Kosten ASN beleggingsrekening veranderen

Ik kreeg gisteren een brief in de bus van de ASN-bank, dat vanaf 1 januari de kosten van beleggen bij hen gaan veranderen.

Voordeel: waar voorheen aankopen, verkopen of switchen (van het ene fonds naar het andere) 0,2% kostte van het bedrag (dus bij een aankoop van 1000 euro betaal je 2 euro aan de bank en dus beleg je “maar” 998 euro), zal dit nu gratis worden.

Nadeel: waar voorheen je per jaar ook nog eens 0,2% van het ingelegde bedrag betaalde als servicekosten (met een maximum van 200 euro per jaar), wordt dit nu 0,3% met een maximum van 300 euro per jaar.

Het voordeel is voor mij wel enigszins prettig. Ik kocht het afgelopen jaar voor meerdere duizenden euro’s beleggingen bij de ASN bij, en dat kostte me dus 0,2% van dat bedrag, dus enkele tientallen euro’s. Die bespaar ik mezelf nu.

Maar dat de vaste vergoeding omhoog gaat, dat gaat me ook weer geld kosten.

De ASN-bank biedt op de website enige berekeningen aan (zie hier), maar uiteindelijk verschilt het natuurlijk per persoon, wat de precieze impact is van deze verandering.

Op dit moment heb ik zo’n 25.000 euro belegd bij de ASN-bank. Daarover betaalde ik dan het afgelopen jaar 0,2% servicekosten, oftewel 50 euro. Het komende jaar gaat dat dan dus 0,3% ofwel 75 euro worden.

Het komende jaar verwacht ik zo’n drieduizend euro nieuw in te leggen. Het afgelopen jaar zou me dit 0,2% van de inleg gekost hebben, oftewel zes euro. Het komende jaar wordt dat dus gratis.

Het uiteindelijke resultaat is voor mij dan dus negatief: ik betaal 25 euro meer servicekosten en krijg daar maar zes euro minder aan aan/verkoopkosten voor terug.

Voor veel mensen zal het een nadeel zijn. De servicekosten komen immers elk jaar terug over het hele bedrag wat je op dat moment al ingelegd hebt, terwijl de aankoopkosten en verkoopkosten vaak maar eenmalig zijn, één keer aankopen in zeg 2015 en dan één keer verkopen in 2056 of zo… Dan betaal je dus in 2015 één keer 0,2% en dan nog eens bij de verkoop hetzelfde; terwijl je dus vanaf nu elk jaar over dat bedrag weer 0,1% extra aan servicekosten betaalt.

Alleen als je iemand bent die voortdurend zat te kopen en te verkopen en te switchen van het ene fonds naar het andere en dan weer terug, dan ben je met deze gewijzigde kostenberekening goedkoper uit.
Of trouwens ook als je pas net begint met opbouwen (want dan zijn je servicekosten nog erg laag, omdat het belegde vermogen dan nog erg laag is). Maar als je dan blijft inleggen, dan gaan op een gegeven moment de hogere servicekosten toch ook meewegen.

Ach ja, uiteindelijk ga ik van een paar euro minder of meer ook weer niet dood; dus ik ga verder rustig verder op de ingezette weg.

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Kosten ASN beleggingsrekening veranderen

  1. Ineke

    Ik heb daar ook een rekening en denk er door de kostenverandering over om hem maar gewoon leeg te halen. Ik leg op het moment alleen bij een andere groene bank en een indexfonds in en heb eigenlijk geen zin om 0,1 procent extra kosten per jaar te krijgen. Op de andere groene bank rendeert het ook veel beter dus dan is de keus snel gemaakt.

  2. Anoniem

    Overweeg je niet over te stappen naar een ander?