Geld lenen voor je studie

Ik studeerde in een tijd dat je een studiebeurs kreeg. Je kreeg een paar honderd euro per maand. Ik zat al wel in de prestatiebeursperiode, wat betekende dat je dit geld zou moeten terugbetalen, als je niet binnen twee jaar na de officiële lengte van je studie je diploma zou hebben. Dus als het een vierjarige studie was, moest je binnen zes jaar je diploma halen, dan zat je goed en werd de lening een gift.

Daarnaast kon je eventueel, zo nodig, nog wat extra geld lenen. Dat kon bijvoorbeeld als je ouders je niet konden ondersteunen en/of als je er niet genoeg bij kon werken.

Tegenwoordig kunnen studenten alleen nog maar lenen. Dat is voor de nieuwe lichting vanaf 1 september 2015 zo. Dus dat betekent, dat je altijd het geld terug zult moeten betalen. Gelukkig wel tegen een lage rente, maar toch.

Het lijkt mij met name voor kinderen wiens ouders niets voor ze gespaard hebben, een behoorlijk eng idee: zeg dat ze op kamers moeten en dan 300 euro per maand moeten lenen en de rest er nog bij werken (wat dan trouwens nog best wat tijd kost), dan is dat toch een schuld van 3600 euro per jaar, of bij een vierjarige studie bijna 15.000 euro aan schuld, waarmee je dan eindigt.

Een hele investering.

Natuurlijk kun je er daarna heel lang over doen om die schuld af te betalen. Hij drukt niet heel zwaar op je maandelijkse lasten. Of je zou juist bijvoorbeeld, als je dan eenmaal een baan hebt die je zeg 1800 euro/maand netto oplevert, 300 euro per maand hieraan kunnen besteden, en dan ben je er in ruim vier jaar wel vanaf.

Maar stel dat je 800 euro per maand gaat lenen – nog niet eens zo veel, als je bedenkt dat je daar dan je kamer, je eten, je collegegeld en je boeken van moet betalen, en stel dat je vijf jaar met je studie bezig bent, dan heb je het al over een bedrag van bijna 50.000 euro.

Auw.

Het is in ieder geval heel duidelijk dat je van tevoren goed moet nadenken over óf je wil gaan studeren, en zo ja, wát. Het moet een studie zijn die je waarschijnlijk enigszins aankunt (daar moet je dan realistisch in zijn), en het moet er eentje zijn, die met een goede kans leidt tot een baan (met een salaris waarmee je je schuld kunt afbetalen).

Een studie kán een hele goede investering zijn. Absoluut. Je kunt dankzij een studie waarschijnlijk makkelijk twee keer zoveel verdienen als iemand zonder studie. Stel dat je zonder studie 1500 euro netto per maand aan inkomen had gehad (met allerlei toeslagen erbij en zo), en met studie verdien je netto 2500 euro per maand (sorry, geen toeslagen meer), dan heb je die 15.000 euro lening er binnen twee jaar wel uit, daarna is het winst. Met die lening van 50.000 euro doe je er wat langer over, maar uiteindelijk kom je daar na een paar jaar ook op winst te staan.

Maar dan moet je dus wel goed kiezen. En goed je best doen. En zo goed mogelijk zorgen dat je een baan krijgt. En een beetje geluk hebben.

Ik denk dat het heel erg zonde is, dat de overheid niet meer investeert in de studies van de jeugd. De overheid stak wat geld in iedere student. Daar kwam heel veel geld voor terug, in de vorm van inkomstenbelasting van die mensen die hun studie netjes afgerond hadden en een baan gevonden hadden.
Nu moeten individuen zelf die “investering” maken in hun studie, maar voor mensen uit een minder goed milieu is dat nu een veel grotere stap geworden dan voor mensen wiens ouders hen wel financieel kunnen steunen. En dat is zonde, dat betekent dat er slimme mensen toch maar niet gaan studeren, omdat ze het niet aan durven. Daar gaat potentie verloren.

6 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

6 Reacties op “Geld lenen voor je studie

 1. Ja, daar gaat potentie verloren, dat vindt bijna iedereen behalve onze politici die inmiddels allemaal hun gift netjes hebben terugbetaald (sarcasme-modus weer uit)
  Ik snap dat je niet onbeperkt stufi kan verstrekken, dat hoeft ook niet maar wat ben ik blij dat mijn kinderen niet alvast met een lening opgezadeld zitten.

 2. Sanne

  hahaha “…en met studie verdien je netto 2500 euro per maand (sorry, geen toeslagen meer), dan heb je die 15.000 euro lening er binnen twee jaar wel uit, daarna is het winst.”

  Sorry dat ik lach, een net afgestudeerde starter verdiend helaas zo’n €2500 BRUTO per maand ipv netto zoals jij stelt. Dus niet afbetaald in 2 jaar 😦 en nog net iets erger dan je al voorschotelt.

  Inderdaad een vervelend, al dan niet dramatisch, vooruitzicht voor de nieuwe student…

  • Nou, dat hangt er natuurlijk van af, welke studie je gedaan hebt, en wat voor baan je hebt weten te bemachtigen. Maar goed, het is wel duidelijk dat je in alle gevallen je best zult moeten doen om zo’n studielening weer af te lossen.

 3. Ineke

  Ach, hier zijn in iedere geval nog mogelijkheden om te lenen voor je studie. In de meeste landen op de wereld is dat al een utopie. Er studeren trouwens steeds meer mensen af, meer dan er banen voor ze zijn. Ik zeg niet dat dit een goede zaak is maar de markt loopt ook een beetje vol.
  Om te zeggen dat de overheid niet meer investeert in potentie vind ik ook een beetje raar om te zeggen, je bent toch zelf verantwoordelijk voor je toekomst dus een beetje investeren daarin is echt niet zo erg. Aan de andere kant lenen mensen vele malen grotere bedragen om een huis te kopen, daar hoor je niemand overen als het fan over je studie gaat is het ineens een probleem? In Nederland zijn we jarenlang verwend en nu moeten we een stapje terug in de huidige economie, niet meer dan normaal denk ik. Dat zou je thuis (als het goed is….) ook doen als het nodig is. Maar als de overheid het doet gaan we zitten klagen, we zijn te afhankelijk geworden van allelei regelingen en teveel gepamperd door de jaren heen…