Vrije artsenkeuze

Ook ik vergeleek de zorgverzekering, de afgelopen week. En ik schrok eigenlijk: we bleken een tijdje geleden gekozen te hebben voor een verzekering, waarbij we niet zomaar mochten kiezen voor elke arts die we maar wilden. Ik weet niet zeker of we die keuze toen bewust gemaakt hebben, of niet.

Aangezien ik erg voor compleet vrije artsenkeuze ben, heb ik nu voor komend jaar die keuze veranderd. Daardoor zijn we samen zo’n 100 euro duurder uit, maar je moet wat over hebben voor je principes, niet?

Waarom ik tegen ben? Omdat de macht van de zorgverzekeraars van mij niet nog groter hoeft, dan die al is. Als zij een specialist mogen uitsluiten, hebben ze meer macht over die specialist. Nee, dank je.

Bovendien zie ik op een Amerikaans forum hoe erg het is, als je alleen maar artsen mag kiezen die “in het netwerk” zitten, als voorbeeld: een mevrouw waarbij tijdens haar operatie een arts “buiten haar netwerk” erbij gehaald is vanwege een complicatie die optrad, heeft nu een rekening van een paar duizend dollar thuis gekregen die ze zelf mag betalen, omdat de arts buiten haar netwerk valt.

Het doet er niet toe dat ze onder narcose was toen die arts erbij gehaald werd. Het doet er niet toe dat die arts de enige ter plekke was die haar darm kon redden. Hij was buiten haar netwerk, dus de zorgverzekeraar betaalt niet.

Dat wil ik niet voor mezelf. En eigenlijk wil ik dat voor niemand. Maar voor mezelf kan ik dan in ieder geval kiezen, en betalen.

Advertentie

4 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

4 Reacties op “Vrije artsenkeuze

 1. Pampas

  Zo werkt het in Nederland niet helemaal, he… In geval van spoed kun je naar ieder ziekenhuis gereden worden en wordt het sowieso vergoedt, de keuzes die je moet maken gaan over voorspelbare of planbare zorg, zoals knie- en heupoperaties of fysiotherapie. Dus dit soort scenario’s komen als het goed is niet voor in Nederland. Wel kan het zijn dat je voor dit soort zorg een langere wachttijd hebt bij de gecontracteerde zorgverlener.

 2. Lot

  Ik heb het dit jaar eens goed uitgezocht en de in aanmerking lkomende ziekenhuizen in straal van 50 km zijn gecontracteerd.

  En inderdaad onderweg is het bij spoed wel verzekerd. Als ik een restitutie neem is dat 72 euro extra per jaar, dat vind ik best veel .

 3. Huib

  Het lijkt me verstandig dat artsen zich specialiseren in bepaalde ingrepen. Dan worden ze deskundiger op dat kleinere gebied en kunnen ze efficiënter en daardoor goedkoper werken. Ik vind het dus prima dat de zorgverzekeraar voor mij een specialist aanwijst. Daaruit volgt dan inderdaad dat iemand die toch graag zelf de keus voor een arts wil maken extra moet betalen.