Voor- en nadelen van extra inleggen voor pensioen

Dat je iets moet sparen voor je pensioen, lijkt me logisch. De meeste mensen bereiken de AOW/pensioenleeftijd en kunnen daarna enige tijd van de AOW en het pensioen genieten. Veel mensen leggen ook verplicht geld opzij voor hun pensioen, omdat dat nu eenmaal in hun CAO of contract staat.

Dit stukje gaat er over, of je daarnaast nog iets extra’s wil inleggen, als je daar ruimte voor hebt (jaarruimte of reserveringsruimte).

Voordelen van het gebruiken van jaarruimte/reserveringsruimte door geld opzij te zetten in een speciaal pensioenpotje:

 1. Nu aftrekbaar van je inkomsten zodat je minder belasting betaalt in je hoogste belastingschijf (vaak 40,4% of 52%) – later moet je wel inkomstenbelasting betalen over de uitkeringen, maar waarschijnlijk een lager percentage (bijvoorbeeld 22,5%).
 2. Je betaalt geen vermogensbelasting over het geld wat in het pensioenpotje zit
 3. Je kunt dit geld niet zomaar opnemen. Dat kan een voordeel zijn.

Nadelen van het gebruiken van jaarruimte/reserveringsruimte:

 1. De overheid heeft regels over hoe en wanneer je het geld kunt gaan laten uitkeren, deze regels kunnen beperkend zijn én ze kunnen bovendien in de loop van de komende decennia veranderen.
 2. Er is een beperkt aantal aanbieders van de specifieke pensioenproducten waar je gebruik van moet maken (pensioenspaarrekeningen, pensioenverzekeringen, pensioenbeleggen). Het kan hierdoor zijn dat je minder goede opties hebt dan buiten een pensioenpotje.
 3. Je kunt dit geld niet zomaar opnemen. Dat kan een nadeel zijn.
Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

3 Reacties op “Voor- en nadelen van extra inleggen voor pensioen

 1. Anoniem

  Ik vertrouw voordeel 1 en nadeel 2 niet zo. We hebben in het verleden al gezien dat de overheid niet zo betrouwbaar is qua belasting%, bijv. Met de hypotheekrente aftrek e.d. Ze gaan vast tegen die tijd zeggen dat ouderen evenveel belasting moeten betalen als jongeren. Dus dan vervalt dat voordeel.
  En dan gaan de banken natuurlijk kosten rekenen voor de uitkering, en daar zit geen limiet aan, ze kunnen doen wat ze willen, je hebt het product al gekocht dus je moet er iets mee om het uit te laten keren.
  Dus mijn geld gaat niet meer naar dergelijke producten, dan beleg ik liever zelf.

 2. Willeke

  Je moet je vooraf ook gaan afvragen of je extra geld nodig hebt naast aow en pensioen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger de eigen bijdragen voor je zorg bijvoorbeeld.
  Vaak worden je uitgaven ook lager naar mate je ouder wordt. Er zijn nog weinig 80+ ers die vaak en ver op vakantie gaan bijvoorbeeld.

 3. Meergeldminderstress

  Goede blog weer! ik publiceer morgen ook een stukje over pensioenen, in het kader van de pensioendriedaagse.