Risico’s van crowdfunding

Zaterdag schreef Pieter de Kloos op mijn blog, dat hij niet zo blij was met zijn resultaten van crowdfunding via Geldvoorelkaar (zie hier).

En vrijdag was er al een item op nu.nl over dat mensen de risico’s van crowdfunding vaak onderschatten, volgens een onderzoek van de AFM.

Ik denk dat dat waar is. Crowdfunding klinkt zo leuk. Samen met andere mensen, samen met een hele menigte allemaal je steentje bijdragen om iets te financieren. Vaak zijn de projecten die je gaat financieren interessant, leuk, nieuw. Ze spreken je aan. Je leert de mensen die om geld vragen vaak enigszins persoonlijk kennen, omdat ze hun plan promoten in interviews, blogs of filmpjes.

Misschien dat daardoor het risico lager lijkt. Je wordt persoonlijk aangesproken door bepaalde plannen, je kijkt er enthousiast naar en niet met een zakelijke blik. Je vertrouwt Jan, Jantine of Sasha er op, dat ze hun plan gaan uitvoeren en er hun best op gaan doen.

Volgens de AFM schatten veel mensen de kans op mislukking van een bepaald project rond de 2,5% in. En dat vindt de AFM een te lage inschatting. Ik denk dat Pieter de Kloos (drie van zijn tien projecten bij geldvoorelkaar zijn gestopt met terugbetalen, dus 30% “mislukking”) en ik (bij mij zijn het er drie van de achttien, dus 17%) het met de AFM eens kunnen zijn.

Soms is crowdfunding trouwens ook niet echt winstgevend bedoeld. Je geeft bijvoorbeeld geld aan een bepaald project, omdat je vindt dat dat project doorgang moet vinden. Soms wordt er ook helemaal geen winst beloofd. Ook dan kom je trouwens misschien wel van een koude kermis thuis, als op een gegeven moment toch de stekker uit het project getrokken wordt … heb je bijgedragen, en gaat het alsnog niet door!

Maar als je in crowdfunding belegt, omdat je winst wil halen uit je geld, dan moet je helemaal begrijpen dat er vele factoren zijn die het succes van een onderneming negatief kunnen beïnvloeden.
Opstartende bedrijven zijn vaak erg kwetsbaar, bijvoorbeeld, omdat ze nog niet veel tegenslagen kunnen hebben voordat de bankrekening leeg is. En mensen die voor het eerst gaan ondernemen, zijn ook vaak kwetsbaar, bijvoorbeeld omdat ze nog niet zoveel ervaring hebben met ondernemen, onderhandelen, administreren, verkopen, enzovoort. Er zijn zelfs factoren die niet eens direct te maken hebben met de specifieke ondernemer of onderneming die je ondersteunt. Het kan bijvoorbeeld bij de volgende economische crisis heel goed zijn dat er bedrijven instorten puur omdat hun klanten toch wat minder geld uit gaan geven in crisisjaren.
Tenslotte… heb je natuurlijk ook nog eens de echte oplichters. Mensen die enthousiast een leuk lijkend plannetje promoten en er dan vervolgens gewoon met het geld vandoor gaan. Dat bestaat ook nog eens.

Crowdfunding-websites promoten natuurlijk het crowdfunden. Zij maken er reclame voor, want zij verdienen er hun geld mee. Geldvoorelkaar schrijft bijvoorbeeld op hun homepage:

screenshot-2016-11-14-08-14-55

Daaronder staat dan nog wel, zoals het hoort:

screenshot-2016-11-14-08-18-01

…maar misschien zijn veel mensen tegen die tijd al enthousiast op zoek gegaan naar die investeringen die 4% tot 12,5% opbrengen… Misschien ook niet doorhebbend dat er slechts aangeboden rendementen staat… en dat die dus eerst nog maar eens waargemaakt moeten gaan worden.

Mijn eigen echte rendement bij geldvoorelkaar gaat hopelijk nog positief zijn, dus dat ik uiteindelijk meer geld terugkrijg dan wat ik er in gestopt heb. In december geef ik ook weer een halfjaarlijkse update (hier de update van juni). Ik heb uitgerekend, dat mijn echte rendement nog op gemiddeld 1,5% per jaar uit kan komen, maar alleen als in de komende drie jaar nog alle resterende terugbetalingen binnen blijven komen. En dat, terwijl mij  oorspronkelijk een rendement van gemiddeld 8% beloofd werd …

Dus voor iedereen die overweegt te beleggen in crowdfunding, zou ik willen zeggen: halveer in ieder geval in gedachten al eens het beloofde rendement. Als je dat gaat halen, mag je al in je handen knijpen. En schat de kans dat “jouw” onderneming er over vijf jaar nog is, eens op “slechts” 80% in, want dat is waarschijnlijk wel een reëel percentage. En kijk dan nog eens, of je het wel allemaal de moeite waard vindt…

Advertenties

7 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

7 Reacties op “Risico’s van crowdfunding

 1. Nona

  Oh, bedankt voor je post. Een tijd geleden heb ik het overwogen, maar toen tochmaar besloten het niet te doen. Ik denk dat ik me bij die beslissing ga houden in de toekomst. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om in te investeren.

 2. Ben het met je eens dat de risico’s van crowdfunding waarschijnlijk worden onderschat. Hebben zelf 34 projecten bij GVE, geselecteerd op nog lagere risico’s dan de minimum die GVE zelf hanteert (die 2.5% kans op omvallen dus). Deze rating word verzorgd door een extern bedrijf, niet GVE zelf!
  Nu vind ik het voor Pieter sneu dat 3 van de 10 projecten niet goed zijn gegaan (zelfde geldt voor die 3 van jou), maar om daar nu GVE voor de schuld te geven?
  Belegen/investeren, ook via crowdfunding, is een eigen genomen risico. Je mag ervan uit gaan dat het platform zijn werk goed doen (AFM ziet daar natuurlijk ook op toe), maar meer dan faciliteren en screenen doen ze niet. Feit is gewoon dat de bedrijven waarin geïnvesteerd is niet goed hun werk gedaan hebben.
  We zetten wel zelf onze investeringen even stop in crowdfunding om te kijken hoe dit de komende tijd zich gaat ontwikkelen. Hebben idd de laatste tijd erg veel slecht verhalen gehoord, ander dan de cijfers die officieel gepubliceerd worden (deze liggen rond de 4-5% probleem gevallen).

  • Ik denk ook niet dat ik GVE de schuld geef. Natuurlijk, zij promoten crowdfunding, maar ze verdienen er ook hun geld mee. Ze zijn daarmee een bedrijf, en we weten toch dat je reclame niet altijd 100% hoeft te vertrouwen? Ik wil met deze blogpost met name aangeven, dat mensen zichzelf niet rijk moeten rekenen met crowdfunding.

   • Nope, jij gaf ook GVE niet de schuld, maar Pieter wel in zijn reactie.
    Overigens ben ik het helemaal met je eens dat je jezelf niet rijk moet rekenen met crowdfunding. Ben dan ook erg blij met je post, goed om soms weer even met je voeten op aarde te worden gezet 😉
    Overigens heeft GVE zelf ook geen baat bij slechte reclame/voorlichting/problemen met terugbetalingen, gaat ten kosten van hun verdien model. Vind persoonlijk dat ze het best goed doen wat betreft informatie voorziening.

 3. Ineke

  Ja ik heb het altijd al apart gevonden dat mensen die huiverig zijn voor echte legitieme beleggingsfondsen, dan wel veel geld storten in dit soort projecten, of nog erger, een vage afvalverwerker. Mensen worden blind als ze van hoge rendementen horen of de constructies zijn, bewust, zo vaag dat niemand het meer snapt. Het is een beetje hetzelfde effect als destijds met legiolease en consorten. Sommige van de ‘beleggers’ zijn nog aan het procederen. Beleggen is nooit zeker maar kies dan in ieder geval een fonds met een goede naam, lage kosten en leg periodiek een bedragje in zodat je het risico ook al verminderd. De rest is toch koffiedik kijken. Beleggen in bedrijven is altijd een risico maar kies dan in ieder geval een constructie die meer kans op winst oplevert.

 4. Meergeldminderstress

  Dit vind ik echt een hele goede blog zeg! De reden dat ik nog niet in crowdfunding ben gestapt is precies dit: je weet gewoon niet wat eruit komt. Als je je realiseert dat 9 van de 10 startups binnen jaar weer gestopt zijn, is het ook niet zo gek dat het heel lastig is om de beloofde rendementen te behalen.

 5. stoppenvoormijnvijftigste.nl

  over twee maanden crowdfund ik precies 4 jaar. Tot nu toe heb ik verlies, maar zoals te lezen op mijn blog heb ik een jaar terug mijn investeringstactiek aangepast. Ik verwacht daarmee wel degelijk 4-5% rente te behalen (misschien zelfs wel meer). Dit jaar hoop ik in ieder geval op 0 uit te komen. De markt was 4 jaar terug nog heel erg in de kinderschoenen, waar het zich nu (eindelijk) een beetje begint te ontwikkelen. Ik blijf in ieder geval voorlopig crowdfunden en er regelmatig over bloggen! Wel in ieder geval goed dat je voor de gevaren van crowdfunding waarschuwt. De platformen stellen het (iets) te mooi voor.