Waarvoor spaar ik?

De belangrijkste reden waarom ik spaar, is omdat ik graag financieel onafhankelijk wil zijn, in de betekenis van dat ik niet meer zal te hoeven werken om rond te kunnen komen. Dát probeer ik te bereiken, en in een enigszins snel tempo. Hopelijk lukt het me binnen tien jaar.

Waarom?

Ik stel me de vrijheid voor die ik zal hebben als ik niet meer hoef te werken. En ik kan je vertellen dat ik me tegenwoordig, met een spaarsaldo van boven de 75.000 euro, al een stuk vrijer voel dan toen ik nauwelijks spaargeld had. Voorlopig werk ik nog lekker door, maar stel dat ik ontslagen zou worden, dan is er nog geen man overboord. En dat voelt al heerlijk.

Hoe?

Nou, gewoon… Door dóór te sparen. 100.000 euro is de eerste stap. Daarna is het op naar de 200.000 euro. Enzovoort. Als ik 15.000 euro per jaar weet te sparen de komende tijd, en ik krijg gemiddeld 4% groei (van de spaarrente en van de beleggingen), dan haal ik tegen 2026 de 300.000 euro. Als ik daar vervolgens 5% per jaar van uit ga geven, dan is dat 15.000 euro per jaar. En dan heb een goede kans dat ik de pensioenleeftijd, zo’n 25 jaar later, haal zonder blut te raken. En ik ga er vanuit, dat ik dan nog wat AOW en pensioen ga krijgen, ook al zal het bedrag misschien minder zijn dan wat me nu beloofd wordt. Kan ik leven van 15.000 euro per jaar? Nou, dit jaar probeer ik onder de 18.000 euro aan uitgaven te blijven, en dat blijkt nog knap moeilijk. Maar met wat minder uitgaven aan goede doelen en wat beter opletten in het huishoudbudget (en dat gaat makkelijk als je niet meer hoeft te werken) moet ik toch een heel eind komen.

En dan?

Niet meer hoeven te werken wil natuurlijk niet zeggen dat je niet meer werkt. Misschien werk ik nog wel door, als ik het tegen die tijd nog leuk vind. Misschien ga ik (veel?) minder uren werken dan nu. Maar misschien neem ik wel ontslag en ga heerlijk pottenbakken. Of de bieb leeglezen. Of op verschillende plekken in Europa wonen voor een jaartje om te kijken hoe dat is. Dat kan dan allemaal.

Beren op de weg?

Natuurlijk, meer dan genoeg. Ik kan de komende jaren al een terugval in inkomen zien waardoor ik minder kan sparen. Of ik kan een stijging van mijn uitgaven zien (door hogere inflatie, belastingen, en niet te vergeten eigen keuzes). Of een lagere groei per jaar dan de gehoopte 4%.
Maar aan de andere kant kunnen er ook gunstige verrassingen zijn: een groei in inkomen, een lagere vermogensbelasting misschien, een sterkere groei van mijn spaargeld dan de gehoopte 4%.

Mijn plan is maar een plan – zo zou het ongeveer kunnen gaan. Ik weet wat ik moet doen om het plan te laten werken, en als de rest van de wereld dan ook een beetje meewerkt, dan kom ik er wel. En hoe dan ook: een beetje spaargeld is nooit weg. Zelfs al haal ik de 300.000 niet in 2026 maar pas in 2030, of zelfs al haal ik het helemaal niet, dan nog is het hebben van een beetje spaargeld best prettig. Het leeft wat relaxter, in ieder geval voor iemand met mijn nogal bezorgde karakter.

Dus: dat is mijn plan voor de komende tijd. En ik blijf bloggen om te laten zien hoe zo’n plan langzaam werkelijkheid kan worden. Hoop ik van harte.

19 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

19 Reacties op “Waarvoor spaar ik?

 1. Heerlijk, dit soort dromen, wensen……
  Het hebben van voldoende spaargeld alsmede veel vrije tijd geven inderdaad een prettig gevoel (zeg ik uit ervaring), maar € 15.000 lijkt mij niet bepaald veel om van te leven als je er ook nog leuke dingen naast wilt doen. Vrije tijd kost geld, soms veel geld, denk alleen maar eens aan de reisjes naar het buitenland, waarover je schrijft.

  Er zijn veel blogs die gaan over het vroegtijdig stoppen met werken, omdat de bloggers niet gebonden willen zijn, van hun leidinggevenden af willen, etc.
  Ik zeg niet dat het bij jou zo is, maar mij bekruipt bij het lezen van deze blogs vaak het gevoel dat mensen verkeerd bezig zijn als ze hun baan zo opvatten. Dat zou betekenen dat ze nog een jaar of 15 à 25 zuchtend naar hun werk moeten. ’t Lijkt mij een verkeerde/onrealistische arbeidsethos.

  • Arbeidsethos. Ja, het Nederlandse calvinisme. Ik denk dat veel werk wat tegenwoordig gedaan wordt, helemaal niet zo nuttig is. Ik vind eigenlijk mijn eigen werk nog wel redelijk nuttig, maar als ik het over 10 jaar niet meer hoef te doen, neem ik misschien wel ontslag, zodat iemand anders, vers uit de schoolbanken, dat nuttige werk kan gaan doen en geld kan gaan verdienen voor zijn/haar leven.

  • e

   dat ben ik NIET met je eens. 15000 euro, dat is wat ik nu in een jaar verdien, netto…

   • e

    betreft het willen stoppen met werken/ arbeidsethos, dat ben ik juist wel met je eens Gerda. Ik doe mijn werk met plezier. Mensen doen werk waar ze niet achter staan/ saai vinden, maar wat veel geld oplevert. Zien hun kinderen weinig, hebben wel een mooie auto en een groot huis. Willen eigenlijk liever niet werken maar ze moeten al dat moois wel betalen. Lijkt mij helemaal niets. Hier een oude auto, niet erg groot huis, kleine baan die ik wel megaleuk vindt, ik en mijn man kunnen er beiden zijn voor de kinderen. Leven officieel onder de armoedegrens, maar zo voelt dat niet. Met die 15000 per jaar kunnen wij gemakkelijk rondkomen. En we gaan zeker weten niet werken tot ons 71ste, TENZIJ we er plezier uit halen. Nu doen we dat, maar t is fijn om na ons 55ste de keuze te hebben om bijvoorbeeld minder te werken.

 2. Nee Maar

  Mooi doel!

  1) Zelf de bepalende kracht zijn in je leven
  2) Trouw aan jezelf blijven
  3) Gezondheid
  4) Vrijheid

 3. Heel goed doel!
  En of je die getallen gaat redden, ach dan zal het is meer of minder zijn het gaat er om dat je een doel voor ogen hebt.. ga daar voor!
  Succes!

 4. Ik denk dat je zo een heel reëel beeld schetst, naast je, misschien tzt parttime, baan nog zo’n 15000,00 per jaar om te gebruiken. Leuk vooruitzicht!

  (En als het dan gaat over arbeidsethos: Mwah, ik denk dat men, zeker in de lager gewaardeerde beroepsgroepen daar niet zo’n hoge dunk van heeft.
  En als je dan merkt dat veel werkgevers (zo lijkt het) liefst terug willen naar ’t ouwerwetse daglonerssysteem dan heb ik daar ook nog begrip voor.
  Want nee het is niet leuk werken als je in de regen en modder op de knieën straten moet leggen voor bruto € 15,00 per uur of als schoonmaakster netaan een tientje (ook bruto) per uur te verdienen.)

 5. Gewoon Vlijtig

  Ik volg je al een hele lang tijd en gestaag zie ik je spaarsaldo stijgen. Mooi hoor. En ook knap hoe je het volhoudt zonder extreme uitspattingen. Ga ervoor.

 6. Heraldus

  Zuinig leven en alles beetpakken, extra klussen e.d, is een vorm van leven die ik ook aanhang, en wij hebben daardoor al een behoorlijk spaarpotje opgebouwd. Ronduit vervelend is de extreem lage spaarrente en de vermogensbelasting. Daardoor is de spaarzin bij mij nu weg en zie ik het vermogen nu soms ook als een last !
  Eerder stoppen met werken past gewoon niet in mijn levensstijl, ik ben gewoon niet van het luieren enzo.

  • HereIsTom

   Ja sparen wordt niet beloond in Nederland, daar baal ik ook van!
   Maar luieren vind ik wel een groot woord.
   Heb het er soms met collega’s over en die vragen zich dan ook af wat je dan thuis moet gaan doen.
   Nou sorry hoor, als je leven alleen maar uit werken bestaat dan heb je volgens mij wel een zielig leven!
   Er zijn nog zoveel leuke andere dingen te doen in het leven!

 7. Ik sta hier altijd wat dubbel in. Ik vind het enerzijds heel mooi dat je een doel hebt en dat je daar nu wat voor moet laten is logisch. Aan de andere kant – ben je niet heel bang dat er eens wat gebeurd- nare ziekte etc waardoor je straks helemaal niets te kiezen hebt. En natuurlijk is dan ook extra geld handig maar je kunt nooit genoeg sparen om ‘gezondheid’ of de gevolgen van verlies gezondheid op te vangen. Zou je dezelfde keuzes maken als je binnenkort eens je gezondheid zou verliezen. Omdat die nara ziekte in feite mij overkwam sta ik er natuurlijk anders in. Maar daar zit dus ook mijn dubbele gevoel in, je kunt ook niet altijd rekening houden met evt ernstige zaken dat zou ook niet gezond zijn anderzijds vind ik je best wel heel streng voor jezelf, waarbij ik ook zie dat je wel behoorlijk wat aan goede doelen besteed, iets wat ik heel erg goed vind, dat zie je ook niet zo vaak. Maar ik zou het wel heel lastig vinden om zo in feite voor toekomst te leven en mijzelf wat meer gunnen. Maar als jij hier je goed bij voelt moet je het natuurlijk zo doen. Succes!

  • Ik voel me hier goed bij. Ik heb niet het idee dat ik veel mis, hoor. Een lief schattig huis, schone kleren, meer dan genoeg te eten, internet, tv, alles te lezen wat ik maar wil… Afgelopen jaar al drie keer op vakantie geweest. Ik geloof niet dat ik mag klagen.

 8. HereIsTom

  Wat ik me afvraag is hoe je aan die 4% rendement komt momenteel, de rente is ontzettend laag, aandelen lopen ook niet geweldig en dan nog de belastingen eraf!?

  • 4% is op de lange termijn. Vorig jaar deden de ASN aandelen trouwens nog 17% groei, en ook dit jaar is de groei tot nu toe toch nog zo’n 10%.

   • HereIsTom

    Ok dan heb je de juiste aandelen, ik zit nog steeds met de verkeerde, die nog steeds in het rood staan, verkopen verlies ik, maar nu leveren ze nog een beetje dividend wat meer is dan de huidige spaarrente.

 9. e

  Leuk dat je uitleg geeft waarvoor je spaart. Wij willen precies hetzelfde als jou, maar we hebben daarvoor gelukkig geen 100.000 voor nodig.

  • e

   eu. ik bedoel 200.000 in jouw geval. In ons geval zal minder ook volstaan. ik weet nog niet hoeveel. We zullen altijd wel nog een beetje erbij werken. Met een afgeloste hypotheek op ons 50ste komen we al een heel eind.

   • Nou ja, een eigen en afbetaald huis is toch zeker ook geld waard, e? Kortom, voor jou is het dan “een afbetaald huis plus 100.000 euro plus nog wat bijverdienen”. Komt aardig in de buurt van mijn bedragje, zou ik zo denken… 🙂

   • e.met3jochies

    Hoi, nee ik bedoel een afgelost huis en wat bijverdienen zal voldoende zijn voor ons. Als we wat spaargeld overhouden is dat mooi 🙂