Klamboe en malaria

Ik slaap zo lekker onder onze klamboetent! Het is geen neerhangende klamboe (waar je in verward kan raken, ’s nachts), maar een tentje met tentstokken, waartussen het klamboenet strak gespannen staat. Het tentje staat om ons bed heen. Toegeven, buiten bed gaan hangen met je been is er niet bij, maar je kunt je over de hele matras vrij bewegen, zonder in de klamboe te hangen.

En gisternacht bijvoorbeeld vloog er dan weer een mug door onze kamer, maar ik wist dat de klamboe goed dicht zat (had recent een paar kleine gaatjes ook weer dichtgenaaid), dus ondanks het gezoem kon ik prima slapen, omdat het beest niet in mijn oren kon komen zoemen, en me ook niet kon komen prikken. Heerlijk.

En dan hebben we in Nederland ook nog alleen maar, dat muggen hinderlijke muggebulten kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld op je ooglid (is mij een keer overkomen), of op je scheenbeen. En soms ben je ineens allergisch voor een bepaald steekbeest en dan zwellen de bulten jeukerig en pijnlijk op, heel vervelend.

In Afrika en in Zuid-Amerika is dat natuurlijk anders. Daar brengen de muggen niet alleen een beetje irritant speeksel over, maar ook ziektes. Dengue bijvoorbeeld, zika, en malaria. Dat zou voor mij extra vervelend slapen zijn, als ik wist dat een mug niet alleen hinderlijk gezoem en geprik betekende, maar ook een kans op een ernstige en heel vervelende ziekte.

Gelukkig raken klamboes ook steeds meer ingeburgerd in bijvoorbeeld Afrika. Hoewel ze niet honderd procent werken tegen muggenbeten en dus ziekten (de mug steekt bijvoorbeeld op het moment dat iemand nog niet onder de klamboe ligt, of ja, er steekt toch een been uit de klamboe of zo), zorgen de netten er wel voor dat er minder malaria overgebracht wordt in gebieden waar de klamboe wordt gebruikt door de mensen die er wonen. Ik hoop dat de klamboes er mede voor kunnen zorgen, dat malaria gewoon verdwijnt. Als de mug de malariaparasiet niet meer kan overbrengen van de ene naar de andere persoon, dan houdt die ziekte op een gegeven moment gewoon op te bestaan.
Daarnaast zijn waarschijnlijk ook nog dingen als goede, snelle, goedkope diagnostiek nodig (heeft iemand malaria of niet?) en goede medicijnen, zodat iemand die een bron van malariaparasieten is, dat snel niet meer is. Maar de klamboes zijn alvast een heel goed begin.

Oh, en van mij mag zika, dengue, en andere tropische ellende evengoed deze planeet afgeschopt worden. Ik ben meestal voor het beschermen van bedreigde diersoorten, maar maak een uitzondering voor deze parasieten en virussen…

Dus ik slaap lekker onder mijn klamboe, en hoop dat heel veel mensen in Afrika dat ook doen. (Ik wil wedden dat daar een paar lichte slapers nu ook wat beter slapen, nu ze weten dat de mug niet meer om hun oren komt vliegen of in hun armen komt prikken).

 

 

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Geld en besparen

Een Reactie op “Klamboe en malaria

  1. Hier eenzelfde constructie, die wordt opgetuigd zodra de muggen weer in aantocht zijn. Ze moeten ook altijd mij hebben en laten mijn vrouw met rust. Wel moet ik zeggen dat het dit jaar erg rustig is, de klamboe ligt dan ook vooralsnog ingepakt in de kast 🙂