Geld uitlenen via geldvoorelkaar – eerste update 2016

Twee keer per jaar geef ik een update van mijn leningen bij geldvoorelkaar.nl, een website waar je geld kunt uitlenen aan personen of bedrijven, en waar je dan rente voor krijgt. De vorige update was in december 2015, dus tijd voor een nieuwe.

Helaas kreeg ik gisteren een mailtje, dat een derde lening van mij niet meer terugbetaald gaat worden. Die (lening nummer 15) heeft dus nu ook een oranje balkje gekregen in het onderstaande overzicht. Van de eerdere twee leners die niet meer terugbetalen, heb ik tot nu toe ook echt niets meer gekregen. Helaas.

Hieronder dus het overzicht van hoe het er nu voor staat met de leningen:

Screenshot 2016-06-14 08.05.20

De meeste leners betalen dus, zoals jullie zien, wél netjes terug. Maar omdat ik van lener nummer 15 nog maar 49 euro van de uitgeleende 100 euro teruggekregen had, moet ik de 51 euro die ik verlies op deze lening hopelijk terugverdienen met de andere leningen, voordat ik überhaupt kan gaan spreken over winst. Oh ja, dat komt bovenop de 143 euro die de andere twee leners die niet meer terugbetalen, me nog zouden betalen. Dus ik krijg al 194 euro minder dan wat er oorspronkelijk beloofd werd.
Als voor de rest iedereen alles betaalt, leert een berekening in Excel mij dat ik uiteindelijk nog 1,7% rente of winst per jaar kan halen uit dit avontuur. Dat verschilt flink van de oorspronkelijk voorspelde 7-8%!  Nou, duimen dat de rest het volhoudt, en dat het niet nóg minder wordt…

Ik ben gestopt met het aangaan van nieuwe leningen en wacht nu gewoon, totdat alle leningen terugbetaald hebben. Dit, omdat het risico bij deze beleggingen dus best groot is, dat moge duidelijk zijn. De uiteindelijk opbrengst kan dus ook veel lager zijn, dan wat er beloofd werd, dat blijkt ook maar weer.

Over een half jaar weer een update!

Advertentie

8 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

8 Reacties op “Geld uitlenen via geldvoorelkaar – eerste update 2016

 1. Tineke

  Balen zeg! Ik hou het voor mezelf elke maand goed bij, en ben altijd weer blij dat elke maand de betalingen weer binnen zijn. Ik heb ingelegd in 3 projecten en na negatievere verhalen over de risico’s vervolgens ook gestopt met inleggen in nieuwe projecten. Als 1 van deze drie nu stopt met betalen, zou ik al een negatief rendement hebben op mijn GvE avontuur… Maar ik houd het goed in de gaten. Meer kunnen we niet doen 😉

 2. Met de genoemde site heb ik geen ervaringen. Wel met Horecacrowdfunding. Bij investeren horen risico’s, en het is erg vervelend als ze intreden. Met het spreiden ervan kun je ze inperken. Daarom investeer ik alleen in die projecten die de meest defensieve rating hebben. De rente is 7-8 procent met een prijs van zo’n 48 maamden. In dit geval gaat het om investeringen in het concept van LaCubanita. Deze zijn allen altijd binnen notime vol.
  De betalingen komen tot op heden netjes binnen.

  • Ik heb vanaf het begin weinig geld in deze website gestoken, speelgeld als het ware, en sindsdien ben ik dus helemaal gestopt met investeren er in.

   Via de site die jij benoemt, beleg je alleen maar in een aantal, of in een paar tientallen, horeca-bedrijven in Nederland; dat is een erg nauwe focus en die kan gevaarlijk worden als het bijvoorbeeld even wat minder goed gaat met de horeca in Nederland.

   Ik ben er voorstander van om het grootste deel van je beleggingen netjes en internationaal te spreiden via een internationaal indexfonds met lage kosten. (Eventueel met een “sustainable” rating of een milieuvriendelijk focus).

 3. GJ

  Ik heb geld zitten in 17 projecten geloof ik. Inmiddels ook gestopt met nieuwe. Bij mij is er gelukkig nog maar eentje failliet. Nu is het voor de investeerder natuurlijk vervelend als de lening niet wordt terugbetaald maar ik probeer me dan ook voor te stellen hoe het voor de persoon achter de lening moet zijn. Dat is vaak toch iemand die een grote droom in duigen ziet vallen en daarbij nog een flinke schuld oploopt ook. Dan prijs ik me gelukkig dat ik die 100-200 euro moet afschrijven en er daarna vanaf ben.

  • @GJ, ja, maar … We hebben recent in het bedrijvenpand waar mijn vriend zit, ook het tegenovergestelde meegemaakt: iemand die jarenlang goede sier heeft gemaakt met geïnvesteerd geld (daarvan waren wij getuige) en die nu verdwenen is en de investeerders op de blaren laat zitten (daarvan zijn wij ook getuige). Natuurlijk zijn er zat mensen die met hun onderneming en met hun investeerders het beste voor hebben, maar soms ook niet.

 4. Ik heb via GvE ook geïnvesteerd in 16 projecten. Van 3 er van ontvang ik inmiddels ook geen betalingen meer en is een incassobureau ingeschakeld. Toevallig zit hier dan net een project bij waar ik een hoger bedrag in had geïnvesteerd. Ik heb nu ongeveer € 500,– hierdoor verlies gelezen. Als de rest allemaal wel netjes terugbetaald, heb ik uiteindelijk hetzelfde bedrag terug als dat ik geïnvesteerd heb. Voor mij ook even geen nieuwe projecten meer via GvE. Met de andere platforms waar ik via heb geïnvesteerd: CrowdAboutNow en OnePlanetCrowd ga ik nog wel door. Hier tot nu toe nog geen problemen en de projecten spreken mij meer aan.

 5. Oef! Ik heb in totaal zo’n 65 projecten lopen bij 8 platformen verschillende platformen. Ik heb gelukkig nog niet veel projecten in de problemen. Een die mogelijk niet terug kan betalen, en 4 die een betalingsachterstand hebben, maar door de persoonlijke borg verwacht ik wel dat dat goed gaat komen.

  Wel valt het me bij o.a. GvE de laatste tijd op dat het verschrikkelijk snel gaat bij de leuke projecten om te investeren. Binnen 10 minuten 50.000 euro ophalen is heel normaal :-S. Ik kan snel lezen, maar zo snel lees ik die pitch niet.