Tien jaar beleggen – de cijfers

Ik schreef vanmorgen meer in het algemeen over mijn ervaring met beleggen. Al snel kwam, terecht misschien, de vraag naar wat voor groei ik in die tijd gezien heb.

Een paar jaar geleden heb ik alle cijfers vanaf het begin bij elkaar gezocht. In het begin, in 2006, kreeg ik nog papieren afschriften thuis, bijvoorbeeld. In 2010 of zo heb ik die cijfers allemaal in een spreadsheet gezet, en sindsdien vul ik het regelmatig aan.

In dit spreadsheetprogramma kan ik vervolgens de XIRR-functie gebruiken om uit te laten rekenen, wat de gemiddelde groei per jaar is geweest.

Dat heb ik vandaag dan nog maar weer een keertje gedaan, met de meest recente cijfers. Daaruit blijkt op dit moment een gemiddelde groei van 5,1% per jaar sinds 2006. Mijn verschillende aandelenfondsen groeiden gemiddeld met 7,5%, mijn obligatiefondsen gemiddeld met 2,4%. En ja, voor de goede (intuïtieve) rekenaars onder ons: de verdeling is altijd ongeveer half half geweest.

Ik ben behoorlijk blij met dit resultaat tot nu toe. Hopelijk gaat het ook zo door in de toekomst. Mijn huidige beleggingsstrategie is te vinden op de pagina over beleggingen.

 

 

Advertentie

4 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

4 Reacties op “Tien jaar beleggen – de cijfers

  1. Dankjewel. Ook de blog over de xirr functie heb ik aandachtig gelezen..

  2. Mooi rendement hoor! Maar nu ben ik toch benieuwd, als je nu dus 10 jaar terug kijkt en je ziet het verschil in rendement tussen obligaties en aandelen, wat ga je dan doen voor de komende 10 jaar? (Schrijft een duo dat geen obligaties heeft vanwege het bovengenoemde rendement).