Het Bureau Kredietregistratie is in Nederland dé instantie die van iedereen bijhoudt, of ze kredietwaardig zijn. Je kunt bij hen helemaal niet geregistreerd staan (als je geen recente leningen hebt en geen hypotheek), en dat is prima. Je kunt bij hen geregistreerd staan met één of meer leningen of hypotheken, maar dat je alles altijd braaf betaalt, en dat is ook prima. Maar als je veel te laat betaalt, of je schulden niet betaalt, dan sta je bij hen negatief geregistreerd, en dat kan dan gevolgen hebben voor of je een lening of hypotheek kan krijgen, en tegen welke rente.
Ik heb me dit jaar ingeschreven om mijn BKR-registratie voortdurend te kunnen monitoren. Dat is in mijn geval vooral, omdat ik een beetje een nerd ben. Normale mensen doen dit waarschijnlijk als ze een huis aan het kopen zijn en zeker willen weten dat hun registratie goed is, ik doe het gewoon omdat ik er benieuwd naar ben. (En je kan trouwens ook een eenmalige inzage vragen, dan kost het wat minder dan wanneer je een heel jaar wil monitoren).
Ik had vier items bij het BKR staan: twee oude leningen, die ik jaren geleden afrondde, maar die dan altijd nog vijf jaar op je rapport blijven staan, en twee actieve items, namelijk het feit dat ik een credit card heb (en daar dus ook rood op mag staan), en het feit dat ik de mogelijkheid tot roodstand had bij mijn bank (die heb ik recent opgezegd).
En ja, recent kreeg ik een mailtje dat mijn gegevens bij BKR veranderd waren, en dat ik maar moest inloggen om precies te zien, wat er veranderd was. En toen zag ik dus inderdaad dat één van de twee oude leningen er nu eindelijk af is (toedeloe, minder goede financiële beslissing van lang geleden!), en dat de roodstand inderdaad nu een oude inactieve melding geworden is, die er dus over vijf jaar van af gaat vallen.
Dus ik hou nu over: een hele oude lening die er begin volgend jaar af gaat vallen, een recent inactief geworden roodstand die er over vijf jaar af gaat vallen, en het “actieve” feit dat ik een credit card heb waarop ik rood mag staan.
Nou, ik vind het een mooi rapportje, maar ik trek de champagne pas open als de tweede oude lening er af gevallen is, want dat was me een onding, toen. Zal blij zijn als ik die helemaal kwijt ben.
OOit had ik een doorlopend krediet afgesloten voor een auto. Die is inmiddels jaren geleden afgelost, maar nooit officieel opgezegd tot enkele dagen geleden. Om de een of andere reden vond ik het wel een geruststelling dat, mocht er ooit een groot noodgeval zijn, er een bedrag beschikbaar was. Inmiddels is het spaarsaldo zo hoog dat het doorlopend krediet wel opgezegd kon worden. Maar nu vraag ik me dus af of het niet toch veel beter was om het veel eerder op te zeggen. Die termijn van 5 jaar gaat waarschijnlijk pas in vanaf opzegging. Dan zit ik er nog vijf jaar aan vast. Had ik hem opgezegd bij afbetaling, dan was de vermelding nu al verdwenen.
Tja. Uiteindelijk is het wel zo, dat de vermelding bij de BKR nu, na de opzegging, iets is als: krediet lopend van 2003 (bijvoorbeeld) tot januari 2016; huidige status: beëindigd. Als een kredietverstrekker dat ziet, weet die dus wel dat de lening niet nu nog steeds loopt. En dat dat dus geen schuld is, die je nu nog hebt. Dus dat helpt misschien wel een beetje.