Obligaties gekocht van de Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager, een bedrijf dat vleesvervangers produceert en probeert om deze ook zoveel mogelijk qua smaak en textuur op vlees te laten lijken, gaf begin oktober obligaties uit, om zo geld te lenen voor de bouw van een nieuwe fabriek in Breda. Dankzij deze fabriek kunnen ze hun productie uitbreiden en misschien ook de prijs van de producten verlagen.

Afgelopen dinsdag kwam ik op hun website om te kijken naar de informatie over de burger van hen die ik aan het eten was, en daar zag ik de aankondiging van de mogelijkheid om geld te lenen aan hen. Ik was enthousiast. Uiteindelijk weet ik nu dat ik één van de laatsten was die nog obligaties kon kopen, want de volgende dag was de inschrijving gesloten. Gisteren kreeg ik de bevestiging dat “mijn storting in goede orde ontvangen was”, dus het lijkt er op, of ik er nog net bij zit met mijn inleg van 1000 euro. Half november worden de obligaties echt uitgegeven, dus dan weet ik het helemaal zeker.

Het voelt goed dat ik niet de enige enthousiasteling was. Nu.nl schrijft dat er 671 deelnemers waren die de 4999 obligaties van elk 500 euro gekocht hebben. Dus nog 670 andere mensen (en bedrijven?) kochten obligaties, en gemiddeld kochten ze er ruim zeven.

Maar, vóórdat ik kocht, keek ik wel even naar de beschikbare informatie over de Vegetarische Slager. Die was en is beschikbaar via de website van NPEX. NPEX verzorgt de administratie en de handel in deze obligaties. Ik keek naar een aantal dingen:

Toekomst van hun product(en)

In de allereerste plaats dacht ik zelf na over de toekomst van dit bedrijf. Ik ben zelf redelijk enthousiast over hun producten, en ik denk dat je in de maatschappij ziet dat mensen steeds vaker kiezen voor het eten van minder vlees, wat deels vervangen zal worden door vleesvervangers. Ik heb net even gesurft over het internet, maar kan geen cijfers recenter dan 2010 vinden, dus hé, Centraal Bureau voor de Statistiek, tijd voor een update! Hoe dan ook, ik denk dat er wel kopers zijn voor een goed stukje nepvlees, en dat dat ook wel zo zal blijven, en mogelijk zelfs méér zal worden.

De “aanbieding” van de obligatie

Het bedrijf belooft een jaarlijkse rente van 5% te gaan betalen, die elke maand uitgekeerd gaat worden (dus op een obligatie van 500 euro krijg je elk jaar 25 euro rente, per maand dus net iets meer dan 2 euro). Over zeven jaar wordt de hoofdsom afgelost en krijg je dus het uitgeleende geld terug. Ik vind die rente ietsjes aan de hoge kant. Nederlandse staatsobligaties betalen 0,5% of zo. Mijn spaarrekening doet rond de 1%. Een beloofde rente van 5% betekent dus, dat ik méér risico loop dan bij mijn spaarrekening. Nou ja, het is ook wel logisch dat er méér risico aan zit dan aan je spaarrekening, en het is ook fijn om méér rente te krijgen, dat klinkt wel aanlokkelijk. Maar het zorgde er wel voor dat ik ook even goed nadacht over het feit, dat er een kans is dat ik (een deel van) die 1000 euro kwijtraak.

Het bedrijf zelf

Ik keek naar de prospectus en naar de meest recente jaarrekening (die over 2014) die op de website van NPEX staan. De prospectus was in prettig eenvoudige taal opgesteld. Ik ben geen expert in het lezen van jaarrekeningen, maar het viel mij op dat het bedrijf weinig eigen vermogen heeft, en wel een redelijk grote schuld. Maar het was ook goed te zien dat de omzet elk jaar flink stijgt, dus die situatie zou binnenkort zomaar anders kunnen zijn.

De gun-factor

Heel, heel belangrijk, denk ik, in dit geval. Mogelijk ook bij anderen die mee inlegden. Ik hoop van harte dat de Vegetarische Slager (en andere bedrijven die vegetarische producten maken en verkopen) het goed gaat doen in de toekomst. Daar zijn tal van redenen voor, zoals dat wij Nederlanders best wat minder vlees zouden kunnen eten omdat dat gezonder is, zoals dat minder vlees eten simpelweg minder dierenleed betekent en zoals dat het milieuvriendelijker is, en tenslotte ook nog eens dat het goedkoper kan zijn dan het eten van vlees. Ik zie echt alleen maar voordelen van minder vlees eten. En als je dan zegt: ja, maar, vlees is zo lekker … dan is dat precies waar de Vegetarische Slager voor gaat zorgen: dat het ook nog eens superlekker is om vegetarisch te eten. Dan zijn we toch helemaal rond?

Samengevat besloot ik dat ik met 1000 euro van mijn geld de gok wel aandurfde. Mijn kleine duwtje in de rug voor de Vegetarische Slager. En dan krijg ik dat geld hopelijk ook weer een keertje terug, plus rente. Daar hoop ik dan maar op. Wordt vast vervolgd…

Advertentie

Reacties uitgeschakeld voor Obligaties gekocht van de Vegetarische Slager

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.