zijn dat de rente op spaarrekeningen de komende drie jaar weer stijgt boven de rente die ik dan op dit deposito krijg, maar ik vermoed dat het niet enorm zal stijgen in de komende drie jaar. De beslissing om een klein deel van mijn geld voor drie jaar vast te zetten, zal me de kop dus niet kosten, denk ik.

Een andere reden om dit te doen, is omdat ik nog steeds merk dat ik het moeilijk vind om geld maar gewoon op een spaarrekening te laten staan. Als ik vroeger geld op mijn spaarrekening had, dan werd ik onrustig en ging ik het uitgeven. Als ik tegenwoordig geld op mijn spaarrekening heb staan, dan word ik onrustig en ga ik het beleggen. Go figure. Vastzetten in een deposito helpt me erg tegen die onrust: het zit vast, ik kan het geld niet opnemen: klaar. Hoef ik er niet meer over na te denken.

Advertentie

7 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

7 Reacties op “Nieuw deposito

 1. Ik herken het gevoel van onrust van geld op de spaarrekening. Ik ben dan ook geneigd het weer te gaan beleggen oid, terwijl een deposito beter is, gezien de kleine buffer nu en de risico’s van beleggen, Het lage rente percentage houdt mij ook wel tegen. Voorlopig moet hier de buffer eerst weer wat meer groeien voor ik wat vast zet.

 2. Boukje

  Toevallig had ik het met de bank over mijn dochter haar depo wat binnenkort afloopt. Toen zat ik er zelf ook aan te denken om mn eigen geld, of een deel ervan , wat langer vast te laten zetten. Maar, ik wil eerst wat zekerheid ook mbt de belastingdienst en alles. Telt het geld in depo bijvoorbeeld mee voor je maximum vrijgesteld vermogen ( in mijn geval die 21000) of telt het niet mee. Hoelang zal ik het vastzetten. Ik heb het nu al 3 jaar niet aangeraakt, maar om nu gelijk voor 3 jaar vast te zetten vind ik best wel “eng” .
  Gr. Boukje

  • Het telt zeker mee, Boukje! Helaas, maar je moet geld wat in een deposito zit gewoon meetellen bij je vermogen, voor de belastingdienst. Heb je ook wel gekeken of je bij je huidige bank een goede rente krijgt? Je kunt dus tot ongeveer 1,7% rente krijgen als je voor drie jaar vastzet, maar misschien moet je dat dan wel bij een andere bank doen. Een deposito is meestal wel erg gemakkelijk aangemaakt, ook als je je eerst moet aanmelden als klant.

 3. Kreupelgeld

  De rente is nu zo laag dat hij eigenlijk maar 1 kant meer op kan. De vraag is alleen wanneer dat gebeurt. Ik zou daarom voor 1 jaar gaan. Verschil van 0,1% met 2 jaar en weer 0,1% met 3 jaar zou ik dan als “beleggersrisico” zien. De kans dat je over 1 jaar een iets hogere rente zal krijgen lijkt mij zeer reeël.

 4. Nee Maar

  Wist je dat als de rente stijgt de koers van obligaties (fors) daalt.
  Bij deposito’s loop je niet dat (koers) gevaar.

 5. e

  slim, zou ik ook doen.