Recent was er op het nieuws dat particuliere beleggers meer op de kosten van beleggen letten. Mooi. Dat is winst voor de particuliere belegger.
Ik had het zelf als beginnende belegger ook niet zo door, dat kosten belangrijk waren. Wat zou het, 1% kosten versus 2% kosten, dat is toch nog steeds heel weinig? Totdat je je natuurlijk drie dingen bedenkt:
- 1% kosten op 1000 ingelegde euro’s is 10 euro, 2% kosten is dan 20 euro. Ach, tien euro verschil, wat zou het? Maar 1% kosten op 50.000 ingelegde euro’s is 500 euro, terwijl 2% kosten dan 1000 euro is. Hmm… En dat wordt natuurlijk nog een stukje erger als je op een gegeven moment misschien wel 200.000 euro belegd hebt.
- Doordat de kosten uitgedrukt worden als een percentage van het totale ingelegde bedrag, lijkt het weinig. Maar als je het uitdrukt als een percentage van je jaarlijkse winst, wordt het ineens veel. Stel dat een fonds in een bepaald jaar (laten we zeggen, 2014) 10% groei liet zien. Als het fonds 1% van de inleg als kosten vraagt, dan raak je in zo’n jaar 10% van je winst kwijt aan het fonds. Vraagt het fonds 2% van je inleg, dan raak je 20% van je winst kwijt. In een slechter jaar, als het fonds met 4% gegroeid is, raak je respectievelijk 25% en 50% van je winst aan hen kwijt.
- De kosten komen elk jaar terug. Op de lange termijn kunnen ze daardoor je winst erg drukken. Op deze pagina van Vanguard staat een grafiek waarmee je kunt zien, hoeveel het je op de lange termijn werkelijk kost.
Dit is één van de redenen dat ik bepaalde fondsen afgestoten heb. Uiteindelijk beleg ik nog steeds niet in het goedkoopst mogelijke fonds bij de goedkoopst mogelijke bank, omdat ik niet wil beleggen in bepaalde soorten bedrijven. Dat kost me wat, maar dat heb ik er dan wel voor over.
Een overzichtje van mijn kosten:
Ter vergelijking: Meesman vraagt 0,5% kosten per jaar voor zijn wereldwijde (niet-duurzame) indexfonds. Ik weet niet hoeveel beleggen via een andere bank kost, omdat je daar vaak als niet-klant niet alle beleggingsopties kan zien en hoeveel ze kosten. Als jij wel weet, hoeveel beleggen bij een bepaalde bank of instantie jou kost, laat maar weten in een berichtje!
En ja, de oplettende lezer is waarschijnlijk van zijn stoel gevallen nu, vanwege de kosten voor het Microkredietfonds en misschien vanwege het Groenprojectenfonds. Deze zijn hoog, maar ik snap het ook wel een beetje: in beide gevallen moet men veel werk doen om goede projecten te identificeren en daar geld in te beleggen. Voor een klein deel van mijn geld vind ik dat acceptabel.
Mijn ervaringen: Beleggen in wereldindex via Binck, bijv iShares ETF of Vanguard, kost bij iShares 0,2% op jaarbasis en bij vanguard 0,3%. Binck kent geen service-fee. Daarnaast transactiekosten bij Binck (maar ik koop en kijk er lange tijd niet naar om). Die zijn relatief hoog als je kleinere bedragen inlegt (onder €500 per keer).
Bij regelmatige aankopen met kleinere bedragen (kleiner als in minder dan €500) is Meesman goede optie. Die rekent 0,25% transactie-fee en heeft geen vast bedrag met opslag. BND rekent 0,5% transactie-kosten en is ook iets duurder in service-fee per jaar.
ik heb een tijdje geleden belegd,
de kosten waar niet zo hoog omdat ik ook niet zo heel veel inlegde. Toch merkte ik wel dat het meer risico met zich meebracht dan ik dacht. Zo was mijn geld ineens 150 euro minder waard, en als ik even met mijn ogen knipperde was het ineens 100 euro meer waard, om vervolgens weer onder het ingelegde bedrag te gaan zitten. Maar vaak minder waard. Ik werd hier echt zenuwachtig van en ik heb de boel verkocht.:)
Dan was het dus duidelijk niks voor jou! Goed dat je dat nu ervaren hebt.