De uitgaven van maart

Ik gebruik YNAB om mijn budgetten te plannen én om mijn daadwerkelijke uitgaven bij te houden. Ik krijg ook elke maand hier commentaar dat ik YNAB niet goed gebruik. Bij dezen dus, voor iedereen die dat wil gaan doen: ik weet het. Volgens het YNAB-systeem zou ik elke maand elke euro die er binnenkomt een doel moeten toewijzen en ‘m ook voor dat doel moeten gebruiken. En, als ik ergens teveel euro’s aan uitgeef, dan zou ik ze dus ergens anders vandaan moeten plukken in mijn budget voor deze maand.

Dat doe ik dus niet.

In plaats daarvan werk ik met een vast budget per maand. Ik heb bedacht, hoeveel ik gemiddeld per maand uit wil geven aan elke categorie in mijn budget. En dat bedrag staat nu dan ook elke maand gepland. Voor sommige categorieën betekent dat, dat ik ruim onder budget zit tot nu toe. De bedragen die over zijn van een vorige maand, rollen dan door naar de volgende maand. Voor andere categorieën ben ik op dit moment over budget. Die overschrijdingen neem ik ook mee naar de volgende maand en moet ik dan de komende tijd zien op te lossen.
Ik kan dit ook zo doen, omdat ik een hele grote buffer heb. Als ik deze maand 100 euro over mijn budget heen gaat, dan haal ik gewoon 100 euro van de spaarrekening. Stel dat je YNAB gebruikt omdat je veel schulden hebt, dan zou ik dat zo niet kunnen doen.

Maar zo doe ik het dus.

Komt ‘ie:

Screenshot 2016-03-31 21.03.44

In de meest linker kolom dus de categorie, daarnaast het bedrag wat ik er gemiddeld per maand aan wil uitgeven, dan het bedrag wat ik deze maand uitgegeven heb. Lege vakjes zijn er dus ook, dan heb ik deze maand niets in die categorie uitgegeven. En tenslotte helemaal rechts of ik sinds 1 januari tekort kom of over heb in deze categorie.

Ik geef toe: er is wel erg veel rood. Rood zijn overschrijdingen van het budget. Sommige zijn dus verwacht en gepland. Bij de goede doelen weet ik gewoon, dat ik goed uit ga komen. Ik had alleen in de eerste maanden veel geplande overschrijvingen naar goede doelen. Dat wordt later in het jaar minder. Zo ook bij de bankkosten; en bij de verzekeringen sta ik nu eindelijk weer in het zwart, maar weet ik dat ik volgende maand weer de kwartaalpremie ga betalen, dus dan duik ik weer tijdelijk in het rood.
Bij de spaardoelen is trouwens alles rood, omdat het programma vindt dat ik teveel geld ingelegd heb in beleggingen in de afgelopen maanden, meer dan gepland. Maar daarvan zeg ik dan juist: hoera!

Zorgelijker zijn de vrije uitgaven, de vervoerskosten en de vakantiekosten. Bij vrije kosten wegen vooral cadeaus (voor ongeveer 70 euro) en uit eten (45 euro) zwaar mee. Bij de vervoerskosten vind ik ook dat ik wel wat veel uitgegeven heb deze maand, maar hoop ik dat het ook voor een deel het “winter”-effect is: hopelijk kan ik in de lente t/m herfst dit weer goed maken door meer te fietsen. Ik weet niet of ik dit jaar onder budget blijf wat de vakantie betreft, ik schreef al eerder over het plan om naar IJsland te gaan.

Ik heb één categorie weggehaald, vergeleken met vorige maand: het sparen op de spaarrekening. Ik ga wel proberen ook wat te sparen op de spaarrekening, maar doe dit nu niet meer gepland.

1 reactie

Opgeslagen onder Geld en besparen

Een Reactie op “De uitgaven van maart

  1. Ik kende dit programma inderdaad nog niet! Hij is goed. Maar sparen in de tijd lijkt moeilijker dan dat het daadwerkelijk is. Economie wordt in verhouding veel goedkoper om de aantrekkingskracht te vergroten. Dit programma zou daarbij best wel eens kunnen helpen om je bewustzijn te vergroten!