Pensioen

Mijn pensioenoverzicht over 2015 is binnen. Nou ja, in mijn online mailbox dan 🙂 . Een mooi briefje weer, met een mooie groei van mijn aanspraken en een mooie factor A.

(Ik schreef vorig jaar trouwens al heel uitgebreid over wat je precies kunt lezen in zo’n uniform pensioenoverzicht.)

Ik zie toch elk jaar het bedrag wat mij beloofd wordt, groeien. En ben daar tevreden mee, hoewel de jaarlijks aan mensen beloofde groei tegenwoordig vast minder is dan tien jaar geleden. Want je mag tegenwoordig minder per jaar opbouwen, “omdat je toch langer doorwerkt”. En pensioenfondsen mogen minder gouden bergen beloven, als ze die niet waar kunnen maken.

Ik heb recht op zo’n 4500 euro per jaar, zegt het pensioenoverzicht. En elders heb ik nog voor zo’n 2000 euro per jaar aanspraken, weet ik ook. Nou, na mijn 70e jaar 6500 euro per jaar bruto, bovenop de AOW, ik vind het al heel wat. Als ik dan heel somber ben en zeg dat het misschien de helft hiervan Ă©cht wordt, dan is het ook nog steeds een heel bedrag.

Dus eigenlijk maak ik me helemaal niet zo druk over mijn pensioen ná mijn 70e. Ik doe mijn best met opbouwen, en meer kan ik niet doen.

Advertentie

Reacties uitgeschakeld voor Pensioen

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.