De regel van 70 voor inschatten van groei van een geldbedrag

Als je ergens geld hebt ingelegd tegen een bepaald groeipercentage per jaar, en er wordt ook nog rente-op-rente gegeven, en je wilt weten, na hoeveel tijd je geld verdubbeld zal zijn, dan kun je dat bereken door het getal 70 te delen door het groeipercentage.

Dus bijvoorbeeld: als je 1% rente op je 1000 euro spaargeld krijgt, dan duurt het 70 jaar, voordat die 1000 euro gegroeid is naar 2000 euro.

Als je daarentegen 2% rente op je spaargeld weet te krijgen, dan duurt het nog “maar” 35 jaar voordat je geld verdubbeld is.

Stel dat je 5% groei krijgt per jaar (in de huidige tijd moet je dan trouwens wel gaan beleggen), dan kun je hopen op een verdubbeling binnen (70/5 is) 14 jaar tijd.

En na die eerste verdubbeling hoeft het natuurlijk niet op te houden. Stel dat jij die 5% groei krijgt per jaar, en je hebt nog ongeveer dertig jaar tot je pensioen, dan zitten daar met 5% groei per jaar dus twee verdubbeltijden in, dus dan kan het geld in 28 jaar tijd verviervoudigen: in de eerste 14 jaar van 1000 naar 2000, en dan in de tweede 14 jaar van 2000 naar 4000. Da’s dan het wonder van de samengestelde rente (dat is trouwens ook de reden, waarom je maar beter al op jonge leeftijd kunt beginnen met geld opzij zetten voor later: dan kan het geld vaker verdubbelen).

De regel van 70 kan dan dus helpen om wat hoofdrekenen te doen en alvast wat schattingen te maken… Ik heb net nog voor de zekerheid even met wat getalletjes zitten kijken, en tussen de 1% groei en 15% groei klopt de vuistregel heel aardig.

 

5 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

5 Reacties op “De regel van 70 voor inschatten van groei van een geldbedrag

  1. Leuke regel! Ik heb het verschil in een grafiekje gezet, en het klopt verbluffend goed! Voor de grafiek, zie hier

  2. Zo reken ik ook altijd. Handige vuistregel!

  3. Wilma

    Ik gebruik hiervoor altijd http://www.spaarbaak.nl en dan de spaarcalculator 🙂

  4. Ik heb ooit een formule daarvoor op school gehad, maar dit is echt veel beter.