De toekomst van werk

Vandaag hadden we op ons werk een vergadering. Er gaat weer een hele hoop veranderen bij ons. Uiteindelijk levert dat ons werknemers een hoop stress op (want er moet weer van alles op een andere manier, en hoe moest dat dan ook alweer en wie moest je dan ook alweer daarvoor op welke manier benaderen?), er wordt bezuinigd en er worden minder uren gedraaid en minder mensen aangenomen.

Kortom, ik weet weer helemaal waarom ik bespaar en beknibbel en probeer om over niet al te lange tijd financieel onafhankelijk te zijn, zodat ik eventueel bijvoorbeeld ontslagen kan worden als dat het bedrijf belieft, of mijn uren kan verminderen of ontslag kan nemen als de werkdruk te hoog wordt, zonder dat het me al teveel financiële sores oplevert.

In het algemeen denk ik ook: waar kom je als nieuwe schoolverlater tegenwoordig nog uit? Ik denk dat het voor heel veel mensen, van laagopgeleid tot hoogopgeleid, verstandig is om vanaf het begin van hun carrière een deel van hun geld niet meteen uit te geven, maar te sparen (en beleggen), zodat ze bij een plotseling ontslag flexibel zijn en bijvoorbeeld zichzelf kunnen om- of bijscholen, of een eigen bedrijfje kunnen beginnen, of in ieder geval tijd krijgen om hun lasten te verminderen en dan bijvoorbeeld in een lager betaalde baan verder kunnen.

Gelukkig hebben we in Nederland trouwens ook nog onze sociale vangnetten. Die zijn echt nog altijd een stuk beter dan in de VS, al zijn ze ook zeker niet riant meer. Maar zelf ook wat achter de hand hebben, daar worden je kansen op een leuk leven alleen maar beter van.

Naast “geld sparen” is het ook belangrijk (naar mijn mening) dat je als werknemer niet al te comfortabel op je bureaustoel gaat zitten, maar dat je binnen het bedrijf probeert je waarde te bewijzen, en misschien ook dat je je waarde voor andere bedrijven vergroot, bijvoorbeeld door ook nog cursussen te volgen of bepaalde ervaringen op te doen.

Ik blijf dus lekker sparen voor het geval dat dat over een paar jaar heel erg handig blijkt te zijn. En intussen probeer ik ook nog met zoveel mogelijk plezier te werken (en dat lukt gelukkig toch nog best aardig).

3 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

3 Reacties op “De toekomst van werk

  1. Idd is een werknemer met schulden een loyale medewerker. Succes om tegen de druk te kunnen binnen het groepsproces van collega’s.

  2. e

    Klinkt heel verstandig, ik hoop dat je baan behouden blijft!

  3. Anoniem

    Mooi om even aan je doelen herinnert te worden. En succes met alle veranderingen!