Manieren om meer geld te sparen

Ik heb tot nu toe vijf manieren gevonden om meer geld te sparen, die voor mij werken:

1. Vooruitplannen. 
Ook wel bekend als: een budget maken. Hoe je het ook precies wilt noemen: bedenken waar ik mijn geld de komende tijd aan uit ga geven. Dit plan moet gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Je kunt niet plotseling besluiten om maar 300 euro aan huur uit te gaan geven, als je huur 530 euro is. Dus om een goed budget te maken, moet je ook weten, welke uitgaven je echt te wachten staan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door tot een jaar terug te kijken in je uitgavenpatroon, om zo vaste lasten maar ook onregelmatig terugkerende uitgaven goed in beeld te krijgen. Als ik weet welke uitgaven er aan gaan komen, kan ik ook beter begrijpen, hoeveel ik kan sparen (en ook: hoe ik mijn uitgaven kan verminderen).

2. Bijhouden wat ik uitgegeven heb.
En dat vergelijken met wat het plan was. Dit kan bij mij makkelijk een probleem zijn, met name bij het budget voor “overige” of “onverwachte” uitgaven. Als ik niet uitkijk, geef ik dat vier keer uit, en dan heb ik nog het gevoel dat ik best goed bezig ben. Totdat ik kijk naar wat ik echt uitgegeven heb en dat optel, dan word ik met de neus op de feiten gedrukt. Daarom hou ik al jaren bij, wat ik uitgeef. Ik ga nog wel eens over de schreef, hoor, maar wel minder dan vroeger.

3. Geld overboeken zodra het binnen is.
Als mijn salaris binnenkomt, maak ik meteen geld over naar de spaarrekening. Tegenwoordig staat die overboeking al ingepland, maar dat kan natuurlijk ook handmatig. Hierdoor zie ik dat geld niet of nauwelijks op de betaalrekening en is het meteen op de juiste bestemming. Ik heb dan minder de neiging om te gaan bedenken wat voor dingen ik allemaal nog meer met dat geld zou kunnen gaan doen.

4. Kunstmatige schaarste creëren.
Dit hangt wel een beetje samen met het vorige punt. Ik beperk de hoeveelheid geld die mij ter beschikking staat. In de eerste plaats op de betaalrekening, daar staan door de maand heen geen honderden euro’s op. Alleen als het salaris net binnen is en de vaste lasten er af gaan, dan wel. Daarna is het bedrag de rest van de maand laag. Ook de spaarrekening is vaak nog een beetje tricky: ik weet maar al te goed dat het geld wat daarop staat, binnen een dag op mijn betaalrekening kan staan. Een groot deel van mijn geld zit daarom in deposito’s en in beleggingen, waar ik er echt niet zomaar bij kan. Dat helpt mij echt om er van af te blijven.

5. Voor ogen blijven houden, waarom ik spaar.
Dit is een manier om gemotiveerd te blijven. Ik weet waarvoor ik spaar*. Dat doel speelt denk ik dagelijks wel door mijn hoofd. Ik zou er ook nog extra geheugensteuntjes voor kunnen maken, zoals bijvoorbeeld een foto op de koelkast of een fotootje in mijn portemonnee. Dat doe ik niet, maar terwijl ik dit typ, denk ik: misschien toch geen slecht idee, een geheugensteuntje bij mijn pinpas in de buurt. Ik hou ook bij (onder andere hier op de website), hoever ik al ben.

*Ja, ik weet waarvoor ik spaar. Daarover misschien later nog wel eens een blogje. Maar ieder mens kan voor iets anders sparen, de ene voor een vervangende auto, de ander voor de studie van z’n kinderen… Ik denk dat het goed is om in ieder geval minimaal één leuk/heel zinnig/motiverend doel te hebben.

Advertentie

7 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

7 Reacties op “Manieren om meer geld te sparen

 1. Ik wilde net vragen: weet je nu wel waarvoor je spaart? Ik lees nu ruim een jaar mee, maar had het idee dat je nog geen concreet doel had (eerder) of niet bekend gemaakt 😉

 2. Gewoon Vlijtig

  Nou, je maakt het nu wel spannend. Ik dacht altijd om samen een huis te gaan kopen, maar blijkbaar is het iets anders.
  Bij ons werkt het ook zo met spaardoelen.

 3. Ik ben ook erg nieuwsgierig. Want ik vind je best streng voor jezelf. Omdat ik ooit vrij plotseling een spierziekte kreeg, ben ik natuurlijk ook van het -je leeft nu. Maar sparen voor iets groots is natuurlijk ook prima, ieder die doet toch zijn eigen ding hierin. Ik hoop dat je snel je doel kan verwezenlijken!

 4. Tineke

  Ik dacht ook dat je spaarde voor een huis, die zou je dan (bijna) hypotheekvrij kunnen kopen 😉
  Maar word nu ook wel erg nieuwsgierig wat het echt is…