Niet in plannen blijven hangen, maar doen

Ik ben gewicht aan het verliezen. Ik ben niet langer daarover na aan het denken, of plannen aan het maken van: “Als ik nou zus doe, dan verlies ik zoveel kilo in een maand en dan ben ik tegen kerst op dit punt”. Nee, ik ben gewoon begonnen.
Ik maak betere keuzes, en ik hou ook mijn vooruitgang bij (zoveel kilo afgevallen tot nu toe), maar ik ga niet meer bedenken, hoeveel ik over drie maanden wel niet afgevallen kan zijn als het in dit tempo doorgaat. En geen deadlines meer. Geen “met kerst wil ik …” of “met mijn verjaardag wil ik…” of “op het volgende familiefeest, dan …”.

Het haalt voor mij de spanning er een beetje af, én het zorgt er voor, dat ik focus op wat echt belangrijk is: goede keuzes maken, elke dag opnieuw. Leuk is anders (als het leuk was, dan zou er wel een dieetpretpark zijn), maar het werkt wél.

Ik denk dat dit ook wel van toepassing is op financiële dingen. Iemand vraagt om raad op een forum, en hoewel we als lezers wel wat adviezen kunnen geven (“Je telefoonkosten zijn erg hoog, kijk eens of je bij een andere provider goedkoper uit bent” en “Je geeft erg veel geld uit aan uit eten gaan, eet eens een maandje wat vaker thuis.”), ben je uiteindelijk als persoon degene die het “gewoon” moet doen.
En doe je het, ga je daadwerkelijk betere keuzes maken, dan kom je er wel. Dan verbetert je financiële situatie. Zelfs als er dan een keer iets rots gebeurt (je auto moet een dure reparatie of je hond wordt ziek), ben je nog altijd beter af, dan wanneer je niets had gedaan. Maar begrijp je wel wat je moet doen, maar doe je niets, tja, dan blijf je rondrennen op dezelfde plaats, of zak je zelfs verder af.

Dromen is leuk, geïnspireerd zijn is mooi, maar doen is beter, wil ik maar zeggen.

 

Advertentie

5 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

5 Reacties op “Niet in plannen blijven hangen, maar doen

  1. Goed dat je begonnen bent. Ik stelde telkens korte en haalbare doelen waar ik naar toe werkte. Dat ging het beste bij mij. Ben uiteindelijk 30 kilo afgevallen. Bij iedereen werkt weer een andere methode, dus doe lekker je eigen ding. Als ik je een advies mag geven: probeer van de betere keuzes een nieuwe levensstijl te maken. Dan hou je het het langste vol, blijf je op je nieuwe gewicht en voorkom je het beroemde jojo effect. Succes!

  2. johmar

    mijn collega doet aan accupunctuur en volgt een streng dieet, het afvallen kost haar enorm veel moeite , ik ben alleen gestopt met snoepen en ga met de fiets naar het werk , fiets een uur per dag en val nu langzaam maar zeker af. mijn collega komt met de auto naar het werk en beweegt verder ook niet echt veel. zij focust zich erg op de kilos ,ik sta nooit op de weegschaal, dat ik afval merk ik wel aan mijn kleding en dat ik sommige oude kleding weer pas, geeft mij meer voldoening dan te weten hoeveel kilo ik kwijt ben. bovendien heb je bij langzaam afvallen ook meer de kans dat het eraf blijft. na een streng dieet ben ik altijd weer geneigd om toch weer te veel te gaan eten.

  3. Meergeldminderstress

    Klopt helemaal! Zolang je niet begint, komt het er zeker niet van. Mooi dat jij in de actie-modus zit!

  4. Klopt idd helemaal. Het is gewoon de ene voet voor de andere zetten. Niet kijken over de hele termijn, dat ontmoedigt alleen maar. Of kan je het idee geven dat je nog zeeën van tijd hebt. Achteraf zie je vaak pas hoe ver je al gekomen bent. En daarom ga ik nu écht opstaan en een rondje hardlopen, voor het straks weer te warm wordt (of ik andere excuses bedacht heb).

  5. Jouw blog met quote ‘ als het leuk was, dan zou er wel een dieetpretpark zijn’ werd genoemd in De Gelderlander van gisteren:-)