Beleggingsstrategie veranderd

Ik heb in het afgelopen half jaar nagedacht over hoe ik mijn belegde geld verdeel. Die wás al een hele tijd als volgt: ik wilde 50% van mijn geld op de spaarrekening (of in spaardeposito’s, maar in ieder geval: gegarandeerd door de overheid en met nu en dan wat rente erbij geschreven), 25% beleggen in obligatiefondsen (deze leveren hopelijk iets meer groei op dan de spaarrekening, maar ook tegen iets meer risico) en 25% beleggen in aandelenfondsen (voor hopelijk nog meer groei, maar wel ook meer risico).

In de afgelopen jaren heb ik dat zo gedaan. Maar naarmate ik meer geld heb, merk ik dat het steeds grotere bedrag op de spaarrekening daar een beetje zinloos stond te staan, vond ik. Eerst had ik 5000 euro op de spaarrekening, prima. Toen 10.000 euro, ook prima, maar inmiddels was dat al ruim 30.000 euro op spaarrekeningen en in deposito’s. Dat vond ik toch een beetje te gortig worden.

Ook heb ik in de afgelopen vijf tot tien jaar steeds meer ervaring opgedaan met beleggen. Het ingelegde bedrag groeide ook elk jaar, en ik heb bewust de problemen van 2008 meegemaakt, en ook de kleinere koersvalletjes in 2015 en recent, bijvoorbeeld. En ik merk, dat ik het aan kan. Dat ik niet in paniek raak en dat ik vertrouwen heb, dat het wel weer goed komt.

Dus heb ik besloten, dat ik het anders wil gaan doen: ik ga een groter deel van mijn geld beleggen, namelijk 50%. Daarvoor moet mijn spaargeld een stuk van de taart inleveren, dat wordt dan 25% van het geheel. Obligaties blijven op 25% staan.

Ik kan op dit moment niet meteen die wijziging aanbrengen van de verdeling, want veel van mijn spaargeld zit in spaardeposito’s, waar ik er niet goed bij kan. Maar het geld wat ik er nu elke maand bijleg, probeer ik nu dus zoveel mogelijk in de aandelenfondsen te stoppen. Ergens eind volgend jaar zou de verhouding dan “juist” kunnen gaan zijn. Op dit moment heb ik 36% aandelen (dat moet dus omhoog), 21% obligaties (dat moet dus ook een beetje omhoog) en 43% spaargeld.

Advertentie

5 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

5 Reacties op “Beleggingsstrategie veranderd

  1. Arno

    Slimme zet! Voor de korte termijn weet je niet welke kant het op gaat, maar als je een horizon hebt van meer dan 10 jaar en je die tijd het geld kunt missen, kun je wat risico wel veroorloven

  2. Dat is een behoorlijke radicale omslag. ik zou dat te spannend vinden. Maar ik heb ook mede de verantwoordelijkheid voor m’n gezin, denk dat ik dan toch minder durf om dat risico te nemen.
    Succes!

  3. Knap van je. Ik vind het maar eng, en beleg juist steeds veiliger. Nu zo’n 2 jaar bezig en in totaal €300 verlies geleden.

    • De afgelopen twee jaar zijn inderdaad niet zo leuk geweest. Ik begon in een andere periode waarin het allemaal wat minder was, maar werd daarna beloond met de groei in ongeveer 2012-2014 (denk ik), mooie groei van ik geloof 15% en 25%. Soms moet je een tijdje door dat het er niet zo goed uit ziet en dan komt het daarna weer goed. Ach ja.

  4. Ben benieuwd hoe dit voor je uitpakt. Keep us posted!