Een eigen huis?

Zoals sommigen misschien wel weten, woon ik samen met mijn vriend in zijn huis. Ik betaal hem een bijdrage in de woonlasten, waardoor we allebei ongeveer de helft van de woonlasten betalen. Mijn 400 euro per maand betaalt voor:

  • de helft van de hypotheekrente na hypotheekrenteaftrek
  • gas/water/licht
  • gemeentelijke verzekeringen en afvalheffingen

Mijn vriend betaalt ook 400 euro voor deze dingen, en betaalt daarnaast per maand een bepaald bedrag als inleg op het spaargedeelte van zijn hypotheek. Ik betaal niet mee aan die inleg, en ik zal er straks/ooit (dus) ook niks van terugzien. Het is immers het huis van mijn vriend en ook zijn hypotheek.

Nu zijn we vorige week naar een mogelijk volgend huis gaan kijken voor ons tweeën. Een koophuis. Niet speciaal groter dan ons huidige huis, maar wel op een veel mooiere locatie. En daarom ook duurder.

Ik zou dan zelf (ook) een hypotheek nemen. Snelle berekeningen gaven aan, dat ik dan ongeveer 700-800 euro per maand kwijt zou zijn aan de lasten (weer inclusief gas/water/licht), en daarnaast zou ik “gedwongen” zijn om zo’n 500 euro per maand in te leggen in de annuïteitenhypotheek. Goh, dan ziet mijn uitgavenplaatje er ineens heel anders uit, dan nu.

Uiteindelijk zijn we toch niet geïnteresseerd in dit huis. Het kwam een beetje in de buurt van wat we wilden, maar was het toch niet helemaal. Dus we gaan weer verder kijken.

In de tussentijd ga ik wel even zorgen dat mijn spaarrekening wat meer gevuld is. Stel dat we een huis tegenkomen wat echt leuk is, dan wil ik wel wat geld in kunnen leggen.

Advertentie

4 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

4 Reacties op “Een eigen huis?

  1. stoppenvoormijnvijftigste.nl

    Leuk om te lezen dat jullie ook met een huis bezig zijn! Ik heb zelf net een appartement gekocht, dus kan me goed indenken hoe het voelt als je opeens die lasten ziet. Binnenkort zullen dus ook bij mij daar de nodige blogs over verschijnen, want dat gaat natuurlijk ook invloed hebben op mijn financiën en doel om te kunnen stoppen voor mijn vijftigste.
    In ieder geval veel plezier succes toegewenst met het bekijken van alle huizen en al het leuke wat er verder omheen zit.

  2. Wendelien

    Ik weet niet of de constructie die jij ingedachte hebt mbt het geven van een hypotheek door de bank gaat werken.

    De bank neemt een hypotheek op 1 stuk vastgoed en stelt jullie beiden elk voor zich volledig aansprakelijk voor het hele bedrag dat zij als hypotheek nemen. Dat is het stuk hoofdelijke aansprakelijkheid, wat dus inhoud dat als jij of vriend niet volgens jullie onderlinge afspraak betaald ze het volledige hypotheek bedrag bij de ander verhalen.
    Hoe jullie die hypotheek onderling verdelen interesseert die bank helemaal niet.

    De bank zal niet 2 hypotheken willen nemen want als de 1 dan niet betaald hoe kunnen ze dan een stukje van het onderpand verkopen? Hun garantie is jullie huis tenslotte.

    Je kunt vaak wel een 2e hypotheek op een pand nemen als de eerste hypotheekgevers precies dezelfde zijn als voor de 2e hypotheek en deze bij dezelfde bank loopt. Ze worden dan gekoppeld zodanig dat als 1 van beide hypotheken niet betaald wordt beide hypotheken worden opgezegd en het hele onderpand verkocht wordt.

    • Oké, dank je, dat wist ik niet. Ik vraag me dan ook af, hoe dat moet als je een familiebank-hypotheek wilt naast een “echte” hypotheek. Maar goed. We zouden hier met een hypotheekverstrekker over moeten gaan praten voordat we echt stappen gaan zetten.

      • Dat is geen probleem voor de bank daar het huis als onderpand voor de bank is en er voor de familiebank-hypotheek eigenlijk geen rechten zijn op het gebied van onderpand.