Uitgaven in januari 2016

Sinds eind vorig jaar probeer ik mijn uitgaven bij te houden in het programma YNAB, of You Need A Budget. Ik kocht dit computerprogramma tijdens een uitverkoop van spelletjesverkoop-website Steam voor een twintig euro of zo. Helaas zijn de makers van YNAB nu overgestapt op een betaal-per-maand versie, en kun je de oude versie die ik heb en waar je gewoon eenmalig voor moest betalen, niet meer krijgen. Ik kan het daardoor nu niet meer aanraden, met een prijs van waarschijnlijk rond de zestig euro per jaar, maar zelf maak ik nog graag gebruik van mijn oude versie…

Ik maakte categorieën van uitgaven die voor mij zinnig zijn. Recent zette ik vóór de categorienaam ook nog de dag van de maand voor, indien van toepassing. Zo wordt het telefoonabonnement rond de 22e afgeschreven en de bankkosten rond de 15e. In de kolom “Budgeted” zie je wat mijn planning is. Zóveel geld wil ik gemiddeld per maand in elke categorie uitgeven. In de middelste kolom, bij “Outflows”, zie je dan hoeveel er deze maand daadwerkelijk uit gegaan is. De “Balance” is dan hoeveel er nog over is (of in dit geval: hoeveel ik teveel uitgaf).

 

Screenshot 2016-01-31 12.01.38

Geplande uitgaven en wat ik in januari daadwerkelijk uitgaf

In mijn geval is het heel duidelijk dat ik méér geld heb uitgegeven, dan gemiddeld. YNAB zegt dat ik 3789,67 euro uitgaf, maar daarbij zitten ook 1600 euro aan overboekingen naar spaar- en beleggingsrekeningen. Dus € 2189,68 heb ik écht uitgegeven deze maand…

Bij een aantal categorieën ging ik over de streep. Voor de categorieën Bankkosten, Goede doelen en Verzekeringen waren dat verwachte dingen. Zo betaal ik mijn verzekeringspremie voor drie maanden vooruit in januari, dus de komende twee maanden betaal ik er niets aan en dan komen we makkelijk het rood weer uit. Hetzelfde geldt voor de Goede doelen en de Bankkosten. Toevallig betaal ik daar in januari veel voor, en dan straks weer veel minder, dan kunnen de getallen weer minder rood worden.

Zo zie je ook dat ik in andere categorieën minder uitgaf dan gepland, bijvoorbeeld bij Kleding (niks) en Vervoer (minder dan gepland). In dit soort categorieën verwacht ik in komende maanden weer meer uit te geven, en die bedragen gaan mee naar volgende maand(en), dus wat ik nu niet uitgegeven heb, mag ik dan uitgeven.

Ik gaf ook teveel uit aan beleggen. Ik koos er voor om deze maand zo’n 300 euro extra te beleggen, toen de beurs gezakt was. Daardoor vindt YNAB nu dat ik in deze categorie teveel uitgegeven heb, maar dat vind ik al helemaal niet erg, want het is natuurlijk niet echt een uitgave, maar een investering.

Tenslotte gaf ik wel (alweer) teveel geld uit in de categorie Vrij te besteden. Ik kocht heel enthousiast een Philips Wake-up Light, zo’n wekker die de dageraad nadoet en die langzamerhand steeds meer licht gaat geven. Die dingen zijn nogal aan de prijs, en daarmee overschreed ik dit budget ruim. Volgende maand zal ik het beter moeten doen.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

4 Reacties op “Uitgaven in januari 2016

  1. K.

    Het lijkt alsof je je nog beter kunt verdiepen in de vier regels.. De bedoeling is dat je niet rood komt te staan in een categorie, doordat je dan wat geld uit een andere categorie haalt, zodat je altijd op nul uit komt. Je kunt alleen het geld uitgeven dat je hebt, niet het geld dat je in de toekomst verwacht.

    • Hoi K., ja, dit heb ik eerder gehoord. Volgens de YNAB regel zou ik elke dollar (of euro dus) een doel moeten geven; en inderdaad niet mogen/kunnen budgetteren met geld wat ik nog niet heb. Dat laatste verwacht ik binnenkort te kunnen doen, elke maand sta ik volgens YNAB minder in het min omdat ik nou eenmaal meer salaris binnenkrijg dan wat ik uitgeef. Dat eerste … ik wil niet elke maand opnieuw hoeven puzzelen, en dus heb ik een budget gemaakt wat over het hele jaar gezien uit zou moeten gaan komen. Dat ik daardoor af en toe in de min sta, vind ik niet erg. En gelukkig accepteert het programma het min of meer ook (mijn computer is nog niet ontploft).

  2. Leuk, zo’n overzicht!!
    (maar gelukkig kan ik dat ook in excel)

  3. Ziet eruit als een handig programma! En wat spaar je goed 😉 Ben ook op zoek naar een soortgelijk programma, doe nu alles nog in Excel (ook wel een uitdaging)